Παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου.Τακάκια ή μαντινάδες

Στην σμαραγδένια Ρόδο σε αυτό το σταυροδρόμι των πολιτισμών, η τοπική κουζίνα έχει δανειστεί στοιχεία από την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, αλλά πάνω απ ‘όλα  είναι Μεσογειακή. Η Ροδίτικη γαστρονομία είναι πολύ πλούσια στο πέρασμα των αιώνων και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. 
Ιδιαίτερο κέρασμα τα τακάκια ή αλλιώς μαντινάδες, είναι παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου ειδικά του χωριού Αρχαγγέλου.
Μελωμένα με καρύδια,κανέλα,ελαιόλαδο και σουσάμι είναι μια λιχουδιά υψηλής διατροφικής αξίας που αξίζει να απολαύσουμε!

Υλικά

Για το φύλλο


Αλεύρι 500 gr

Baking powder 1/2 κ.γ.

 Ελαιόλαδο 120  gr 

Σταχτόνερο 220 gr 

Αλάτι μία πρέζα 

ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για την γέμιση

Καρυδόψιχα 250 gr 

Ζάχαρη καστανή 3 κ.σ. 

Κανέλα 1/2 κ.γ. 

Γαρύφαλλο 1/4 κ.γ. 

Μοσχοκάρυδο /4 κ.γ. 

Για το σιρόπι

Μέλι 350 gr

Νερό 120 gr

Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder, και το αλάτι, κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει. Αν είναι πολύ σφιχτή συμπληρώνουμε με λίγο νερό. Αν κολλάει συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι.Κόβουμε σε 5-6 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο.  Αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.

Ρίχνουμε παντού την γέμιση και στις άκρες όσο γίνεται. Τυλίγουμε σε πολύ απαλό ρολό, όχι σφιχτό και κόβουμε σε κομμάτια.  Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Κάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη.

Τα αλείφουμε από πάνω με πολύ ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα. Αν πάρουν αρκετό χρώμα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι, ρίχνουμε μέσα τα ζεστά τακάκια και αφήνουμε περίπου 30 δεύτερα, για να πάρει μία βράση. Απλώνουμε σε ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Tip

Αν είναι δύσκολο να βρούμε σταχτόνερο το αντικαθιστούμε με νερό και προσθέτουμε  1/4 κ.γ. baking powder ακόμα.

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »