“Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις” .

Στη Κω η Παράδοση θέλει το Σάββατο του Λαζάρου να ζυμώνουν μικρά ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα.

Γεμισμένα με καρύδια,αμύγδαλα,σταφίδες και μέλι, μοσχοβολούν το σπίτι!

Υλικά

Ζύμη:

Αλεύρι φαρίνα 1 κιλό 

Χυμός από 2 πορτοκάλια

Ταχίνι 300 gr.
 
Ελαιόλαδο 1 φλ.

Λίγη ζάχαρη

Λίγο αλάτι

Σόδα 1 κουτ. γλ. (διαλυμένη στο χυμό)

Γέμιση:

Σουσάμι 500 gr.  (καβουρδισμένο και αλεσμένο)

Σταφίδες 500 gr. (αλεσμένες)

Καρύδια 500 gr. ( αλεσμένα)

Αμύγδαλα (ή ότι ξηρό καρπό θέλουμε)

Mαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού* 5 κουταλιές

 

Διαδικασία γέμισης

Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε κονιάκ ή νερό για περίπου μια ώρα να φουσκώσουν. Σφίγγουμε για να στραγγίξουν και τις αλέθουμε στο μούλτι.

Καβουρδίζουμε ελαφρά το σουσάμι σε τηγάνι χωρίς λάδι ή σε ταψί στο φούρνο. Όταν δεν κολλάει στο κουτάλι είναι έτοιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει και το αλέθουμε

Αλέθουμε τα καρύδια μέτρια.

Ανακατεύουμε τα πιο πάνω υλικά με όση μαρμελάδα χρειαστεί, μέχρι να γίνει ένα μείγμα μέτριο (περίπου 5 κουτ. σούπας μαρμελάδα)

Διαδικασία ζύμης

Διαλύουμε το ταχίνι με λίγο χλιαρό νερό.

Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το ταχίνι,το ελαιόλαδο,την ζάχαρη, το αλάτι.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον συμπληρώνουμε στο μείγμα

Ζυμώνουμε σε ζύμη μαλακή.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά.

 

Ανοίγουμε φυλλαράκια περίπου στο μέγεθος της παλάμης μας σε σχήμα οβάλ. Βάζουμε περίπου μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο μάκρος. Κλείνουμε στο μάκρος και κόβουμε ότι περισσεύει από πάνω και από κάτω. Γυρίζουμε ώστε το κλείσιμο να είναι από κάτω.
 
Πλάθουμε κορδονάκια. Δύο μακριά και ένα κοντό. Παίρνουμε το κοντό κορδόνι και το τοποθετούμε στο επάνω μέρος γύρω από το κεφάλι, σαν σαρίκι.
 
Παίρνουμε το επόμενο κορδόνι και το τοποθετούμε στη μέση με φόρα από κάτω προς τα πάνω διπλώνοντας πάνω χιαστί και κολλώντας το στην κάτω άκρη. Στο κενό ανάμεσα στα δύο κορδόνια τοποθετούμε ολόκληρα γαρίφαλα για μάτια.
 
Τέλος παίρνουμε το μεγαλύτερο κορδόνι και το τυλίγουμε γύρω σαν σάβανο.
 
Στολίζουμε τα άκρα με ένα πιρούνι.
 
Πριν φουρνίσουμε αλείφουμε με μέλι διαλυμένο σε ζεστό νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
 
Tips

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για καρύδια, όποιο καρπό μας αρέσει. Καθώς και γλυκό του κουταλιού αντί για μαρμελάδα.
 
Μπορούμε αντί για αλεύρι που φουσκώνει μόνο του να χρησιμοποιήσουμε για όλες τις χρήσεις συμπληρώνοντας ένα φάκελο μπέικιν ή να κάνουμε προζύμι με μαγιά. Τεμάχια περίπου 16.
 
Μπορούμε στη γέμιση να βάλουμε ότι άλλο καρπό θέλουμε. Παλιά έβαζαν και αβραμύθια και αμύγδαλα.
 
Καλή επιτυχία!
 
 
Συνταγή της κυρίας Αργυρώς Χαρτοφίλη από το  βιβλίο με τίτλο “Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές της Κω”
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »