Παραδοσιακό κατσικάκι Λέρου γεμιστό σε ταβά με κληματόβεργες και ζυμάρι .

Παραδοσιακή συνταγή Λέρου για κατσικάκι στον ταβά .Μας την στέλνει  ο Σταμάτης Σιφουνιός που την έχει από  προγιαγιά σε γιαγιά !

Ταβάς : Παραδοσιακό στενόμακρο σκεύος με βαρύ πάτο,χερούλια και καπάκι !

 

Υλικά

Για την γέμιση 

Κιμάς 500 gr 

Αβγά βραστά  10 τεμ.

Συκωταριά από το κατσίκι 1 

Ρύζι 200 gr 

Άνηθος 1 ματσάκι 

Κρεμμύδια ξερά 2 

Ξερή μυζήθρα Λέρου  400 gr ή regato 600 gr

Αλάτι 20 gr 

Πιπέρι 20 gr 

Ελαιόλαδο 1 κούπα 

Φρέσκια ντομάτα σάλτσα  1 κούπα ή 1 κουταλιά  της σούπας πελτές

 

Για το ζυμάρι 

1 κιλό αλεύρι σκληρό (και όσο νερό χρειαστεί)

Για το κατσίκι 

Ένα κουφάρι από κατσίκι 7-8 κιλά

Μουστάρδα για επικάλυψη

Θρούμπι ή ρίγανη

Αλάτι λίγο 

 

 

Εκτέλεση


Βάζουμε το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι κομμένο καρέ , τον κιμά την συκωταριά και σοτάρουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι ,τον άνηθο ,την ντομάτα και λίγο νερό ανακατεύουμε για 8-10 λεπτά και κατεβάζουμε το μείγμα από την φωτιά ..

Κάνουμε με το αλεύρι και το νερό ένα σκληρό ζυμάρι  και το χωρίζουμε σε δυο μέρη .

Στην συνέχεια τοποθετούμε τις κληματόβεργες στον πάτο του ταβά βάζουμε λίγο νερό σχεδόν μέχρι το ύψος τους, παίρνουμε το ένα ζυμάρι το ανοίγουμε όσο είναι ο ταβάς μας και το τοποθετούμε πάνω στις βέργες κάνοντας τρυπούλες με πιρούνι .

Αλείφουμε το κουφάρι  με την μουστάρδα το θρούμπι και το αλάτι. Το τοποθετούμε πάνω στο ζυμάρι που έχουμε βάλει στον ταβά και ξεκινάμε το γέμισμα.

Βάζουμε μέσα πρώτα δυο αυγά και κλείνουμε τον λαιμό, συνεχίζουμε με κομμάτια από το τυρί ,μετά το μείγμα  και με αυτόν τον τρόπο  μέχρι να τελειώσει η γέμιση . Ράβουμε την κοιλιά ή περνάμε καλαμάκια από σουβλάκι χονδρά και την κλείνουμε .

Ανοίγουμε την δεύτερη ζύμη και σκεπάζουμε το κατσίκι .Κολλάμε την πάνω ζύμη  με την κάτω σκεπάζουμε τον τα ταβά και ψήνουμε σε ξυλόφουρνο.

Εναλλακτικά αν  δεν έχουμε ξυλόφουρνο ψήνουμε στον φούρνο  για 4 ώρες στους 180-200  C .

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση! 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »