Πανιεράκια από την Σύμη. Δια χειρός κυρίας Πόπης Τσαβαρή

Σύμη, το πανέμορφο νησί του Πανορμίτη!

Η κυρία Πόπη Τσαβαρή μας στέλνει αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή για τα πανιεράκια .
Τα πανιεράκια είναι τάρτες γεμισμένες με ζύμη καρυδόπιτας. Πήραν το όνομα τους από το σχήμα τους που μοιάζει με μικρό πανέρι.
Παλιά τα πουλούσαν στα ζαχαροπλαστεία της Σύμης. Με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να τα φτιάχνουν και οι νοικοκυρές .Είναι δύσκολο πλέον να τα βρει κάποιος σε κατάστημα.
Ένα έθιμο που μας θυμίζει πως η παράδοση θα ζει για πάντα και θα ενώνει μαγικά τις γενιές που πέρασαν αλλά και αυτές που θα’ρθουν!

 
 
 
Υλικά για ζύμη
 
Βούτυρο γάλακτος  2 φλυτζάνια τσαγιού σε θερμ.δωματίου
 
Ζάχαρη 2 φλυτζάνια τσαγιού
 
Σόδα 1 κουταλάκι
 
Μπέικιν 1/2 φακελάκι
 
Αβγά 5 (μείον 2 ασπράδια)
 
Ξύσμα λεμονιού
 

Αλεύρι όσο σηκώσει

 
Υλικά για την γέμιση
 
Καρυδόψιχα 250 gr
 
Σουσάμι 250 gr καβουρντισμένο και αλεσμένο
 
Ζάχαρη άχνη 200  gr
 
Αβγά 6  συν τα 2 ασπράδια από την ζύμη
 
Κανέλα 1 κουταλάκι
 
Μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλάκι
 
Γαρύφαλο λίγο
 
Κονιάκ 1/2 φλυτζανάκι του καφέ 
 
Μπέικιν 1/2 κουταλάκι
 
Μαρμέλαδα όποια γεύση θέλουμε 
 

Γλυκό κερασάκι.

 
Εκτέλεση ζύμης
 
Θα χρειαστούμε φορμίτσες μικρές για τάρτες. 
 
Χτυπάμε το βούτυρο λίγο στο μίξερ, έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το ξύσμα λεμονιού, και λίγο λίγο αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
 
Εκτέλεση γέμισης
 
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα ,χτυπάμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη, στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα με τους κρόκους τα μυρωδικά,το μπέικιν ,το κονιάκ, την καρυδόψυχα και το σουσάμι, έπειτα προσθέτουμε την μαρέγκα λίγη -λίγη και με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε. (προσέχοντας να  μην μας ξεφουσκώσει η μαρέγκα).
 
Λαδώνουμε τις φορμίτσες μας, και χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια καρυδιού. Πατάμε τη ζύμη με τα δάκτυλά μας μέσα στα φορμάκια καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα φτάνοντας μέχρι το χείλος. Απλώνουμε στον πάτο λίγη μαρμελάδα μισό κουταλάκι του γλυκού, και έπειτα προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση και στη μέση τοποθετούμε ένα κερασάκι.
 
Ψήνουμε σε 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Αφού κρυώσουν τα ξεφορμάρουμε.
 
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
 
Πόπη Τσαβαρή 
 
Υ.Γ .Η φωτογραφία είναι της κυρίας Μαρίας Σεμερτζάκη 
 
 
 
 
 
 
 
 
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »