Το γλυκό της Σαρακοστής είναι παραδοσιακή συνταγή από το Καστελόριζο.
Υλικά για 40 κομμάτια
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κιλά
Ελαιόλαδο
Νερό χλιαρό
Καρυδόψιχα χοντροκομμένη 500 gr
Κανέλα σε σκόνη
Γαρίφαλα σε σκόνη
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
Ζάχαρη 2 κιλά
Νερό 3-4 κούπες
Χυμός από 1 λεμόνι
Τρόπος παρασκευής
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και φτιάχνοντας ένα “βουναλάκι” στον πάγκο της κουζίνας. Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε νερό και ελαιόλαδο και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλά από τα χέρια μας.
Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.
Ανοίγουμε με πλάστη ένα μεγάλο, λεπτό στρογγυλό φύλλο. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα, γαρίφαλο, κανέλα και μοσχοκάρυδο.
Τυλίγουμε το φύλλο σχηματίζοντας μια μακρόστενη λωρίδα και κόβουμε λοξά (στραβά, όπως λέγονται στην ντοπιολαλιά) κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι.
Τα τηγανίζουμε σε καυτό σπορέλαιο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και τα ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα τα υλικά μέχρι να «δέσουν» και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ρίχνουμε στο σιρόπι τα καυτά στραβά και τα αφήνουμε να «τραβήξουν». Τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με καρύδια
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Tips
Σε περιόδους μη νηστείας μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με βούτυρο!
Πηγή : emvolos,gr
Πρόσθεσε ένα σχόλιο