Την συνταγή μας έδωσε η κυρία Χλόη Αττιτή απο την Σύμη!

Υλικά για την ζύμη

1 κιλό αλεύρι και 200 γρ για το προζύμι
250 γραμ βούτυρο
1 μικρό φλυτζανάκι του καφέ σπορέλαιο
3 δάκρυα μαστίχη Χίου
λίγο αλάτι
1κουταλάκι ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά

 

Υλικά για την γέμιση

800 γρ άσπρα τυριά ( γραβιέρα -κεφαλοτύρι γλυκό)
200 γρ ρεγγάτο ( πρώτα είχαν το συμιακό τυρί )
ψιλοκομμένο δυόσμο
πιπέρι
1 κουταλάκι μπαίκιν
2 κουταλιές απο το προζύμι που θα φτιάξουμε και αυγά όσα πάρει για να είναι μία γέμιση κανονική,ουτε να τρέχει ούτε όμως και πολύ σκληρή ( συνήθως γύρω στα 8 και αν είναι βιολογικά μπορεί 10)

Προζύμι

Σε μια πήλινη λεκανίτσα ή μπωλ βάζουμε 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό ,την ζάχαρη ,διαλύουμε την μαγιά και προσθέτουμε τα 200 γρ αλεύρι .Σκεπάζουμε για μία ώρα να διπλασιαστεί και να ανέβει.

Διαδικασία

Ρίχνουμε το αλεύρι στην λεκάνη την μαστίχη κοπανισμένη, κάνουμε μία λακκούβα βάζουμε το βούτυρο και το νερό και ζυμώνουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το προζύμι αφού αφαιρέσουμε 2 κουταλιές της σούπας στην γέμιση Ζυμώνουμε και αφήνουμε 1/4 να ξεκουραστεί η ζύμη.

Ανοίγουμε φύλλο παίρνοντας λίγη λίγη ζύμη όσο ένα μικρό μανταρίνι κόβουμε με στρογγυλό καλούπι πχ σκέπασμα από κατσαρόλα ( τώρα έχουμε τα εργαλεία για το κόψιμο και κλείσιμο της τούρτας ) βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση κι αφού τις πλάσουμε όλες τις σκεπάζουμε μέχρι ν’ ανέβουν.

Κατόπιν τις αλείφουμε με αυγό και τζαφαρά (σάφραν) και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Οι ανεβατές διατηρούνται και εκτός ψυγείου συνήθως σε μεταλλικά κουτιά για δέκα μέρες, ενώ αυτές που κάνουμε σήμερα για τρείς μέρες εκτός ψυγείου ή κατευθείαν μόλις κρυώσουν σε κατάψυξη .

Αφού τις κλείσουμε , το κλείσιμο γινόταν με θηλυκό κλειδί.

Σήμερα με τις ίδιες αναλογίες και τα ίδια υλικά, δεν τις φτιάχνουμε με προζύμι αλλά ανακατεύουμε τα υλικά ζυμώνουμε και αφήνουμε για μία ώρα πλάθουμε και ψήνουμε αμέσως.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    PittaBun: η κορυφαία πίτα με απ’όλα (όλα όμως, μέχρι και μουσακά!) βρίσκεται στο Λονδίνο

    Η ομάδα του Funky Gourmet δημιούργησε το δεύτερο μαγαζί της στη βρετανική πρωτεύουσα και εκτινάσσει την έννοια «σουβλάκι» σε ευφάνταστες σφαίρες. Ο γευστικός εποικισμός του

    Περισσότερα »

    Δράσεις του πρωτογενούς τομέα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2020

    Στην έγκριση των δράσεων της Περιφέρειας στον Πρωτογενή Τομέα για το 2020, προέβη το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου, μετά από

    Περισσότερα »

    Παγκόσμια Ημέρα Vegan – Ποιος είναι όμως ο «Πατέρας» της Χορτοφαγίας

    Ο Ντόναλντ Γουάτσον ήταν υπερασπιστής των  δικαιωμάτων των ζώων στη Βρετανία. Δημιούργησε τη λέξη vegan και ίδρυσε την «Εταιρία Χορτοφαγίας» (Vegan Society) για να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον

    Περισσότερα »

    Τα ταπεινά φαγητά της Κατοχής!Το “μάνα” εξ ουρανού που έσωσε χιλιάδες Έλληνες

    Πώς οι Έλληνες προσπάθησαν να επιβιώσουν την πιο ζοφερή περίοδο του 20 ου αιώνα! Το πρωί της 27ης Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλουν στην

    Περισσότερα »