Ο παραγωγός φαρμακευτικών βοτάνων φυσικής καλλιέργειας Μιχάλης Δραμουντανής μας παρουσιάζει την Dm Natural Farming Rhodes

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Γράφει

Η Ελευθερία Πελλού
pelloue[at]rodiaki.gr

Ο Μιχάλης Δραμουντανής είναι παραγωγός φαρμακευτικών βοτάνων φυσικής καλλιέργειας και φυσικών καλλυντικών και ο Γιώργος Περράκης με τη σύζυγό του Edina Bobrovniczka παραγωγοί βιολογικού μελιού.

Και οι δύο έχουν καταφέρει να διακριθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για τη δουλειά τους, την οποία ξεκίνησαν για διαφορετικούς λόγους αλλά την κάνουν με τον ίδιο τρόπο: με πολύ αγάπη και μεράκι!

Οι δύο παραγωγοί μίλησαν στη «Ροδιακή» για αυτές τους τις διακρίσεις, τις δυνατότητες που έχει η Ρόδος, το νησί μας, να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς πλην του τουρισμού, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τη λιγοστή βοήθεια που λαμβάνουν για αυτό που κάνουν!

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι έχει να κάνει και την ελλιπή πληροφόρηση τόσο των κατοίκων του νησιού όσο και των επισκεπτών για τη δουλειά τους αλλά και τη δουλειά και άλλων παραγωγών του νησιού, και ζητούν να γίνουν δράσεις ή ακόμη και εκδηλώσεις τους θερινούς μήνες (Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων), το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει θετικά αποτελέσματα για όλους!

Καλλυντικά από φυσικά βότανα

Ο Μιχάλης Δραμουντανής κλείνει φέτος τρία χρόνια από τότε που ξεκίνησε τη φυσική καλλιέργεια φαρμακευτικών βοτάνων, όπου τα πάντα ξεκινάνε από το μηδέν, με δικούς του σπόρους βιολογικούς οι οποίοι γίνονται φυτά χωρίς μηχανήματα και λιπάσματα και από εκεί και πέρα παράγονται τα φυσικά καλλυντικά από τις καλλιέργειες αυτές.

Το κτήμα του βρίσκεται στην Κρεμαστή όπως και ένα μικρό εργαστήριο που διαθέτει όπου «πειραματίζεται» – βλέπει αν το κλίμα σηκώνει βιοποικιλότητα στον τόπο μας για να μπορέσει να καλλιεργήσει κάποια είδη που είναι δύσκολα στην καλλιέργειά τους.

Στόχος του, είναι να καταφέρει στην πενταετία να έχει δημιουργήσει μία τράπεζα σπόρων για να έχει τους δικούς του σπόρους για να μπορέσει να τους αυξήσει καθώς και ένα μουσείο ιστορίας των βοτάνων όπου θα μπορούν κυρίως οι «μικροί» επισκέπτες να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη φυσική καλλιέργεια.

 


Η διαφορά από την βιολογική έγκειται στο ότι στη φυσική καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται μηχανήματα (όλα γίνονται με το χέρι), δεν γίνεται κανένας ψεκασμός και αφήνουμε τη φύση να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Δηλαδή με τον ίδιο τρόπου που μεγαλώνουν τα φυτά στο βουνό με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνουν και στο κτήμα.

«Είναι κάτι μοναδικό, είμαστε οι πρώτοι στα φαρμακευτικά βότανα με αυτή τη μέθοδο, είναι πολύ σημαντική και το βασικό που θα πρέπει να δώσεις είναι αγάπη και από εκεί και πέρα ξεκινάνε όλα» μας λέει ο Μιχάλης.

Σήμερα καλλιεργεί 20 διαφορετικά είδη βοτάνων και φαρμακευτικά και αρωματικά και προσπαθεί συνεχώς να εξελιχθεί. Μέχρι τώρα, έχει  15 συμμετοχές σε πανελλήνιες εκθέσεις μαζί με την Περιφέρεια, η οποία όπως λέει «εξ αρχής τον βοήθησε σε αυτό που ξεκίνησε ήταν η μόνη, την έχει δίπλα του».

 


«Σε αυτές τις εκθέσεις που συμμετείχα ήμουν ο μοναδικός παραγωγός που πέρασε ποτέ με αυτή τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας και κρατάμε και αυτή την πρωτιά όπως και την πρωτιά των φυσικών καλλυντικών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κάποια καταστήματα στην Αθήνα αλλά και σε κάποια επιλεγμένα σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού όπου υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό που κάνω.

Ετοιμαζόμαστε να εξάγουμε φυσικά καλλυντικά έως το τέλος του έτους. Ήδη έχουν πάει δείγματα σε αρκετές χώρες απλά είναι μία διαδικασία χρονοβόρα» είπε ο Μιχάλης Δραμουντανής διευκρινίζοντας ότι «η εταιρεία του δεν βασίζεται μόνο στο κέρδος για αυτό και οι τιμές των προϊόντων του είναι σε προσιτές τιμές» ενώ τόνισε ότι μεσολαβούν μεγάλα χρονικά διαστήματα από 3 έως και 7 μήνες ώστε από το φυτό να φτάσει στο φυσικό καλλυντικό.

«Η Ρόδος δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα»
Ο Μιχάλης Δραμουντανής προέρχεται όπως μας είπε από αγροτική οικογένεια! «Μεγάλωσα μέσα στη φύση, είχα την τύχη να δω τον πρωτογενή τομέα στη Ρόδο σε μεγάλη ανθοφορία. Το 1984 ο πατέρας μου βραβεύτηκε από το υπουργείο Γεωργίας για την προσφορά του στη βοοτροφία. Αλλά δεν ήταν μόνο οι γονείς μου, η Ρόδος μας τότε είχε πάρα πολλούς που προσέφεραν από εργοστάσιο ντομάτας, από καπνοβιομηχανία κ.α.

Δυστυχώς κάποιοι κύριοι έχουν ξεχάσει την μεγάλη αυτή ιστορία που είχε η Ρόδος! Η Ρόδος δεν είναι μόνο απλά η θάλασσα και ο ήλιος μας, έχει να δώσει πάρα πολλά. Κάποιοι άνθρωποι που γνωρίζουν το τι σημαίνει καλλιέργεια στη Ρόδο, ταυτόχρονα το μυαλό τους πάει στο ότι έχουμε μία βιοποικιλότητα στο νησί που λόγω του κλίματος την κάνει μοναδική σε όλα τα μέρη και χωριά του τόπου μας!

Πηγή : Το ποιοτικό μέλι της Ρόδου που «ταξιδεύει» σ’ όλο τον κόσμο | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article/360436/to-poiotiko-meli-ths-rodoy-poy-taxideyei-s-olo-ton-kosmo#ixzz4bQYwVEoq
Follow us: @irodiaki on Twitter | efimeridarodiaki on Facebook

Πηγή : http://www.rodiaki.gr
Follow us: @irodiaki on Twitter | efimeridarodiaki on Facebook

mood_bad
 • Κανένα σχόλιο ακόμα.
 • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

  Πρόσφατα άρθρα

  Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

  Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

  Περισσότερα »

  Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

  Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

  Περισσότερα »

  Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

  Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

  Περισσότερα »

  Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

  Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

  Περισσότερα »

  Σβίγκοι.Οι παραδοσιακοί “λουκουμάδες” της Πάτμου!

  Πάτμος ένας τόπος ευλογημένος ! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

  Περισσότερα »