Την συνταγή μας έδωσε η κυρία Χλόη Αττιτή απο την Σύμη!

Υλικά για την ζύμη

1 κιλό αλεύρι και 200 γρ για το προζύμι
250 γραμ βούτυρο
1 μικρό φλυτζανάκι του καφέ σπορέλαιο
3 δάκρυα μαστίχη Χίου
λίγο αλάτι
1κουταλάκι ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά

 

Υλικά για την γέμιση

800 γρ άσπρα τυριά ( γραβιέρα -κεφαλοτύρι γλυκό)
200 γρ ρεγγάτο ( πρώτα είχαν το συμιακό τυρί )
ψιλοκομμένο δυόσμο
πιπέρι
1 κουταλάκι μπαίκιν
2 κουταλιές απο το προζύμι που θα φτιάξουμε και αυγά όσα πάρει για να είναι μία γέμιση κανονική,ουτε να τρέχει ούτε όμως και πολύ σκληρή ( συνήθως γύρω στα 8 και αν είναι βιολογικά μπορεί 10)

Προζύμι

Σε μια πήλινη λεκανίτσα ή μπωλ βάζουμε 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό ,την ζάχαρη ,διαλύουμε την μαγιά και προσθέτουμε τα 200 γρ αλεύρι .Σκεπάζουμε για μία ώρα να διπλασιαστεί και να ανέβει.

Διαδικασία

Ρίχνουμε το αλεύρι στην λεκάνη την μαστίχη κοπανισμένη, κάνουμε μία λακκούβα βάζουμε το βούτυρο και το νερό και ζυμώνουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το προζύμι αφού αφαιρέσουμε 2 κουταλιές της σούπας στην γέμιση Ζυμώνουμε και αφήνουμε 1/4 να ξεκουραστεί η ζύμη.

Ανοίγουμε φύλλο παίρνοντας λίγη λίγη ζύμη όσο ένα μικρό μανταρίνι κόβουμε με στρογγυλό καλούπι πχ σκέπασμα από κατσαρόλα ( τώρα έχουμε τα εργαλεία για το κόψιμο και κλείσιμο της τούρτας ) βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση κι αφού τις πλάσουμε όλες τις σκεπάζουμε μέχρι ν’ ανέβουν.

Κατόπιν τις αλείφουμε με αυγό και τζαφαρά (σάφραν) και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Οι ανεβατές διατηρούνται και εκτός ψυγείου συνήθως σε μεταλλικά κουτιά για δέκα μέρες, ενώ αυτές που κάνουμε σήμερα για τρείς μέρες εκτός ψυγείου ή κατευθείαν μόλις κρυώσουν σε κατάψυξη .

Αφού τις κλείσουμε , το κλείσιμο γινόταν με θηλυκό κλειδί.

Σήμερα με τις ίδιες αναλογίες και τα ίδια υλικά, δεν τις φτιάχνουμε με προζύμι αλλά ανακατεύουμε τα υλικά ζυμώνουμε και αφήνουμε για μία ώρα πλάθουμε και ψήνουμε αμέσως.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »

    Μελιτερά , το ευωδιαστό παραδοσιακό γλυκό της Ανάφης

    Ανάφη !Ενας κρυφός παράδεισος δίπλα στην τουριστική Σαντορίνη, που διατηρεί αναλλοίωτη την γοητεία του με τα λιθόστρωτα ατμοσφαιρικά φωτισμένα καλντερίμια της Χώρας, τον Κάλαμο,  –

    Περισσότερα »

    Γεμιστό κολοκυθάκι του Αιγαίου με πιπεριές, λουκάνικο και βολάκι Τήνου από την chef Γεωργία Κουτσούκου

    Τήνος!Το νησί της Παναγιάς με την ξεχωριστή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις πεντακάθαρες αμμουδιές , τους απίστευτους περιστερώνες χτισμένους σε απάνεμα σημεία , τα πολιτιστικά της φεστιβάλ

    Περισσότερα »