Παραδοσιακό κατσικάκι Λέρου γεμιστό σε ταβά με κληματόβεργες και ζυμάρι .

Παραδοσιακή συνταγή Λέρου για κατσικάκι στον ταβά .Μας την στέλνει  ο Σταμάτης Σιφουνιός που την έχει από  προγιαγιά σε γιαγιά !

Ταβάς : Παραδοσιακό στενόμακρο σκεύος με βαρύ πάτο,χερούλια και καπάκι !

 

Υλικά

Για την γέμιση 

Κιμάς 500 gr 

Αβγά βραστά  10 τεμ.

Συκωταριά από το κατσίκι 1 

Ρύζι 200 gr 

Άνηθος 1 ματσάκι 

Κρεμμύδια ξερά 2 

Ξερή μυζήθρα Λέρου  400 gr ή regato 600 gr

Αλάτι 20 gr 

Πιπέρι 20 gr 

Ελαιόλαδο 1 κούπα 

Φρέσκια ντομάτα σάλτσα  1 κούπα ή 1 κουταλιά  της σούπας πελτές

 

Για το ζυμάρι 

1 κιλό αλεύρι σκληρό (και όσο νερό χρειαστεί)

Για το κατσίκι 

Ένα κουφάρι από κατσίκι 7-8 κιλά

Μουστάρδα για επικάλυψη

Θρούμπι ή ρίγανη

Αλάτι λίγο 

 

 

Εκτέλεση


Βάζουμε το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι κομμένο καρέ , τον κιμά την συκωταριά και σοτάρουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι ,τον άνηθο ,την ντομάτα και λίγο νερό ανακατεύουμε για 8-10 λεπτά και κατεβάζουμε το μείγμα από την φωτιά ..

Κάνουμε με το αλεύρι και το νερό ένα σκληρό ζυμάρι  και το χωρίζουμε σε δυο μέρη .

Στην συνέχεια τοποθετούμε τις κληματόβεργες στον πάτο του ταβά βάζουμε λίγο νερό σχεδόν μέχρι το ύψος τους, παίρνουμε το ένα ζυμάρι το ανοίγουμε όσο είναι ο ταβάς μας και το τοποθετούμε πάνω στις βέργες κάνοντας τρυπούλες με πιρούνι .

Αλείφουμε το κουφάρι  με την μουστάρδα το θρούμπι και το αλάτι. Το τοποθετούμε πάνω στο ζυμάρι που έχουμε βάλει στον ταβά και ξεκινάμε το γέμισμα.

Βάζουμε μέσα πρώτα δυο αυγά και κλείνουμε τον λαιμό, συνεχίζουμε με κομμάτια από το τυρί ,μετά το μείγμα  και με αυτόν τον τρόπο  μέχρι να τελειώσει η γέμιση . Ράβουμε την κοιλιά ή περνάμε καλαμάκια από σουβλάκι χονδρά και την κλείνουμε .

Ανοίγουμε την δεύτερη ζύμη και σκεπάζουμε το κατσίκι .Κολλάμε την πάνω ζύμη  με την κάτω σκεπάζουμε τον τα ταβά και ψήνουμε σε ξυλόφουρνο.

Εναλλακτικά αν  δεν έχουμε ξυλόφουρνο ψήνουμε στον φούρνο  για 4 ώρες στους 180-200  C .

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση! 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Λέρος.Ο ιδανικός ποδηλατικός προορισμός για τους λάτρεις του αθλήματος

    Για όσους αγαπούν το ποδήλατο, η Λέρος είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος. Ο ιδιαίτερα δραστήριος Ποδηλατικός Σύλλογος Λέρου, έχει αναλάβει

    Περισσότερα »

    Σπλήνα μοσχαρίσια γεμιστή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφουνιού

    Στην Λέρο σε αυτόν τον γαστριμαργικό παράδεισο , η δύναμη και η απλότητα της αυθεντικής κουζίνας κυριαρχεί σε όλες τις συνταγές. Ταξιδεύουμε στις καταγάλανες θάλασσες

    Περισσότερα »

    Ρόδος!Το άλλο νησί της ομορφιάς(l’ autre île de Beauté).Αφιέρωμα- ύμνος- από Γάλλους δημοσιογράφους

    Ένα αφιέρωμα που υμνεί την Ρόδο και τους κατοίκους της έκανε ο Γάλλος δημοσιογράφος Loïc Chenevas – Paule στην περιφερειακή ημερήσια εφημερίδα “La Provence” με

    Περισσότερα »

    Μελιτζανοσαλάτα σε φρυγανισμένο ψωμί με μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς και τυρί φέτα.Δια χειρός chef Δημήτρη Κουλλιά

    Μελιτζάνα αγάπη μου! Όποιος δεν έχει γευθεί το κηπευτικό που αποτελεί  ασπίδα του οργανισμού μας και συγκαταλέγεται στην dream team  της διατροφής μας απλά…χάνει! Στα

    Περισσότερα »