Παραδοσιακά σπανακοπίτια ή πιτιά.
Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από την τοπική κουζίνα και τις μοναδικές παραδόσεις  της Κάσου.
Του νοτιότερου νησιού της Δωδεκανήσου με την πλούσια ιστορία και τις φυσικές ομορφιές .
Η συνταγή είναι της κας Μαρίας Χαλκίτου  Σύρμου εκ Κάσου .

 

Υλικά

Για τη ζύμη





Αλεύρι 1 κιλό  για όλες τις χρήσεις  Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Μαγιά 1,5 φακελάκι 

Καλαμποκέλαιο 1 κούπα 

Αλάτι 1 κουταλάκι 

Νερό χλιαρό 2 κούπες 





Για τη γέμιση





Σπανάκι 1 κιλό 

Κρεμμύδια  2 ξερά ψιλοκομμένα

Ντομάτα 1 μεγάλη  ψιλοκομμένη

Ελαιόλαδο ½ κούπα 

 

Ρύζι  καρολίνα 1/2 κούπα 

 

Αλάτι 2-3 κουταλιές (στο σπανάκι)

 

Πιπέρι λίγο 

 

 (Η κούπα να χωράει 250ml νερό)

Οδηγίες για την γέμιση



Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν στο τρυπητό, αφού πρώτα τα κόψουμε και τα ανακατέψουμε με 2-3 κουταλιές αλάτι. Μετά από περίπου 10΄, τα τρίβουμε με τα χέρια μας και τα σφίγγουμε πολύ καλά, μέχρι να τα στραγγίσουν πολύ καλά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το στραγγισμένο σπανάκι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και το μείγμα μας είναι έτοιμο.

Οδηγίες για την ζύμη

Στο μίξερ, με το εξάρτημα της ζύμης, τοποθετούμε όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το χλιαρό νερό, το οποίο θα αφήσουμε περίπου 50 ml(γιατί μπορεί το αλεύρι να μην σηκώσει όλο το νερό).
Γίνεται μια η ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Την αφήνουμε περίπου 1 με 11/2 ώρα να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί, σκεπασμένη με μια πετσέτα και μια κουβερτούλα.

Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και το χωρίζουμε σε 4 με 5 μικρά μπαλάκια σαν ένα μέτριο μανταρίνι. Τα ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας.

Τ΄ανοίγουμε με το πλάστη μικρά στρογγυλά φυλλαράκια. Ξανανοίγουμε για δεύτερη φορά τα φυλλαράκια (γιατί μαζεύουν λίγο) και σε κάθε ένα βάζουμε στο κέντρο, μια γεμάτη κουταλιά από το μείγμα της γέμισης. Το διπλώνουμε και ενώνουμε πολύ καλά τις άκρες, πατώντας με τα δάκτυλά μας. 
Κατόπιν πλάθουμε γύρω γύρω ένα λεπτό κορδονάκι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C στον αέρα και ψήνουμε 2 ταψάκια μαζί, στην μεσαία και κάτω κάτω σχάρα, ή 200˚C στην αντίσταση στην μεσαία σχάρα, 1 ταψάκι κάθε φορά, για 45΄- 50΄, μέχρι να ροδίσουν.
Τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και τα στρώνουμε δίπλα δίπλα, τα αλείβουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε.

ΤΙΡ:

  1. Στη Κάσο όλα τα υλικά της γέμισης είναι ωμά. Όμως αν θέλουμε, μπορούμε πριν να ανακατέψουμε το σπανάκι με όλα τα υλικά, να τσιγαρίσουμε λίγο το κρεμμύδι και αφού σβήσουμε τη φωτιά, να προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

2. Μπορούμε να αφαιρέσουμε τη ντομάτα και να προσθέσουμε 200γρ. φέτα (στη Κάσο δεν το κάνουν ποτέ).

3. Η γιαγιά μου έβαζε και στη ζύμη ελαιόλαδο, αλλά γίνεται πολύ βαρύ το σπανακοπιτάκι κι έτσι εγώ βάζω καλαμποκέλαιο στη ζύμη και ελαιόλαδο στη γέμιση.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση! 

Μαρία Χαλκίτου Σύρμου

 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »