Ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων. Από τον κύριο Νίκο Κατσαρό

Από τον κύριο Νίκο Κατσαρό
Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College.
Επίτιμο Μέλος και Σύμβουλος Ελέγχου Τροφίμων ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου και Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος.


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority,EFSA) ανακοίνωσε ότι επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τις προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορονοϊούς όπως ο SARS-CoV και ο MERS- CoV δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση του κορονοϊού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων είτε τα παραγόμενα στην χώρα,είτε τα εισαγόμενα από τα εξωτερικό .

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός είναι διαφορετικός από τους δύο προηγούμενους,όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης του.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Center of Disease Control) δηλώνει οτι ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται ή καθοϊονδήποτε τρόπο ελευθερώνουν σταγονίδια.Ο κορονοϊός εγκαθίσταται στους βρόγχους και τους πνεύμονες και εκεί πολλαπλασιάζεται δημιουργώντας τα γνωστά συμπτώματα,βήχα, πυρετό,κλπ.


Παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα τεκμηριώνουν ότι ο Κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων.
Ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω του πεπτικού συστήματος,ωστόσο εάν μολυσμένο από τον κορονοϊό άτομο μολύνει το τρόφιμο μέσω βήχα,φταρνίσματος κλπ.με μεταφορά σταγονιδίων στο τρόφιμο,τότε είναι δυνατόν να μεταδοθεί η μόλυνση και εφόσον ο κορονοϊός περάσει στην αναπνευστική οδό.

Επίσης από τα χέρια μολυσμένου υπαλλήλου μπορεί να μεταφερθεί ο κορονοϊός στην συσκευασία του τροφίμου ή την πλαστική σακούλα,γιαυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμαι τα τρόφιμα για μαγείρεμα ή ψυγείο τουλάχιστον τριάντα λεπτά αφότου τα αγοράσαμε και ακόμα πιο σίγουροι είμαστε εάν ο υπάλληλος φορούσε γάντια και ήξερε να τα χρησιμοποιεί, για το τελευταίο δεν μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι.

Ο κορονοϊός δεν επιβιώνει σε θερμοκρασίες πάνω από 63 βαθμούς Κελσίου για τέσσερα λεπτά και συνεπώς κατά το μαγείρεμα ο κορονοϊός θανατώνεται.Εάν βέβαια η προετοιμασία ή το σερβίρισμα γίνει από μολυσμένο άτομο τότε η μόλυνση είναι πιθανή.
Επειδή πολλά «εάν» και πολλές ́ ́ συμβουλές ‘’έχουμε ακούσει το έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα μία συμβουλή χωρίς εάν κλπ είναι:

Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας!

Φρούτα, λαχανικά και όσπρια με διάφορα χρώματα, καθημερινά, πηγή βιταμίνης C και προβιταμίνης Α.

Ελαιόλαδο: Πηγή Βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών,πολυφαινόλες κλπ.

Θαλασσινά :Πηγή ψευδαργύρου ,σεληνίου και υγιεινών πρωτεϊνών.

Γιαούρτι: Τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι όχι μόνο προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά επιπλέον ενδέχεται να βελτιστοποιούν την άμυνα την οργανισμού, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Μέλι : Το μέλι αντί για ζάχαρη πέραν του ότι παρουσιάζει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες, έχει βρεθεί ότι βοηθάει στη θεραπεία του βήχα σε παιδιά ενώ παράλληλα η καθημερινή του κατανάλωση εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα.

Κατανάλωση υγιεινών πρωτεϊνών μέχρι δύο φορές την εβδομάδα,π.χ.φρέσκο κοτόπουλο,κόκκινο κρέας κλπ.

Ελέγχουμε το άγχος μας, τόσο το χρόνιο άγχος όσο και τις παροδικές στρεσογόνες καταστάσεις οι οποίες συνδέονται με μειωμένη άμυνα του οργανισμού, μέσω διαφόρων μηχανισμών.Παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες C,D.Ε και αντιοξειδωτικά Ω-3 για τους επόμενους τρεις μήνες.

Ακολουθούμε την Μεσογειακή Διατροφή και “Προσέχουμε για να Έχουμε την Υγεία μας”

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »

    Σβίγκοι.Οι παραδοσιακοί “λουκουμάδες” της Πάτμου!

    Πάτμος ένας τόπος ευλογημένος ! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »