Παραδοσιακή συνταγή για σιροπιαστά “στραβά” από το Καστελόριζο

Το γλυκό της Σαρακοστής είναι παραδοσιακή συνταγή από το Καστελόριζο.

Υλικά για 40 κομμάτια

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κιλά

Ελαιόλαδο 

Νερό χλιαρό

Καρυδόψιχα χοντροκομμένη 500 gr

Κανέλα σε σκόνη

Γαρίφαλα σε σκόνη

Μοσχοκάρυδο τριμμένο

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

 Για το σιρόπι

Ζάχαρη 2 κιλά

Νερό 3-4 κούπες

Χυμός από 1 λεμόνι

 

Τρόπος παρασκευής

 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και φτιάχνοντας  ένα “βουναλάκι” στον πάγκο της κουζίνας. Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε νερό και ελαιόλαδο και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλά από τα χέρια μας.

Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.

Ανοίγουμε με πλάστη ένα μεγάλο, λεπτό στρογγυλό φύλλο. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα, γαρίφαλο, κανέλα και μοσχοκάρυδο.

Τυλίγουμε το φύλλο σχηματίζοντας μια μακρόστενη λωρίδα και κόβουμε λοξά (στραβά, όπως λέγονται στην ντοπιολαλιά) κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι.

Τα τηγανίζουμε σε καυτό σπορέλαιο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και τα ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα τα υλικά μέχρι να «δέσουν» και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ρίχνουμε στο σιρόπι τα καυτά στραβά και τα αφήνουμε να «τραβήξουν». Τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με καρύδια

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Tips

Σε περιόδους μη νηστείας μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με βούτυρο!

Πηγή : emvolos,gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »