Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά
Υλικά
1/2 φύλλο κρούστας
150-200 γρ βούτυρο για τα φύλλα
Σιρόπι
450 νερό
750 ζάχαρη
1 ξύλο κανέλα
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
φλούδα από 1 λεμόνι
Κρέμα
2 λίτρα γάλα
180 ζάχαρη
3 αυγά και 3 κρόκοι
50 γρ βούτυρο
1 βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ σιμιγδάλι χοντρό
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει , το γάλα με την ζάχαρη .
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με το σιμιγδάλι, και μόλις βράσει το γάλα αποσύρουμε από την φωτιά και τα ρίχνουμε μέσα.
Το βάζουμε ξανά στην φωτιά μέχρι να πήξει και εν συνεχεία ρίχνουμε το βούτυρο και την βανίλια με το ξύσμα από το λεμόνι.
Στρώνουμε τα μισά φύλλα ένα ένα σε ταψί αφού τα βουτυρώσουμε πρώτα.
Ρίχνουμε την κρέμα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα .
Αν περισσεύουν φύλλα έξω από το ταψί τα διπλώνουμε προς τα μέσα.
Αφού τελειώσουμε ρίχνουμε από πάνω όσο βούτυρο έχει περισσέψει και χαράζουμε με 4 κάθετες γραμμές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε και ρίχνουμε το σιρόπι σταδιακά με μια κουτάλα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση
Ευαγγελία Φωτεινιά
Πρόσθεσε ένα σχόλιο