Παραδοσιακή συνταγή για σιροπιαστά “στραβά” από το Καστελόριζο

Το γλυκό της Σαρακοστής είναι παραδοσιακή συνταγή από το Καστελόριζο.

Υλικά για 40 κομμάτια

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κιλά

Ελαιόλαδο 

Νερό χλιαρό

Καρυδόψιχα χοντροκομμένη 500 gr

Κανέλα σε σκόνη

Γαρίφαλα σε σκόνη

Μοσχοκάρυδο τριμμένο

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

 Για το σιρόπι

Ζάχαρη 2 κιλά

Νερό 3-4 κούπες

Χυμός από 1 λεμόνι

 

Τρόπος παρασκευής

 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και φτιάχνοντας  ένα “βουναλάκι” στον πάγκο της κουζίνας. Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε νερό και ελαιόλαδο και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλά από τα χέρια μας.

Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.

Ανοίγουμε με πλάστη ένα μεγάλο, λεπτό στρογγυλό φύλλο. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα, γαρίφαλο, κανέλα και μοσχοκάρυδο.

Τυλίγουμε το φύλλο σχηματίζοντας μια μακρόστενη λωρίδα και κόβουμε λοξά (στραβά, όπως λέγονται στην ντοπιολαλιά) κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι.

Τα τηγανίζουμε σε καυτό σπορέλαιο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και τα ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα τα υλικά μέχρι να «δέσουν» και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ρίχνουμε στο σιρόπι τα καυτά στραβά και τα αφήνουμε να «τραβήξουν». Τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με καρύδια

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Tips

Σε περιόδους μη νηστείας μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με βούτυρο!

Πηγή : emvolos,gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Λέρος.Ο ιδανικός ποδηλατικός προορισμός για τους λάτρεις του αθλήματος

    Για όσους αγαπούν το ποδήλατο, η Λέρος είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος. Ο ιδιαίτερα δραστήριος Ποδηλατικός Σύλλογος Λέρου, έχει αναλάβει

    Περισσότερα »

    Σπλήνα μοσχαρίσια γεμιστή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφουνιού

    Στην Λέρο σε αυτόν τον γαστριμαργικό παράδεισο , η δύναμη και η απλότητα της αυθεντικής κουζίνας κυριαρχεί σε όλες τις συνταγές. Ταξιδεύουμε στις καταγάλανες θάλασσες

    Περισσότερα »

    Ρόδος!Το άλλο νησί της ομορφιάς(l’ autre île de Beauté).Αφιέρωμα- ύμνος- από Γάλλους δημοσιογράφους

    Ένα αφιέρωμα που υμνεί την Ρόδο και τους κατοίκους της έκανε ο Γάλλος δημοσιογράφος Loïc Chenevas – Paule στην περιφερειακή ημερήσια εφημερίδα “La Provence” με

    Περισσότερα »

    Μελιτζανοσαλάτα σε φρυγανισμένο ψωμί με μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς και τυρί φέτα.Δια χειρός chef Δημήτρη Κουλλιά

    Μελιτζάνα αγάπη μου! Όποιος δεν έχει γευθεί το κηπευτικό που αποτελεί  ασπίδα του οργανισμού μας και συγκαταλέγεται στην dream team  της διατροφής μας απλά…χάνει! Στα

    Περισσότερα »