Ο Chef Μιχάλης Γεωργουδιός – Τσίμας – μιλάει στο Foodme.gr

Με καταγωγή από τη Σύμη  το μικρό  νησί με την ιδιαίτερη ομορφιά και αρχιτεκτονική ,παππού δύτη που έφερνε το καΐκι στο λιμάνι  “τσίμα-τσίμα”  και με την δημιουργία ενός απίστευτου για τα δεδομένα της χώρας μας εργαστηρίου τυποποίησης  ο chef και ιδιοκτήτης του κος Μιχάλης Γεωργουδιός  μιλάει στο Foodme.

Για την αγάπη στη δουλειά του, τη γνώση  που μεταφέρει χρόνια τώρα μέσω μαθημάτων στα νέα παιδιά  , την άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου και τη λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων καθώς και τα νέα του προϊόντα.

Καλημέρα κύριε Γεωργουδιέ. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Καλημέρα κυρία Προύζου  – Αγαπητή Στέλλα –
Χαίρομαι που με επισκέφθηκες στο εργαστήριο μας που έχει στηθεί με μεγάλο αγώνα. Όπως γνωρίζεις ειναι ένα μεταποιητικό εργαστήριο όπου κάθε χρόνο προσθέτουμε νέα προϊόντα έτσι ώστε να δώσουμε στον κόσμο κάτι νέο, κάτι ξεχωριστό.

Θα ήθελα να τονίσω πως  στα πλαίσια της βραβευμένης Περιφέρειας μας Ν.Αιγαίου έχουμε συζητήσει με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων – Κυκλάδων  κύριο Νίκο Χριστοφόρου να πάμε Λέρο – επίτιμοι καλεσμένοι του Αντιπεριφερειάρχη από Λέρο κυρίου Γιάννη Θεμέλαρου.

Αυτό θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο ώστε να κλείσουμε πολύ όμορφα την χρονιά που ειναι φέτος βραβευμένη η Περιφέρεια μας.

Πολύ ωραία στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Τι θα παρουσιάσετε εκεί ?

Θα παρουσιάσουμε κάτι εντελώς καινούργιο, ήδη ειναι στο πρόγραμμα νέα ελληνικά δικά μας προϊόντα , ότι μπόρεσα να πάρω από τα νησιά μας.
Όλοι γνωρίζουμε πως η αλατότητα στις θάλασσες του Αιγαίου είναι ανώτερη από άλλες θάλασσες άρα μιλάμε και για ιδιαίτερα προϊόντα.

Τα φύκια μας επί παραδείγματι διαθέτουν ένα ξεχωριστό άρωμα καθώς και μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων . Το σημαντικό όμως είναι ότι αποτελούν πολύ καλούς δείκτες καθαρότητας των νερών και χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες ως βιοδείκτες για τον έλεγχο της ποιότητας της θάλασσας.

Το αλάτι επίσης είναι ιδιαίτερο. Εμείς εδώ στο εργαστήριο μας τηρώντας την οικογενειακή παράδοση από παππού σε πατέρα παίρνουμε μόνο τον “αφρό” τον λεγόμενο ανθό αλατιού .Πρόκειται για ένα απόλυτα φυσικό υλικό, αφού δεν περνά από καμία επεξεργασία, όπως πλύση ή προσθήκη ιωδίου ή λοιπών ουσιών που θα βελτιώσουν τη ροή ή το χρώμα του.

Στη Λέρο έχω γνωρίσει δύο εξαιρετικούς ανθρώπους και chef –  τον Νικόλα Σιφουνιό και τον Ηλία Μονογιό – που θα τους έχω κοντά μου, όπως και παιδιά από Ρόδο.Το σημαντικό είναι να υπάρχει αγάπη και θέληση για να μάθουν πράγματα που αφορούν τη θάλασσα.

Η θάλασσα δεν εξαντλείται ούτε μαθαίνεται σε κάποια μαθήματα. Και πίστεψε με αν στην παγκόσμια γευσιγνωσία υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν κατά μέσον όρο 5% για αυτήν, εγώ γνωρίζω περισσότερα και αυτά όλα θα φανούν στη πορεία και στον χρόνο .

Τα μαθήματα λοιπόν θα αφορούν τη θάλασσα μιας και αυτό ειναι το αντικείμενο μου, δεν προσπαθώ να μιμούμαι κάποιους άλλους ή να “πάρω” κάτι από κάποιον και να το παρουσιάσω σαν δικό μου διδάσκοντας το. Μου αρέσει πάντα να δημιουργώ κάτι καινούργιο ώστε μεταφέροντας τις γνώσεις μου στα νέα παιδιά να πάρουν τη σωστή κατεύθυνση που θα αφορά την τεράστια γαστρονομία της χώρας μας.

Θα αναφερθώ και στους καθηγητές στις σχολές σε αυτόν τον τομέα που δίνουν ένα μεγάλο κομμάτι από τον εαυτό τους και έχουν βοηθήσει μέσα από την εκπαίδευση πολλά νέα παιδιά να εργασθούν στη κουζίνα σε ξενοδοχεία κλπ. Φυσικά οι μάστορες τους και μάγειρες εκεί είναι εξαίρετοι , με τεράστια πείρα, δεξιότητες και με αγάπη στη μάθηση. Άλλωστε όσο ζούμε μαθαίνουμε δεν υπάρχει ηλικία.

Βέβαια λόγω του ότι έχω βιώσει δύσκολες καταστάσεις σε κουζίνες όπως ίντριγκες κλπ, απομακρύνθηκα κάποια στιγμή κάνοντας ένα δικό μου εστιατόριο που το δουλεύει τώρα ο αδελφός μου και φυσικά δημιουργώντας αυτό το εργαστήριο.

Θα μας μιλήσετε για  το νέο  προϊόν?  Όπου είχα και την χαρά να το δοκιμάσω.

Βεβαίως. Είναι το σκουμπρί – παστουρμάς με ελάχιστη αλατότητα και εξαιρετικά υλικά.
Το δημιούργησα με πολύ μεράκι και με  την βοήθεια των γνώσεων και της εμπειρίας μου όχι μόνο από το κομμάτι της θάλασσας , αλλά και από την τέχνη της ζαχαροπλαστικής που διδάχτηκα δημιουργώντας μια “πάστα”.

Σημασία έχει σε ότι κάνουμε να μας διακρίνει η ταπεινότητα. Να μιλούν τα έργα μας με βάση τη πραγματικότητα και όχι εμείς σε Social Media ή σε συνεντεύξεις μόνο. Αυτό είναι που θα αφήσουμε πίσω, τίποτα άλλο.

Προσωπικά το ακολουθώ στη ζωή μου, έχω μεταφέρει τις γνώσεις μου και διδάξει πολλούς μάγειρες, είμαι γενικά πολύ δοτικός σαν άνθρωπος. Εν αντιθέσει με τα παλιότερα χρόνια που “κλέβαμε ” την γνώση γιατί απλά  δεν μας έδειχναν !

Ευχαριστώ chef για την πολύ όμορφη συνέντευξη, εύχομαι καλό δημιουργικό χειμώνα και στο επανιδείν.

Εγώ ευχαριστώ Στέλλα για τον χρόνο σου. Είμαι πεπεισμένος πλέον πως αγαπάς τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα, την Ελλάδα και κάνεις πράγματα με πολλή αγάπη. Θα τα ξαναπούμε σύντομα!

Foodme.gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    PittaBun: η κορυφαία πίτα με απ’όλα (όλα όμως, μέχρι και μουσακά!) βρίσκεται στο Λονδίνο

    Η ομάδα του Funky Gourmet δημιούργησε το δεύτερο μαγαζί της στη βρετανική πρωτεύουσα και εκτινάσσει την έννοια «σουβλάκι» σε ευφάνταστες σφαίρες. Ο γευστικός εποικισμός του

    Περισσότερα »

    Δράσεις του πρωτογενούς τομέα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2020

    Στην έγκριση των δράσεων της Περιφέρειας στον Πρωτογενή Τομέα για το 2020, προέβη το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου, μετά από

    Περισσότερα »

    Παγκόσμια Ημέρα Vegan – Ποιος είναι όμως ο «Πατέρας» της Χορτοφαγίας

    Ο Ντόναλντ Γουάτσον ήταν υπερασπιστής των  δικαιωμάτων των ζώων στη Βρετανία. Δημιούργησε τη λέξη vegan και ίδρυσε την «Εταιρία Χορτοφαγίας» (Vegan Society) για να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον

    Περισσότερα »

    Τα ταπεινά φαγητά της Κατοχής!Το “μάνα” εξ ουρανού που έσωσε χιλιάδες Έλληνες

    Πώς οι Έλληνες προσπάθησαν να επιβιώσουν την πιο ζοφερή περίοδο του 20 ου αιώνα! Το πρωί της 27ης Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλουν στην

    Περισσότερα »