Παέγια από τη Κάλυμνο από τον chef Μιχάλη Μάρθα

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Δια χειρός Chef Μιχάλη Μάρθα

Υλικά

  • 140 γρ. φρέσκιες μεγάλες γαρίδες ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες
  • 130 γρ καλαμάρι σε ροδέλες
  • 120 γρ κοτόπουλο στήθος σε μπουκίτσες
  • 150 γρ. λουκάνικο chorizo σε φέτες
  • 12 μύδια φρέσκα και καθαρισμένα
  • 6 καραβίδες
  • 70 γρ ελαιόλαδο
  • 3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κόκκινη πιπεριά καρεδάκι
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ πελτές τομάτας
  • 400 γρ ρύζι για ριζότο (arborio)
  • 300 ml ζωμό κοτόπουλο
  • 300 γρ ζωμό γαρίδας
  • ½ κ.γ. σαφράν
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 100 γρ αρακά
  • 2 κ.σ. μαϊντανό φρέσκο
  • ψιλοκομμένο ξύσμα λεμονιού από ένα λεμόνι
  • Αλάτι πιπέρι

Προετοιμασία

Σε ένα πλατύ μεγάλο τηγάνι (ή κατσαρόλα σε περίπτωση που δεν έχετε) σοτάρουμε το chorizo πολύ καλά χωρίς λάδι να γίνει τραγανό. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το καλαμάρι. Μόλις σοταριστεί καλά και φύγουν τα υγρά συνεχίζουμε ρίχνοντας το κοτόπουλο και την γαρίδα μέχρι να πάρουν και αυτά ένα ωραίο χρώμα.

Περιμένουμε πάλι να να θωρακίσουμε και τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε μετά όλα τα λαχανικά μας (κρεμμύδι, αρακά, σκόρδο, πιπεριά) Ανακατεύουμε να μαραθούν τα λαχανικά και μετά προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας, πάπρικα, σαφράν, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε μέχρι να πάνε παντού τα αρωματικά μας .

Ρίχνουμε το ρύζι μας, προσθέτουμε και τους 2 ζωμούς μας, και ανακατεύοντας αφήνουμε να πάρει βρασμό. Μόλις έρθει σε θερμοκρασία βρασμού κατεβάζουμε την φωτιά και το αφήνουμε για 14-16 λεπτά να μαγειρευτεί το ρύζι..

Πέντε λεπτά πριν μαγειρευτεί η παέγια στολίζουμε από πάνω όμορφα τα μύδια και τις καραβίδες (τα οποία θέλουν λίγο μαγείρεμα). Μόλις απορροφηθούν όλα τα υγρά γαρνίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και ξύσμα λεμονιού.

 

Tips

  1. Χρησιμοποιούμε αντικολητικό τηγάνι η κατσαρόλα.
  2. Όταν σοτάρουμε έχουμε πάντα δυνατή φωτιά και πάντα αφήνουμε να κάτσει κάτω λίγο στο πάτο από το τηγάνι μας λίγος από το χυλό των θαλασσινών,  δίνει ωραίο άρωμα.
  3. Χρησιμοποιούμε πλαστική κουτάλα για να μην χαλάσουμε το αντικολλητικό τηγάνι μας.
  4. Το τηγάνι που χρησιμοποιούμε φροντίζουμε  να είναι όσο πιο φαρδύ γίνεται με λιγότερο βάθος.
  5. Σημαντικό μετά τον βρασμό να έχουμε χαμηλή φωτιά για να μην έχουμε μεγάλη εξάτμιση των υγρών ( γιατί ίσως μετά χρειαστεί να συμπληρώσουμε  περισσότερα υγρά).
  6. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μην λασπώσει πολύ το ρύζι μας .
  7. Αν  καθίσει το ρύζι στο πάτο δεν μας πειράζει ( με βάση την παραδοσιακή συνταγή πάντα πρέπει να κάθεται στο πάτο μια στρώση ρυζιού)

 

Καλή απόλαυση!
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »