Παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου.Τακάκια ή μαντινάδες

Στην σμαραγδένια Ρόδο σε αυτό το σταυροδρόμι των πολιτισμών, η τοπική κουζίνα έχει δανειστεί στοιχεία από την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, αλλά πάνω απ ‘όλα  είναι Μεσογειακή. Η Ροδίτικη γαστρονομία είναι πολύ πλούσια στο πέρασμα των αιώνων και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. 
Ιδιαίτερο κέρασμα τα τακάκια ή αλλιώς μαντινάδες, είναι παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου ειδικά του χωριού Αρχαγγέλου.
Μελωμένα με καρύδια,κανέλα,ελαιόλαδο και σουσάμι είναι μια λιχουδιά υψηλής διατροφικής αξίας που αξίζει να απολαύσουμε!

Υλικά

Για το φύλλο


Αλεύρι 500 gr

Baking powder 1/2 κ.γ.

 Ελαιόλαδο 120  gr 

Σταχτόνερο 220 gr 

Αλάτι μία πρέζα 

ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για την γέμιση

Καρυδόψιχα 250 gr 

Ζάχαρη καστανή 3 κ.σ. 

Κανέλα 1/2 κ.γ. 

Γαρύφαλλο 1/4 κ.γ. 

Μοσχοκάρυδο /4 κ.γ. 

Για το σιρόπι

Μέλι 350 gr

Νερό 120 gr

Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder, και το αλάτι, κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει. Αν είναι πολύ σφιχτή συμπληρώνουμε με λίγο νερό. Αν κολλάει συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι.Κόβουμε σε 5-6 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο.  Αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.

Ρίχνουμε παντού την γέμιση και στις άκρες όσο γίνεται. Τυλίγουμε σε πολύ απαλό ρολό, όχι σφιχτό και κόβουμε σε κομμάτια.  Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Κάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη.

Τα αλείφουμε από πάνω με πολύ ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα. Αν πάρουν αρκετό χρώμα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι, ρίχνουμε μέσα τα ζεστά τακάκια και αφήνουμε περίπου 30 δεύτερα, για να πάρει μία βράση. Απλώνουμε σε ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Tip

Αν είναι δύσκολο να βρούμε σταχτόνερο το αντικαθιστούμε με νερό και προσθέτουμε  1/4 κ.γ. baking powder ακόμα.

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »