Κάλυμνος!
Η αυθεντικότητα στο μεγαλείο της . Ενας τόπος αγνός και παρθένος  που αγαπούν όσοι αναζητούν ηρεμία , χαλάρωση και ανεπιτήδευτο στις διακοπές τους. Με πρωτεύουσα την Πόθια, έναν πολύχρωμο  οικισμό αμφιθεατρικά χτισμένο στις παρυφές δύο αντικριστών λόφων.

Αγονος βράχος το νησί με δώρο Θεού την θάλασσα.Την θάλασσα που τους χάρησε τα σφουγγάρια και την φήμη των σφουγγαράδων σε όλον τον κόσμο. Καταδυτικός αλλά και αναρριχητικός προορισμός μιας και διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες ασφαλείς αναρριχητικές διαδρομές της Ευρώπης, είναι ο παράδεισος των τολμηρών.

Η κουζίνα της απλή αλλά με γευστικούς θησαυρούς. Μουούρι -αρνί γεμιστό με ρύζι -, μιρμιζέλι- η Καλύμνικη χωριάτικη σαλάτα -,φύλλα – ντολμαδάκια- χταποδοκεφτέδες , αρβίτσα , υριστές ή κουλουράτες – παραδοσιακό τους γλυκό – είναι κάποια από τα πιάτα που σηματοδοτούν την τοπική της γαστρονομία και αξίζει να ανακαλύψει ο επισκέπτης!

Η συνταγή για το υπέροχο Καλύμνικο  γαλακτομπούρεκο με την αφράτη κρέμα  είναι από το βιβλίο “Στα μονοπάτια της Καλύμνικης Γαστρονομίας ” από γυναίκες του νησιού. Είναι ιδιαίτερο και ξεχωριστό γιατί η αφράτη κρέμα του φτιάχνεται με ρυζάλευρο αντί με σιμιγδάλι όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα!  

 

Υλικά

Φύλλο Βηρυτού 2 πακέτα

Γάλα 3 λίτρα

Ζάχαρη 600 gr (3 κούπες)

Ριζάλευρο 400gr (2 κούπες ζαχ/κης)

Βανίλια  1 μπαστουνάκι 

Βούτυρο φρέσκο αγελάδας 300gr συν 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο

Κρόκοι 2 

 

Σιρόπι

Ζάχαρη 3 κούπες

Νερό 2 κούπες

Φλούδες λεμονιού 2

Χυμός λεμονιού 2 κουταλιές

Βανίλια 1 μπαστουνάκι

Βράζουμε το σιρόπι ώστε να δέσει καλά 6 λεπτά (μετράμε τον χρόνο από το σημείο βρασμού) και στο τέλος προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας γλυκόζη.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.(Μπορούμε να το ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη)

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το βάζουμε να λιώσει σε φούρνο μικροκυμάτων χωρίς να το ανακινήσουμε. Έτσι διαχωρίζεται το λίπος ,ανεβαίνει στην επιφάνεια το μαζεύουμε με κουτάλα και πετάμε το γάλα και το νερό. Πιο εύκολο ειναι να το βάλουμε στο ψυγείο να στερεοποιηθεί. Και πάλι το μαζεύουμε με κουτάλα, πετάμε το γάλα και το νερό και το καθαρό πλέον βούτυρο το ζεσταίνουμε και το χρησιμοποιούμε.
Το καθαρό βούτυρο κάνει το φύλλο τραγανό και δεν μαυρίζει το γλυκό όταν ψηθεί.

Ζεσταίνουμε τα 3 λίτρα γάλα με το ίδιο σχισμένο και καθαρισμένο ξυλάκι βανίλιας που χρησιμοποιήσαμε στο σιρόπι και όταν φτάσει σε σημείο βρασμού προσθέτουμε τη ζάχαρη  και το ρυζάλευρο -ρίχνοντας το από ψηλά – βροχηδόν για να μη σβολιάσει η κρέμα. Ανακατέβουμε το μίγμα με σύρμα μέχρι να αρχίσει να πήζει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους με πιρούνι προσθέτοντας 2-3 κουταλιές κρέμα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Το προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας με το σύρμα και εν συνεχεία προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ελαφρά ( 20 – 30 λεπτά )σκεπάζοντας την με μεμβράνη .

Βουτυρώνουμε ταψί αλουμινίου (28Χ36)και στρώνουμε τα μισά φύλλα.(Το ένα πακέτο) .Διπλώνουμε στα δύο τα δύο πρώτα φύλλα και μετά ένα ένα σταυρωτά ραντίζοντας με το πινέλο το βούτυρο για να γίνουν τραγανά. Τα φύλλα αφήνουμε να βγουν από το ταψί και αφού βάλουμε την κρέμα την καλύπτουμε με αυτά βουτυρώνοντας τα και πάλι( έτσι δεν ξεχειλίζει η κρέμα)

Στρώνουμε τα φύλλα του επόμενου πακέτου ραντίζοντας τα  ένα ένα με το βούτυρο. Τα τοποθετούμε πάνω από το ταψί και με ψαλίδι ή πλάστη περνώντας τον στην επιφάνεια του ταψιού. Εν συνεχεία μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα με το πινέλο και αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο .
Χαράζουμε προσεκτικά σε 24 κομμάτια ώστε να μην βγει η κρέμα προς τα έξω.

Βρέχουμε ελαφρά τα χέρια και τα τινάζουμε πάνω από το γαλακτομπούρεκο να κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους  ώστε να μην σηκώνονται στο ψήσιμο και να γίνουν τραγανά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο για 15 λεπτά στους 200 C  στις αντιστάσεις.

Tips

Τοποθετούμε το ταψί στον πάτο του φούρνου.
Ψήνουμε σε αντιστάσεις 200 C και τα τελευταία 15 – 20 λεπτά εάν δεν έχουμε το επιθυμητό χρυσοκίτρινο  χρώμα στα φύλλα συνεχίζουμε το ψήσιμο στο 180 C σε αερόθερμο.

Οταν το βγάλουμε από τον φούρνο αφήνουμε να περάσουν μόνο 5 λεπτά και αμέσως το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι κουταλιά κουταλιά ( σε ροή λαδιού) για να μη κάτσουν τα φύλλα.

Το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σκέτο ή με μία μπάλα παγωτό βανίλια.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »