Ντολμαδάκια ροδίτικα (γιαπράκια) της Μ.Πέμπτης

Γιώργος Φραντζής chef

ΥΛΙΚΑ      ΓΙΑ 4-8 άτομα

400 γρμ φρέσκα αμπελόφυλλα καθαρισμένα απο τα κοτσάνια και ζεματισμένα σε νερό με φρεσκοστιμένο χυμό απο 1/2 λεμόνι.Κρυώνουμε και τα βάζουμε για στράγγισμα
4 πιπεριές πράσινες καθαρισμένες ανοιχτές για γέμισμα με το καπάκι.
4 ντομάτες ανοιχτές για γέμισμα με το καπάκι.Κρατάμε τη ψύχα ψιλοκομμένη σε μπολ.
8 κολοκυθάκια ολόκληρα κομμένα στις άκρες.Αδειάζουμε και κρατάμε τη ψίχα ψιλοκομμένη σε μπολ.
16 κολοκυθοανθούς
400 γρμ ρύζι καρολίνα που έχουμε ξεπλύνει.
2 κρεμμύδια καθαρισμένα τριμμένα.
2 καρότα καθαρισμένα τριμμένα.
1 μελιτζάνα χωρίς το κοτσάνι τριμμένη.
2 ντομάτες τριμμένες
1 κ.σ.ντοματοπολτός
1 ματσάκι μαιντανός
1 ματσάκι δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
1 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος
120 ml ελαιόλαδο
1 1/2 κ.σ.κύμινο
Αλάτι-πιπέρι
3 ντομάτες κομμένες ροδέλες
1 λίτρο νερό η ζωμός

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε λεκάνη βάζουμε το ρύζι, τα κρεμμύδια, τα καρότα, τη ντομάτα, τη ψύχα ντομάτας,τη ψύχα απο το κολοκύθι, τη μελιτζάνα, τον ντοματοπολτό, τον μαιντανό, τον δυόσμο, τον άνηθο,το κύμινο,το αλάτι,πιπέρι και 80 ml ελαιόλαδο.Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

Σε κατσαρόλα απλώνουμε στο πάτο τα σπασμένα αμπελόφυλλα.Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και στρώνουμε στη κατσαρόλα, γεμίζουμε τις πιπεριές και κλείνοντας , το καπάκι να ακουμπάει στα κολοκυθάκια.Γεμίζουμε με το μείγμα τις ντομάτες μέχρι τη μέση (όχι εντελώς για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο) τις οποίες έχουμε αρτύσει εσωτερικά με αλάτι και πιπέρι και βάζουμε ενδιάμεσα στις πιπεριές.

Βάζουμε γέμιση στα αμπελόφυλλα και τα τυλίγουμε σε ρολά που κλείνουμε στο πλάι για να μην αδειάσουν.Στρώνουμε στη κατσαρόλα περιμετρικά,σκεπάζουμε με τις μισές απο τις ροδέλες ντομάτας και τέλος γεμίζουμε και τους κολοκυθοανθούς που τοποθετούμε με το κλείσιμο να ακουμπάει στα ντολμαδάκια.Αρτύζουμε με αλάτι-πιπέρι, σκεπάζουμε με τις ροδέλες ντομάτας και αμπελόφυλλα,ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και καλύπτουμε με πιάτο.Ρίχνουμε νερό η τον σπιτικό ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε για 45′-50′

ΤΙΡS

1) Αντι ρύζι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πληγούρι , διπλασιάζουμε τη ποσότητα της τριμμένης ντομάτας, και πρίν προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά αφήνουμε να φουσκώσει 45′
2) Αν δεν προτιμούμε κάποιο λαχανικό, το αφαιρούμε.
3) Πριν το τέλος μπορούμε να προσθέσουμε φρεσκοστυμένο χυμό από 1/2 λεμόνι.
4) Συνοδεύουμε με τοπικό λευκό κρασί.

Καλή απόλαυση στο μαγείρεμα, καλή σας όρεξη !
“Αν έχεις ένα όνειρο, έχεις το καθήκον και την ευθύνη για τον εαυτό σου να το πραγματοποιήσεις”

Spread the love
  • 43
    Shares