Παραδοσιακό κατσικάκι Λέρου γεμιστό σε ταβά με κληματόβεργες και ζυμάρι .

Παραδοσιακή συνταγή Λέρου για κατσικάκι στον ταβά .Μας την στέλνει  ο Σταμάτης Σιφουνιός που την έχει από  προγιαγιά σε γιαγιά !

Ταβάς : Παραδοσιακό στενόμακρο σκεύος με βαρύ πάτο,χερούλια και καπάκι !

 

Υλικά

Για την γέμιση 

Κιμάς 500 gr 

Αβγά βραστά  10 τεμ.

Συκωταριά από το κατσίκι 1 

Ρύζι 200 gr 

Άνηθος 1 ματσάκι 

Κρεμμύδια ξερά 2 

Ξερή μυζήθρα Λέρου  400 gr ή regato 600 gr

Αλάτι 20 gr 

Πιπέρι 20 gr 

Ελαιόλαδο 1 κούπα 

Φρέσκια ντομάτα σάλτσα  1 κούπα ή 1 κουταλιά  της σούπας πελτές

 

Για το ζυμάρι 

1 κιλό αλεύρι σκληρό (και όσο νερό χρειαστεί)

Για το κατσίκι 

Ένα κουφάρι από κατσίκι 7-8 κιλά

Μουστάρδα για επικάλυψη

Θρούμπι ή ρίγανη

Αλάτι λίγο 

 

 

Εκτέλεση


Βάζουμε το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι κομμένο καρέ , τον κιμά την συκωταριά και σοτάρουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι ,τον άνηθο ,την ντομάτα και λίγο νερό ανακατεύουμε για 8-10 λεπτά και κατεβάζουμε το μείγμα από την φωτιά ..

Κάνουμε με το αλεύρι και το νερό ένα σκληρό ζυμάρι  και το χωρίζουμε σε δυο μέρη .

Στην συνέχεια τοποθετούμε τις κληματόβεργες στον πάτο του ταβά βάζουμε λίγο νερό σχεδόν μέχρι το ύψος τους, παίρνουμε το ένα ζυμάρι το ανοίγουμε όσο είναι ο ταβάς μας και το τοποθετούμε πάνω στις βέργες κάνοντας τρυπούλες με πιρούνι .

Αλείφουμε το κουφάρι  με την μουστάρδα το θρούμπι και το αλάτι. Το τοποθετούμε πάνω στο ζυμάρι που έχουμε βάλει στον ταβά και ξεκινάμε το γέμισμα.

Βάζουμε μέσα πρώτα δυο αυγά και κλείνουμε τον λαιμό, συνεχίζουμε με κομμάτια από το τυρί ,μετά το μείγμα  και με αυτόν τον τρόπο  μέχρι να τελειώσει η γέμιση . Ράβουμε την κοιλιά ή περνάμε καλαμάκια από σουβλάκι χονδρά και την κλείνουμε .

Ανοίγουμε την δεύτερη ζύμη και σκεπάζουμε το κατσίκι .Κολλάμε την πάνω ζύμη  με την κάτω σκεπάζουμε τον τα ταβά και ψήνουμε σε ξυλόφουρνο.

Εναλλακτικά αν  δεν έχουμε ξυλόφουρνο ψήνουμε στον φούρνο  για 4 ώρες στους 180-200  C .

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση! 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »