Την συνταγή μας έδωσε η κυρία Χλόη Αττιτή απο την Σύμη!

Υλικά για την ζύμη

1 κιλό αλεύρι και 200 γρ για το προζύμι
250 γραμ βούτυρο
1 μικρό φλυτζανάκι του καφέ σπορέλαιο
3 δάκρυα μαστίχη Χίου
λίγο αλάτι
1κουταλάκι ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά

 

Υλικά για την γέμιση

800 γρ άσπρα τυριά ( γραβιέρα -κεφαλοτύρι γλυκό)
200 γρ ρεγγάτο ( πρώτα είχαν το συμιακό τυρί )
ψιλοκομμένο δυόσμο
πιπέρι
1 κουταλάκι μπαίκιν
2 κουταλιές απο το προζύμι που θα φτιάξουμε και αυγά όσα πάρει για να είναι μία γέμιση κανονική,ουτε να τρέχει ούτε όμως και πολύ σκληρή ( συνήθως γύρω στα 8 και αν είναι βιολογικά μπορεί 10)

Προζύμι

Σε μια πήλινη λεκανίτσα ή μπωλ βάζουμε 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό ,την ζάχαρη ,διαλύουμε την μαγιά και προσθέτουμε τα 200 γρ αλεύρι .Σκεπάζουμε για μία ώρα να διπλασιαστεί και να ανέβει.

Διαδικασία

Ρίχνουμε το αλεύρι στην λεκάνη την μαστίχη κοπανισμένη, κάνουμε μία λακκούβα βάζουμε το βούτυρο και το νερό και ζυμώνουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το προζύμι αφού αφαιρέσουμε 2 κουταλιές της σούπας στην γέμιση Ζυμώνουμε και αφήνουμε 1/4 να ξεκουραστεί η ζύμη.

Ανοίγουμε φύλλο παίρνοντας λίγη λίγη ζύμη όσο ένα μικρό μανταρίνι κόβουμε με στρογγυλό καλούπι πχ σκέπασμα από κατσαρόλα ( τώρα έχουμε τα εργαλεία για το κόψιμο και κλείσιμο της τούρτας ) βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση κι αφού τις πλάσουμε όλες τις σκεπάζουμε μέχρι ν’ ανέβουν.

Κατόπιν τις αλείφουμε με αυγό και τζαφαρά (σάφραν) και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Οι ανεβατές διατηρούνται και εκτός ψυγείου συνήθως σε μεταλλικά κουτιά για δέκα μέρες, ενώ αυτές που κάνουμε σήμερα για τρείς μέρες εκτός ψυγείου ή κατευθείαν μόλις κρυώσουν σε κατάψυξη .

Αφού τις κλείσουμε , το κλείσιμο γινόταν με θηλυκό κλειδί.

Σήμερα με τις ίδιες αναλογίες και τα ίδια υλικά, δεν τις φτιάχνουμε με προζύμι αλλά ανακατεύουμε τα υλικά ζυμώνουμε και αφήνουμε για μία ώρα πλάθουμε και ψήνουμε αμέσως.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Αλλάζουμε τρόπο σκέψης και πετάμε τα κουκούτσια από τα φρούτα στη γη.Εκεί που ανήκουν

    Μια είδηση που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό στο διαδίκτυο και μας βρίσκει θερμούς υποστηρικτές , μας παρακινεί  να μην πετάμε τα κουκούτσια και τους

    Περισσότερα »

    Ελλάδα σ’αγαπώ ποστάρει η Νία Βαρντάλος τρώγοντας λαχταριστή πίτα και διαφημίζει τη χώρα μας σε όλον τον κόσμο

    Τη χώρα μας επέλεξε για άλλη μια φορά για τις διακοπές της η ελληνικής καταγωγής σταρ του Χόλιγουντ, Νία Βαρντάλος. Δεν είναι όμως η μόνη

    Περισσότερα »

    Κασιώτικα ντολμαδάκια συνταγή

    Τα κασιώτικα ντολμαδάκια κερδίζουν τις εντυπώσεις λόγω μεγέθους: είναι τα μικρότερα ντολμαδάκια στον κόσμο. Όμως είναι ονομαστά όχι μόνο ως… μινιατούρες αλλά και για τη

    Περισσότερα »

    Τα κασιώτικα ντολμαδάκια είναι τα μικρότερα, αλλά και τα νοστιμότερα που έχετε δοκιμάσει

    Ο Γιώργος Καντέλης του εστιατορίου «Μπακαλόγατος» μαγειρεύει αυθεντικές συνταγές από το μικροσκοπικό νησί των Δωδεκανήσων  και μιλάει στη Νίκη Μηταρέα! Ενα μικρό νησί με άγρια

    Περισσότερα »

    Δροσερό πλιγούρι θαλασσινών με κόκκινο βασιλικό και δυόσμο

    Συνταγή απο τον chef Γιώργο Μαρκάκη με εξαιρετικά προιόντα Ρόδου. Πλιγούρι απο τον συνεταιρισμό “Οι Απολλωνιάτισσες” και κόκκινο βασιλικό φυσικής καλιέργειας του Μιχάλη Δραμουντανή Υλικά

    Περισσότερα »