Παγκόσμια Ημέρα Vegan – Ποιος είναι όμως ο «Πατέρας» της Χορτοφαγίας

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Ο Ντόναλντ Γουάτσον ήταν υπερασπιστής των  δικαιωμάτων των ζώων στη Βρετανία. Δημιούργησε τη λέξη vegan και ίδρυσε την «Εταιρία Χορτοφαγίας» (Vegan Society) για να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς ζωικά προϊόντα. Θεωρείται – δικαίως – ο «πατέρας της χορτοφαγίας».

Ο Γουάτσον γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1910 στο Γιορκσάιρ, σε μια περιοχή όπου η λέξη χορτοφαγία ήταν άγνωστη. Τον περισσότερο χρόνο της παιδικής του ηλικίας τον περνούσε στο αγρόκτημα του θείου του. Ωστόσο, η σχεδόν καθημερινή σφαγή των ζώων τον τρομοκρατούσε.Οι αποτρόπαιες εικόνες δεν αντιπροσώπευαν αυτό που είχε στο μυαλό του ο τότε έφηβος ως «αγροτική ζωή». Αποφάσισε από τότε να βγάλει το κρέας από τη διατροφή του.

Έτσι, λοιπόν, το 1924, σε ηλικία 14 ετών έβαλε ένα προσωπικό στοίχημα με τον εαυτό του. Για έναν χρόνο να μην φάει κρέας. Και το κέρδισε. Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα έκοψε και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, επισημαίνοντας σε γνωστούς και φίλους ότι η παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων είναι εξίσου ανήθικη. «Τα ζώο αργοπεθαίνουν με αυτό τον τρόπο» έλεγε.

‘I once saw a cow and a calf enter together. I wondered later which one the butcher killed first’ Donald Watson.

Προβολή εικόνας στο Twitter
 

Όταν εγκατέλειψε το σχολείο στα δεκαπέντε, ο Γουάτσον ήταν μαθητευόμενος σε οικογενειακή εταιρία ξυλουργών και από τότε έγινε καθηγητής ξυλουργικής όταν ήταν είκοσι. Δίδαξε στο  Λέστερ, την επόμενη πόλη που προσπάθησε να αλλάξει με τον τρόπο ζωής του. Ο ίδιος όχι  μόνο ήταν vegan- λέξη που την εφηύρε ο ίδιος για να χαρακτηρίζει τον εαυτό του –  αλλά στη δουλειά του πήγαινε καθημερινά με τα πόδια, ενώ μέχρι να πεθάνει, το 2005, σε ηλικία 95 ετών, συνέχιζε να καλλιεργεί λαχανικά στον κήπο του.

Σε όλη του τη ζωή δεν κάπνισε, δεν ήπιε αλκοόλ ενώ είχε αποβάλει από τη διατροφή του τις τροφές που θεωρούσε τοξικές. Για την κοινωνία στην οποία ζούσε έλεγε:

«Μπορούμε να διαπιστώσουμε με σαφήνεια ότι ο σημερινός μας πολιτισμός βασίζεται στην εκμετάλλευση των ζώων, όπως και οι προγενέστεροι πολιτισμοί χτίστηκαν στην εκμετάλλευση των δούλων. Πιστεύουμε ότι το πνευματικό πεπρωμένο του ανθρώπου είναι τέτοιο που στο μέλλον  θα φρικάρουν στην ιδέα ότι οι πρόγονοί τους έτρωγαν τα σώματα των ζώων».

Τον Νοέμβριο του 1944 ίδρυσε με τη σύζυγό του και τέσσερις φίλους του τη Vegan Society, την πρώτη επίσημη εγγεγραμμένη κοινότητα χορτοφάγων στον κόσμο, και κάθε τρίμηνο δημοσίευαν ενημερωτικό δελτίο, το Vegan News. Από την αρχή υπήρχαν αρκετοί υποστηρικτές, ωστόσο υπήρχαν και επικριτές που ισχυρίζονταν ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν αν επιβιώσουν με την προτεινόμενη διατροφή τους.

Μέχρι και το τέλος της ζωής του απολάμβανε να κάνει ποδήλατο, φωτογράφιζε και έπαιζε βιολί, ενώ δεν είχε αναμειχθεί με την πολιτική. Αποκαλούσε τον εαυτό του ως αγνωστικιστή. Στο ίδιο μοτίβο ζωής κινήθηκαν και τα δύο αδέρφια του. Μάλιστα, στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο καταχωρήθηκαν ως αντιρρησίες συνείδησης και δεν συμμετείχαν.

 

Today is the anniversary of the death of Donald Watson, the founder of The Vegan Society and the creator of the term vegan.

“Veganism gives us all the opportunity to say what we ‘stand for’ in life- the ideal of healthy, humane living.” – Donald Watson.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Πλέον, η εταιρεία του βρίσκεται σε άνθηση, αποτελεί Μη Κυβερνητική Οργάνωση κι έχει πάνω από 4.000 μέλη παγκοσμίως.

 

(Mε πληροφορίες από BBC, Independent)

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »