Ο παραγωγός φαρμακευτικών βοτάνων φυσικής καλλιέργειας Μιχάλης Δραμουντανής μας παρουσιάζει την Dm Natural Farming Rhodes

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Γράφει

Η Ελευθερία Πελλού
pelloue[at]rodiaki.gr

Ο Μιχάλης Δραμουντανής είναι παραγωγός φαρμακευτικών βοτάνων φυσικής καλλιέργειας και φυσικών καλλυντικών και ο Γιώργος Περράκης με τη σύζυγό του Edina Bobrovniczka παραγωγοί βιολογικού μελιού.

Και οι δύο έχουν καταφέρει να διακριθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για τη δουλειά τους, την οποία ξεκίνησαν για διαφορετικούς λόγους αλλά την κάνουν με τον ίδιο τρόπο: με πολύ αγάπη και μεράκι!

Οι δύο παραγωγοί μίλησαν στη «Ροδιακή» για αυτές τους τις διακρίσεις, τις δυνατότητες που έχει η Ρόδος, το νησί μας, να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς πλην του τουρισμού, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τη λιγοστή βοήθεια που λαμβάνουν για αυτό που κάνουν!

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι έχει να κάνει και την ελλιπή πληροφόρηση τόσο των κατοίκων του νησιού όσο και των επισκεπτών για τη δουλειά τους αλλά και τη δουλειά και άλλων παραγωγών του νησιού, και ζητούν να γίνουν δράσεις ή ακόμη και εκδηλώσεις τους θερινούς μήνες (Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων), το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει θετικά αποτελέσματα για όλους!

Καλλυντικά από φυσικά βότανα

Ο Μιχάλης Δραμουντανής κλείνει φέτος τρία χρόνια από τότε που ξεκίνησε τη φυσική καλλιέργεια φαρμακευτικών βοτάνων, όπου τα πάντα ξεκινάνε από το μηδέν, με δικούς του σπόρους βιολογικούς οι οποίοι γίνονται φυτά χωρίς μηχανήματα και λιπάσματα και από εκεί και πέρα παράγονται τα φυσικά καλλυντικά από τις καλλιέργειες αυτές.

Το κτήμα του βρίσκεται στην Κρεμαστή όπως και ένα μικρό εργαστήριο που διαθέτει όπου «πειραματίζεται» – βλέπει αν το κλίμα σηκώνει βιοποικιλότητα στον τόπο μας για να μπορέσει να καλλιεργήσει κάποια είδη που είναι δύσκολα στην καλλιέργειά τους.

Στόχος του, είναι να καταφέρει στην πενταετία να έχει δημιουργήσει μία τράπεζα σπόρων για να έχει τους δικούς του σπόρους για να μπορέσει να τους αυξήσει καθώς και ένα μουσείο ιστορίας των βοτάνων όπου θα μπορούν κυρίως οι «μικροί» επισκέπτες να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη φυσική καλλιέργεια.

 


Η διαφορά από την βιολογική έγκειται στο ότι στη φυσική καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται μηχανήματα (όλα γίνονται με το χέρι), δεν γίνεται κανένας ψεκασμός και αφήνουμε τη φύση να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Δηλαδή με τον ίδιο τρόπου που μεγαλώνουν τα φυτά στο βουνό με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνουν και στο κτήμα.

«Είναι κάτι μοναδικό, είμαστε οι πρώτοι στα φαρμακευτικά βότανα με αυτή τη μέθοδο, είναι πολύ σημαντική και το βασικό που θα πρέπει να δώσεις είναι αγάπη και από εκεί και πέρα ξεκινάνε όλα» μας λέει ο Μιχάλης.

Σήμερα καλλιεργεί 20 διαφορετικά είδη βοτάνων και φαρμακευτικά και αρωματικά και προσπαθεί συνεχώς να εξελιχθεί. Μέχρι τώρα, έχει  15 συμμετοχές σε πανελλήνιες εκθέσεις μαζί με την Περιφέρεια, η οποία όπως λέει «εξ αρχής τον βοήθησε σε αυτό που ξεκίνησε ήταν η μόνη, την έχει δίπλα του».

 


«Σε αυτές τις εκθέσεις που συμμετείχα ήμουν ο μοναδικός παραγωγός που πέρασε ποτέ με αυτή τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας και κρατάμε και αυτή την πρωτιά όπως και την πρωτιά των φυσικών καλλυντικών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κάποια καταστήματα στην Αθήνα αλλά και σε κάποια επιλεγμένα σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού όπου υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό που κάνω.

Ετοιμαζόμαστε να εξάγουμε φυσικά καλλυντικά έως το τέλος του έτους. Ήδη έχουν πάει δείγματα σε αρκετές χώρες απλά είναι μία διαδικασία χρονοβόρα» είπε ο Μιχάλης Δραμουντανής διευκρινίζοντας ότι «η εταιρεία του δεν βασίζεται μόνο στο κέρδος για αυτό και οι τιμές των προϊόντων του είναι σε προσιτές τιμές» ενώ τόνισε ότι μεσολαβούν μεγάλα χρονικά διαστήματα από 3 έως και 7 μήνες ώστε από το φυτό να φτάσει στο φυσικό καλλυντικό.

«Η Ρόδος δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα»
Ο Μιχάλης Δραμουντανής προέρχεται όπως μας είπε από αγροτική οικογένεια! «Μεγάλωσα μέσα στη φύση, είχα την τύχη να δω τον πρωτογενή τομέα στη Ρόδο σε μεγάλη ανθοφορία. Το 1984 ο πατέρας μου βραβεύτηκε από το υπουργείο Γεωργίας για την προσφορά του στη βοοτροφία. Αλλά δεν ήταν μόνο οι γονείς μου, η Ρόδος μας τότε είχε πάρα πολλούς που προσέφεραν από εργοστάσιο ντομάτας, από καπνοβιομηχανία κ.α.

Δυστυχώς κάποιοι κύριοι έχουν ξεχάσει την μεγάλη αυτή ιστορία που είχε η Ρόδος! Η Ρόδος δεν είναι μόνο απλά η θάλασσα και ο ήλιος μας, έχει να δώσει πάρα πολλά. Κάποιοι άνθρωποι που γνωρίζουν το τι σημαίνει καλλιέργεια στη Ρόδο, ταυτόχρονα το μυαλό τους πάει στο ότι έχουμε μία βιοποικιλότητα στο νησί που λόγω του κλίματος την κάνει μοναδική σε όλα τα μέρη και χωριά του τόπου μας!

Πηγή : Το ποιοτικό μέλι της Ρόδου που «ταξιδεύει» σ’ όλο τον κόσμο | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article/360436/to-poiotiko-meli-ths-rodoy-poy-taxideyei-s-olo-ton-kosmo#ixzz4bQYwVEoq
Follow us: @irodiaki on Twitter | efimeridarodiaki on Facebook

Πηγή : http://www.rodiaki.gr
Follow us: @irodiaki on Twitter | efimeridarodiaki on Facebook

mood_bad
 • Κανένα σχόλιο ακόμα.
 • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

  Πρόσφατα άρθρα

  Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

  Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

  Περισσότερα »

  Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

  Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

  Περισσότερα »

  Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

  Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

  Περισσότερα »

  Καρπάθικος μπακλαβάς

  Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

  Περισσότερα »