Παγκόσμια ημέρας Γης. 50 χρόνια από την ίδρυση της! (Video)

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημέρα όπου υπό φυσιολογικές συνθήκες διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες σε περιβαλλοντικά θέματα.Έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη η 22 Απριλίου έως το 2025.

Ο αρχικός “εμπνευστής” της ήταν ο ακτιβιστής John Mc Conell με πάθος για ειρήνη, όταν συμμετείχε το 1969 σε συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φραντζίσκο.

Καθιερώθηκε το 1970 στις Η.Π.Α με πρωτοβουλία του γερουσιαστή και περιβαλλοντολόγου Gaylord Anton Nelson όπου μπήκαν οι βάσεις για ένα νέο κύμα περιβαλλοντικού ακτιβισμού.Μέχρι τότε κανείς στον πλανήτη δεν είχε συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις της παρέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον και τι θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια.

Ο Nelson  ανέλαβε δράση όταν ένα τραγικό γεγονός ήρθε να επισφραγήσει όσα υποστήριζε.Μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα – η μεγαλύτερη που είχε δημιουργηθεί μέχρι τότε στις Η.Π.Α – είχε σαν αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3.500 θαλάσσια πουλιά,δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες.
Αμέσως συντόνισε μια ομάδα 85 ανθρώπων ώστε να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον.

Έτσι κι’ έγινε!

Το πρωί της 22ας Απριλίου 1970 20 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες βγήκαν στους δρόμους και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέχρι τέλος του χρόνου είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών.

“Πήραμε ρίσκο,αλλά πέτυχε, δήλωσε ενθουσιασμένος ο Nelson ο οποίος τιμήθηκε το 1995 με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Η Ημέρα της Γης  είχε γίνει πλέον επίσημα, παγκόσμιο κίνημα.

Το 1990, ο Denis Allen Hayes  – ο οποίος το 1970 συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης  – ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 180 χώρες. Έτσι το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 190 χώρες από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Πρέπει να αποτελεί αφορμή για προβληματισμό και πως  η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος επιβάλλεται, γιατί είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης , αλλά και του δικού μας !  

Foodme.gr 

mood_bad
 • Κανένα σχόλιο ακόμα.
 • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

  Πρόσφατα άρθρα

  Ρεβιθάδα χυλωμένη σαν από σιφνέικο τσικάλι. Δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

  Την συνταγή μας στέλνει η chef Γεωργία Κουτσούκου  που είχε δημοσιευθεί στο http://www.bostanistas.gr/ “Είμαι από τους ανθρώπους που απολαμβάνω την ταξιδιωτική διαδρομή. Μου αρέσει να

  Περισσότερα »

  Λέρος.Ο ιδανικός ποδηλατικός προορισμός για τους λάτρεις του αθλήματος

  Για όσους αγαπούν το ποδήλατο, η Λέρος είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος. Ο ιδιαίτερα δραστήριος Ποδηλατικός Σύλλογος Λέρου, έχει αναλάβει

  Περισσότερα »

  Σπλήνα μοσχαρίσια γεμιστή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφουνιού

  Στην Λέρο σε αυτόν τον γαστριμαργικό παράδεισο , η δύναμη και η απλότητα της αυθεντικής κουζίνας κυριαρχεί σε όλες τις συνταγές. Ταξιδεύουμε στις καταγάλανες θάλασσες

  Περισσότερα »

  Ρόδος!Το άλλο νησί της ομορφιάς(l’ autre île de Beauté).Αφιέρωμα- ύμνος- από Γάλλους δημοσιογράφους

  Ένα αφιέρωμα που υμνεί την Ρόδο και τους κατοίκους της έκανε ο Γάλλος δημοσιογράφος Loïc Chenevas – Paule στην περιφερειακή ημερήσια εφημερίδα “La Provence” με

  Περισσότερα »

  Μελιτζανοσαλάτα σε φρυγανισμένο ψωμί με μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς και τυρί φέτα.Δια χειρός chef Δημήτρη Κουλλιά

  Μελιτζάνα αγάπη μου! Όποιος δεν έχει γευθεί το κηπευτικό που αποτελεί  ασπίδα του οργανισμού μας και συγκαταλέγεται στην dream team  της διατροφής μας απλά…χάνει! Στα

  Περισσότερα »