Ντολμαδάκια ροδίτικα (γιαπράκια) της Μ.Πέμπτης

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Γιώργος Φραντζής chef

ΥΛΙΚΑ      ΓΙΑ 4-8 άτομα

400 γρμ φρέσκα αμπελόφυλλα καθαρισμένα απο τα κοτσάνια και ζεματισμένα σε νερό με φρεσκοστιμένο χυμό απο 1/2 λεμόνι.Κρυώνουμε και τα βάζουμε για στράγγισμα
4 πιπεριές πράσινες καθαρισμένες ανοιχτές για γέμισμα με το καπάκι.
4 ντομάτες ανοιχτές για γέμισμα με το καπάκι.Κρατάμε τη ψύχα ψιλοκομμένη σε μπολ.
8 κολοκυθάκια ολόκληρα κομμένα στις άκρες.Αδειάζουμε και κρατάμε τη ψίχα ψιλοκομμένη σε μπολ.
16 κολοκυθοανθούς
400 γρμ ρύζι καρολίνα που έχουμε ξεπλύνει.
2 κρεμμύδια καθαρισμένα τριμμένα.
2 καρότα καθαρισμένα τριμμένα.
1 μελιτζάνα χωρίς το κοτσάνι τριμμένη.
2 ντομάτες τριμμένες
1 κ.σ.ντοματοπολτός
1 ματσάκι μαιντανός
1 ματσάκι δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
1 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος
120 ml ελαιόλαδο
1 1/2 κ.σ.κύμινο
Αλάτι-πιπέρι
3 ντομάτες κομμένες ροδέλες
1 λίτρο νερό η ζωμός

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε λεκάνη βάζουμε το ρύζι, τα κρεμμύδια, τα καρότα, τη ντομάτα, τη ψύχα ντομάτας,τη ψύχα απο το κολοκύθι, τη μελιτζάνα, τον ντοματοπολτό, τον μαιντανό, τον δυόσμο, τον άνηθο,το κύμινο,το αλάτι,πιπέρι και 80 ml ελαιόλαδο.Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

Σε κατσαρόλα απλώνουμε στο πάτο τα σπασμένα αμπελόφυλλα.Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και στρώνουμε στη κατσαρόλα, γεμίζουμε τις πιπεριές και κλείνοντας , το καπάκι να ακουμπάει στα κολοκυθάκια.Γεμίζουμε με το μείγμα τις ντομάτες μέχρι τη μέση (όχι εντελώς για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο) τις οποίες έχουμε αρτύσει εσωτερικά με αλάτι και πιπέρι και βάζουμε ενδιάμεσα στις πιπεριές.

Βάζουμε γέμιση στα αμπελόφυλλα και τα τυλίγουμε σε ρολά που κλείνουμε στο πλάι για να μην αδειάσουν.Στρώνουμε στη κατσαρόλα περιμετρικά,σκεπάζουμε με τις μισές απο τις ροδέλες ντομάτας και τέλος γεμίζουμε και τους κολοκυθοανθούς που τοποθετούμε με το κλείσιμο να ακουμπάει στα ντολμαδάκια.Αρτύζουμε με αλάτι-πιπέρι, σκεπάζουμε με τις ροδέλες ντομάτας και αμπελόφυλλα,ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και καλύπτουμε με πιάτο.Ρίχνουμε νερό η τον σπιτικό ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε για 45′-50′

ΤΙΡS

1) Αντι ρύζι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πληγούρι , διπλασιάζουμε τη ποσότητα της τριμμένης ντομάτας, και πρίν προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά αφήνουμε να φουσκώσει 45′
2) Αν δεν προτιμούμε κάποιο λαχανικό, το αφαιρούμε.
3) Πριν το τέλος μπορούμε να προσθέσουμε φρεσκοστυμένο χυμό από 1/2 λεμόνι.
4) Συνοδεύουμε με τοπικό λευκό κρασί.

Καλή απόλαυση στο μαγείρεμα, καλή σας όρεξη !
“Αν έχεις ένα όνειρο, έχεις το καθήκον και την ευθύνη για τον εαυτό σου να το πραγματοποιήσεις”

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Από τα προσφυγικά camps στο δικό τους καφέ – μπαρ στη Θεσσαλονίκη

    Μια ωραία ιστορία ανοίγει τις πόρτες της από αυτή την Κυριακή στη γειτονιά της Ολύμπου. Ο Αλή και ο Μαχμούντ, μετανάστης από την Αλγερία και πρόσφυγας από τη Συρία αντίστοιχα, ένωσαν

    Περισσότερα »

    Η Ολλανδία καλύπτει τις στάσεις λεωφορείων με εκατοντάδες φυτά ως δώρο προς τις μέλισσες(video)

    Οι οροφές εκατοντάδων στάσεων λεωφορείου έχουν καλυφθεί με φυτά ως ένα δώρο προς τον πληθυσμό των μελισσών σε μια πόλη της Ολλανδίας. Συγκεκριμένα 317 στάσεις

    Περισσότερα »

    Συνταγή για Φανουρόπιτα

    Δύο μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Φανουρίου δημοσιεύουμε τη συνταγή του αγαπημένου μας Μερκούρη Αρφαρά!   ΥΛΙΚΑ 1 κούπα σπορέλαιο 3 κούπες αλεύρι

    Περισσότερα »