Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

Υλικά

1/2 φύλλο κρούστας

150-200 γρ βούτυρο για τα φύλλα

Σιρόπι

450 νερό

750 ζάχαρη

1 ξύλο κανέλα

1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

φλούδα από 1 λεμόνι

Κρέμα

2 λίτρα γάλα

180 ζάχαρη

3 αυγά και 3 κρόκοι

50 γρ βούτυρο

1 βανίλια

ξύσμα από 1 λεμόνι

100 γρ σιμιγδάλι ψιλό

100 γρ σιμιγδάλι χοντρό

 

Εκτέλεση

Βάζουμε  σε κατσαρόλα να βράσει , το γάλα με την ζάχαρη .

Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με το σιμιγδάλι, και μόλις βράσει το γάλα αποσύρουμε από την φωτιά και τα  ρίχνουμε μέσα.

Το βάζουμε ξανά στην φωτιά μέχρι να πήξει και εν συνεχεία  ρίχνουμε το βούτυρο και την βανίλια με το ξύσμα από το λεμόνι.

Στρώνουμε τα μισά φύλλα ένα ένα σε ταψί αφού τα βουτυρώσουμε πρώτα.

Ρίχνουμε την κρέμα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα .

Αν περισσεύουν φύλλα έξω από το ταψί τα διπλώνουμε προς τα μέσα.

Αφού τελειώσουμε ρίχνουμε από πάνω όσο βούτυρο έχει περισσέψει και χαράζουμε με 4 κάθετες γραμμές.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.

Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε και ρίχνουμε το σιρόπι σταδιακά με μια κουτάλα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση

Ευαγγελία Φωτεινιά

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »