Ο παραγωγός φαρμακευτικών βοτάνων φυσικής καλλιέργειας Μιχάλης Δραμουντανής μας παρουσιάζει την Dm Natural Farming Rhodes

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Γράφει

Η Ελευθερία Πελλού
pelloue[at]rodiaki.gr

Ο Μιχάλης Δραμουντανής είναι παραγωγός φαρμακευτικών βοτάνων φυσικής καλλιέργειας και φυσικών καλλυντικών και ο Γιώργος Περράκης με τη σύζυγό του Edina Bobrovniczka παραγωγοί βιολογικού μελιού.

Και οι δύο έχουν καταφέρει να διακριθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για τη δουλειά τους, την οποία ξεκίνησαν για διαφορετικούς λόγους αλλά την κάνουν με τον ίδιο τρόπο: με πολύ αγάπη και μεράκι!

Οι δύο παραγωγοί μίλησαν στη «Ροδιακή» για αυτές τους τις διακρίσεις, τις δυνατότητες που έχει η Ρόδος, το νησί μας, να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς πλην του τουρισμού, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τη λιγοστή βοήθεια που λαμβάνουν για αυτό που κάνουν!

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι έχει να κάνει και την ελλιπή πληροφόρηση τόσο των κατοίκων του νησιού όσο και των επισκεπτών για τη δουλειά τους αλλά και τη δουλειά και άλλων παραγωγών του νησιού, και ζητούν να γίνουν δράσεις ή ακόμη και εκδηλώσεις τους θερινούς μήνες (Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων), το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει θετικά αποτελέσματα για όλους!

Καλλυντικά από φυσικά βότανα

Ο Μιχάλης Δραμουντανής κλείνει φέτος τρία χρόνια από τότε που ξεκίνησε τη φυσική καλλιέργεια φαρμακευτικών βοτάνων, όπου τα πάντα ξεκινάνε από το μηδέν, με δικούς του σπόρους βιολογικούς οι οποίοι γίνονται φυτά χωρίς μηχανήματα και λιπάσματα και από εκεί και πέρα παράγονται τα φυσικά καλλυντικά από τις καλλιέργειες αυτές.

Το κτήμα του βρίσκεται στην Κρεμαστή όπως και ένα μικρό εργαστήριο που διαθέτει όπου «πειραματίζεται» – βλέπει αν το κλίμα σηκώνει βιοποικιλότητα στον τόπο μας για να μπορέσει να καλλιεργήσει κάποια είδη που είναι δύσκολα στην καλλιέργειά τους.

Στόχος του, είναι να καταφέρει στην πενταετία να έχει δημιουργήσει μία τράπεζα σπόρων για να έχει τους δικούς του σπόρους για να μπορέσει να τους αυξήσει καθώς και ένα μουσείο ιστορίας των βοτάνων όπου θα μπορούν κυρίως οι «μικροί» επισκέπτες να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη φυσική καλλιέργεια.

 


Η διαφορά από την βιολογική έγκειται στο ότι στη φυσική καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται μηχανήματα (όλα γίνονται με το χέρι), δεν γίνεται κανένας ψεκασμός και αφήνουμε τη φύση να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Δηλαδή με τον ίδιο τρόπου που μεγαλώνουν τα φυτά στο βουνό με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνουν και στο κτήμα.

«Είναι κάτι μοναδικό, είμαστε οι πρώτοι στα φαρμακευτικά βότανα με αυτή τη μέθοδο, είναι πολύ σημαντική και το βασικό που θα πρέπει να δώσεις είναι αγάπη και από εκεί και πέρα ξεκινάνε όλα» μας λέει ο Μιχάλης.

Σήμερα καλλιεργεί 20 διαφορετικά είδη βοτάνων και φαρμακευτικά και αρωματικά και προσπαθεί συνεχώς να εξελιχθεί. Μέχρι τώρα, έχει  15 συμμετοχές σε πανελλήνιες εκθέσεις μαζί με την Περιφέρεια, η οποία όπως λέει «εξ αρχής τον βοήθησε σε αυτό που ξεκίνησε ήταν η μόνη, την έχει δίπλα του».

 


«Σε αυτές τις εκθέσεις που συμμετείχα ήμουν ο μοναδικός παραγωγός που πέρασε ποτέ με αυτή τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας και κρατάμε και αυτή την πρωτιά όπως και την πρωτιά των φυσικών καλλυντικών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κάποια καταστήματα στην Αθήνα αλλά και σε κάποια επιλεγμένα σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού όπου υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό που κάνω.

Ετοιμαζόμαστε να εξάγουμε φυσικά καλλυντικά έως το τέλος του έτους. Ήδη έχουν πάει δείγματα σε αρκετές χώρες απλά είναι μία διαδικασία χρονοβόρα» είπε ο Μιχάλης Δραμουντανής διευκρινίζοντας ότι «η εταιρεία του δεν βασίζεται μόνο στο κέρδος για αυτό και οι τιμές των προϊόντων του είναι σε προσιτές τιμές» ενώ τόνισε ότι μεσολαβούν μεγάλα χρονικά διαστήματα από 3 έως και 7 μήνες ώστε από το φυτό να φτάσει στο φυσικό καλλυντικό.

«Η Ρόδος δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα»
Ο Μιχάλης Δραμουντανής προέρχεται όπως μας είπε από αγροτική οικογένεια! «Μεγάλωσα μέσα στη φύση, είχα την τύχη να δω τον πρωτογενή τομέα στη Ρόδο σε μεγάλη ανθοφορία. Το 1984 ο πατέρας μου βραβεύτηκε από το υπουργείο Γεωργίας για την προσφορά του στη βοοτροφία. Αλλά δεν ήταν μόνο οι γονείς μου, η Ρόδος μας τότε είχε πάρα πολλούς που προσέφεραν από εργοστάσιο ντομάτας, από καπνοβιομηχανία κ.α.

Δυστυχώς κάποιοι κύριοι έχουν ξεχάσει την μεγάλη αυτή ιστορία που είχε η Ρόδος! Η Ρόδος δεν είναι μόνο απλά η θάλασσα και ο ήλιος μας, έχει να δώσει πάρα πολλά. Κάποιοι άνθρωποι που γνωρίζουν το τι σημαίνει καλλιέργεια στη Ρόδο, ταυτόχρονα το μυαλό τους πάει στο ότι έχουμε μία βιοποικιλότητα στο νησί που λόγω του κλίματος την κάνει μοναδική σε όλα τα μέρη και χωριά του τόπου μας!

Πηγή : Το ποιοτικό μέλι της Ρόδου που «ταξιδεύει» σ’ όλο τον κόσμο | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article/360436/to-poiotiko-meli-ths-rodoy-poy-taxideyei-s-olo-ton-kosmo#ixzz4bQYwVEoq
Follow us: @irodiaki on Twitter | efimeridarodiaki on Facebook

Πηγή : http://www.rodiaki.gr
Follow us: @irodiaki on Twitter | efimeridarodiaki on Facebook

mood_bad
 • Κανένα σχόλιο ακόμα.
 • chat
  Πρόσθεσε ένα σχόλιο

  Πρόσφατα άρθρα

  Ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων. Από τον κύριο Νίκο Κατσαρό

  Από τον κύριο Νίκο Κατσαρό Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College. Επίτιμο Μέλος και Σύμβουλος Ελέγχου Τροφίμων ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου και Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος. Ο

  Περισσότερα »

  Οι παγκόσμιοι πόλεμοι και ο κορονοϊός: Φάρμακα τα όπλα του νέου πολέμου. Νίκος Κατσαρός

  Από τον κύριο Νίκο Κατσαρό .Επίτιμο μέλος και Σύμβουλος Ελέγχου Τροφίμων ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου και Γενικής Ομοσπονδίας καταναλωτών Ελλάδος, διευθυντής Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας New York

  Περισσότερα »

  Μένουμε Ελλάδα και στηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και παραγωγούς μας

  Όταν η επιδημία του Κορωνοϊού ηρεμήσει και ο κίνδυνος τελειώσει, ας κάνουμε κάτι για την Πατρίδα μας, αφού μας περιμένει ένας νέος οικονομικός γολγοθάς. Ας

  Περισσότερα »

  Ρόδος. Τα Εστιατόρια και.. τα μάτια μας. Ο Γιάννης Κλούβας μιλάει στο Foodme

  Ο αγαπητός Γιάννης Κλούβας τέσσερις φορές εκλεγμένος πρόεδρος των Εστιατόρων , σύμβουλος του Επιμελητηρίου και ΠΟΕΣΕ και αντιπρόεδρος του ΟΕΒΕΔ – Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων

  Περισσότερα »

  Πολύχρωμες ταλιατέλες με λαχανικά και γροθοτυράκι Σύρου “Ζωζεφίνος” από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

      Συνταγή από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά  Υλικά 800 γρ ταλιατέλες 80 γρ ελαιόλαδο 100 γρ κολοκυθάκι 100 γρ μελιτζάνα 100 γρ καρότο 100

  Περισσότερα »

  Μπακαλιάρος ντολμαδάκια με σκορδάτη πατζαροσαλάτα από τον chef Γιώργο Μαρκάκη

  Υλικά για ντολμαδάκια 1 κιλό μπακαλιάρος παχύς 200 γρ. ρύζι γλασέ 100 γρ. ρύζι κίτρινο 300 γρ. κληματόφυλλα 4 τομάτες τριμμένες 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  Περισσότερα »