Παραδοσιακή συνταγή για σιροπιαστά “στραβά” από το Καστελόριζο

Το γλυκό της Σαρακοστής είναι παραδοσιακή συνταγή από το Καστελόριζο.

Υλικά για 40 κομμάτια

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κιλά

Ελαιόλαδο 

Νερό χλιαρό

Καρυδόψιχα χοντροκομμένη 500 gr

Κανέλα σε σκόνη

Γαρίφαλα σε σκόνη

Μοσχοκάρυδο τριμμένο

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

 Για το σιρόπι

Ζάχαρη 2 κιλά

Νερό 3-4 κούπες

Χυμός από 1 λεμόνι

 

Τρόπος παρασκευής

 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και φτιάχνοντας  ένα “βουναλάκι” στον πάγκο της κουζίνας. Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε νερό και ελαιόλαδο και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλά από τα χέρια μας.

Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.

Ανοίγουμε με πλάστη ένα μεγάλο, λεπτό στρογγυλό φύλλο. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα, γαρίφαλο, κανέλα και μοσχοκάρυδο.

Τυλίγουμε το φύλλο σχηματίζοντας μια μακρόστενη λωρίδα και κόβουμε λοξά (στραβά, όπως λέγονται στην ντοπιολαλιά) κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι.

Τα τηγανίζουμε σε καυτό σπορέλαιο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και τα ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα τα υλικά μέχρι να «δέσουν» και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ρίχνουμε στο σιρόπι τα καυτά στραβά και τα αφήνουμε να «τραβήξουν». Τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με καρύδια

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Tips

Σε περιόδους μη νηστείας μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με βούτυρο!

Πηγή : emvolos,gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »