“O κλάδος της Εστίασης δοκιμάζεται”.Ο chef και ιδρυτής του Leros Food Νίκος Σιφουνιός μιλάει στο Foodme

Γέννημα θρέμα Λέρου,αυτοδημιούργητος, Chef, ιδιοκτήτης δύο μαγαζιών Εστίασης, ιδρυτής της ομάδας Leros Food και μέλος του Σωματείου Επαγγελματιών Εστίασης Λέρου με πληθωρική προσωπικότητα που δεν σταματάει να δημιουργεί και να ονειρεύεται, ο Νίκος Σιφουνιός μιλάει για όλα στο Foodme.

Καλησπέρα Νίκο χαίρομαι που καταφέρνουμε εν μέσω αυτού του εφιάλτη που ζει και βιώνει ο πλανήτης μα και η χώρα μας  να πούμε δυο λόγια.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Θα ήθελα να μου πεις πότε ένιωσες πως σε αγγίζει η αγάπη για την γαστρονομία?
Έπαιξε κάποιο ρόλο στα παιδικά σου χρόνια και αργότερα στις σπουδές σου ?

Καλησπέρα Στέλλα ευχαριστώ για την ευκαιρία  που μου δίνεις να πω κάποια πράγματα.
Εύχομαι να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα αυτόν τον “Γολγοθά” που ζούμε.

Πως ξεκίνησα ! Ο κάθε ένας από εμάς κουβαλάει “προίκα” το δικό του τσουκάλι.Το τσουκάλι που έβαζε η γιαγιά και η μαμά του στο σπίτι με όλα αυτά τα αρώματα και τις μοναδικές γεύσεις που έφερνε στο πιάτο μας. Με τόση αγάπη που δεν μπορείς να το συγκρίνεις με κανένα άλλο πιάτο στον κόσμο.

Από πολύ μικρή ηλικία ένοιωσα να κυλάει στο αίμα μου η γαστρονομία,αρχής γενομένης στα 13, όταν εργάστηκα σε ένα μεγάλο ζαχαροπλαστείο στη Λέρο.
Ας πούμε πως αυτό ήταν το πρώτο “λιθαράκι”.

Η συνέχεια ήρθε όταν γείτονας  που εργαζόταν σε κρουαζερόπλοιο με πρόσεξε και μου μιλούσε ατέλειωτες ώρες δείχνοντας μου φωτογραφίες από μπουφέδες και πιάτα . Αυτό ήταν ! Ήξερα ήδη πως αυτό που θέλω να γίνω, είναι μάγειρας !

Τελειώνοντας το γυμνάσιο, συνέχισα την εκπαίδευση μου στη τουριστική σχολή Ρόδου, έχοντας την τύχη να διδαχθώ από  εξαιρετικούς καθηγητές.Αυτό μου έδωσε σημαντικές βάσεις και γνώσεις που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη μετέπειτα καριέρα μου στη γαστρονομία!

Παράλληλα ξεκίνησα να εργάζομαι σε ξενοδοχεία – εποχιακά ως επί το πλείστον – αλλά και σε εστιατόρια,με σημαντικές υποδομές και δυνατότητες.
Έτσι κατάφερα να έχω 2 μαγαζιά με διαφορετική ταυτότητα το κάθε ένα. Ταυτόχρονα είμαι από το 2009 chef στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Λέρου.

Η Λέρος τι σημαίνει για σένα , όσον αφορά αυτό που υπηρετείς?
Θεωρείς πως επιδέχεται βελτίωση ο κλάδος σας και τι θα μπορούσατε να κάνετε όλοι μαζί και κάθε ένας προσωπικά ?

Κοίταξε να δεις..Η Λέρος έχει θέσει πολύ υψηλά στάνταρντ γαστρονομικά. Πριν κάποια χρόνια είχε πραγματοποιηθεί μελέτη από το Εμπορικό Επιμελητήριο και η Λέρος είχε βγει πρώτη σε θέμα ποιότητας κουζίνας και πληθυσμού.

Η Λέρος είναι το λιμάνι μου. Μου αρέσει να ταξιδεύω να γνωρίζω κόσμο, να ανταλλάσσω απόψεις και γνώσεις πάνω στο αντικείμενο μου , αλλά πάντα επιστρέφω στο νησί. Και το λιμάνι της Λέρου ειναι το καλύτερο και ασφαλέστερο της Μεσογείου !

Βεβαίως θα μπορούσαν να βελτιωθούν πολλά πράγματα. Χρειάζεται να το δούμε συλλογικά μιας και έχουν μπει νέοι επιχειρηματίες στον κλάδο μας. Ας αφήσουμε λίγο “πίσω ” οτιδήποτε ξενόφερτο και ας δώσουμε λίγη πνοή, λίγο χώρο στη παράδοση με περισσότερο ζήλο και θέρμη .Η παράδοση είναι εδώ.Δεν έφυγε ούτε πρόκειται να φύγει ποτέ!

Μίλησε μας για το “Κεφάλαιο” Leros Food.Πότε ιδρύθηκε και από ποιόν και για τις δράσεις που κάνετε.

Το Leros Food είναι είναι σημαντικό Κεφάλαιο για τον τόπο μου. Είναι μια ομάδα που έχω ιδρύσει πριν δύο χρόνια.
Οι στόχοι της είναι :
Η ανάδειξη των τοπικών παραδόσεων της Λέρου με τις ιδιαιτερότητες τους.
Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, η εκπαίδευση των επαγγελματιών εστίασης του νησιού με σεμινάρια και ταχύρυθμη επιμόρφωση,
η παρουσίαση προτάσεων επιμορφωτικού χαρακτήρα γύρω από τον γαστρονομικό τουρισμό ,
η στοχευμένη συμμετοχή σε θεματικές εκθέσεις,η υποστήριξη των παραγωγών για την πιστοποίηση των προϊόντων τους,
η δημιουργία νέων συνταγών και η έκδοση βιβλίων με προϊόντα και συνταγές της Λέρου ,
η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του νησιού μας για την δημιουργία βιολογικών λαχανόκηπων των σχολείων και τέλος η ενημέρωση μαθητών για την σημαντικότητα της Μεσογειακής διατροφής.

Μέλη της ομάδας Leros Food μπορούν να γίνουν οι κάτοικοι Λέρου ή οι φίλοι της ομάδας που έχουν σπουδάσει τη μαγειρική τέχνη και εκείνοι που η ομάδα κρίνει πως μπορούν να συνεισφέρουν στην πραγματοποίηση των στόχων της.

Σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο που διανύουμε η Ομάδα Leros Food και τα μέλη της αποφασίσαμε πως θα είμαστε δίπλα στις ευπαθείς ομάδες και σε όσους ειναι στην πρώτη γραμμή δηλαδή σε όσους βρίσκονται έξω από την ασφάλεια του σπιτιού τους χωρίς να έχουν δυνατότητα επιλογής.

Πως αποφασίσατε να  στείλετε την επιστολή στο Υπουργείο Τουρισμού και τι επιπτώσεις θα έχει όλο αυτό το πανδαιμόνιο  στην οικονομία του νησιού και στον χώρο της Εστίασης?

Πριν λίγες μέρες θεώρησα σωστό να στείλω μια επιστολή προς το Σωματείο Επαγγελματιών Εστίασης Λέρου.
Εν συνεχεία το Σωματείο γνωρίζοντας τι αντιμετωπίζει κάθε μέλος του – όλοι μας επαγγελματίες της Εστίασης -αποφάσισε ομόφωνα να κοινοποιήσει με τη σειρά του επιστολή στα αντίστοιχα Υπουργεία .
Όπου γνωστοποιεί τα προβλήματα από την επικείμενη κρίση, παρουσιάζοντας προτάσεις ώστε να εξομαλυνθούν.

Έτσι όπως εξελίσσεται η κρίση στην Πατρίδα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες, ειδικά στη Λέρο που η τουριστική σαιζόν είναι έτσι και αλλιώς μικρή.Αναμφίβολα θα επηρεάσει τη τοπική οικονομία και τον τουρισμό.

Η αγωνία μας δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους που ειναι αρκετοί αλλά και εξασθενημένοι οικονομικά.
Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα χωρίς δουλειά,η τουριστική σαιζόν μοιάζει να χάνεται.

Πολλά τα ερωτήματα που μας ταλαιπωρούν. Πότε θα τελειώσει αυτό το πρόβλημα και πότε θα προλάβουμε να την “τρέξουμε” για να αποκτήσουν τα δέοντα οι επισκέπτες μας ώστε να απολαύσουν τις διακοπές τους.
Με βάση αυτούς τους προβληματισμούς,το Σωματείο έχοντας νέα παιδιά με θέληση και όραμα έπραξε πιστεύω καλώς και έστειλε την επιστολή προς τους Υπουργούς.

Θα ήθελα να κλείσουμε με μια ευχή!

Για το τέλος κράτησα κάποια λόγια που είχε πει ένας από τους μέντορες μου ο Νίκος Σαράντος.
“Ευχή, ελπίδα και προσδοκία μου είναι να προσγειωθούμε όλοι. Δάσκαλοι, μαθητές και μαθητευόμενοι.
Να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και ίσως προχωρήσουμε.Ποτέ δεν είναι αργά.Πάντα μπορούμε να αναδημιουργήσουμε, φτάνει να το πιστέψουμε και να το οργανώσουμε. Ας ξαναρχίσουμε να ονειρευόμαστε για να γυρίσουμε σελίδα. Όχι μία, αλλά πολλές!

Καλή Ανάσταση σε όλους !

Σε ευχαριστώ πολύ

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »

    Σβίγκοι.Οι παραδοσιακοί “λουκουμάδες” της Πάτμου!

    Πάτμος ένας τόπος ευλογημένος ! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »