Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

 

Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Ντυμένη στο λευκό και στο γαλάζιο το ιερό νησί με την γραφική του Χώρα, αποπνέει μια γαλήνια μυστηριακή ατμόσφαιρα και δικαίως αποτελεί έναν σπουδαίο θρησκευτικό αλλά και γαστρονομικό προορισμό.
Η τοπική της κουζίνα γεμάτη με γεύσεις …θεϊκές, κάθε μία ξεχωριστή εμπειρία! Πατινιώτικη τυρόπιτα με γέμιση τοπικών τυριών, καλαμάρια με ρύζι, κρασάτο χοιρινό ,λεμονάτο κατσικάκι, γεμιστό κουνέλι, μυρωδάτο ψωμί ,εκπληκτικά κρασιά , γλυκό πουγγί με μέλι και αχλαδάκια είναι μόνο λίγες από τις γεύσεις που θα απολαύσουν οι επισκέπτες!
 
 
 
 
Η πατινιώτικη τυρόπιτα πεντανόστιμη και αφράτη λόγω των πολλών αβγών περιέχει τρία είδη τυριών, φέτα, πατινιώτικη μυζήθρα και φρέσκο πατινιώτικο τυρί.
 
 
Υλικά
 

Αλεύρι 1 ½ κ. για όλες τις χρήσεις

 

Βούτυρο 150 gr

 

Ελαιόλαδο ½ ποτήρι 

 

Ζάχαρη 1 φλιτζανάκι του καφέ 

 

Γάλα χλιαρό 300 gr

 

Ξηρή μαγιά 1 φακελάκι 

 

Ανθόνερο 1 κ.σούπας

 

Κανέλα -λίγη –

 

 

Για τη γέμιση

 

Πατινιώτικη φέτα 800 gr

 

Πατινιώτικη μυζήθρα 800 gr

 

Πατινιώτικο φρέσκο τυρί 800 gr

 

Αβγά 16 

 

Εκτέλεση

 

Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι, το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μισού πόντου.Κόβουμε δίσκους που το τοποθετούμε σε ειδικές στρογγυλές φόρμες (ταρτιέρες).
Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τον μπατούδο, τη γέμιση, ανακατεύοντας τα τυριά, τα αβγά, το ανθόνερο και την κανέλα.
Γεμίζουμε τη ζύμη των βάσεων και ψήνουμε στους 200C μέχρι να ροδίσουν.

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

Πηγή:https://www.athensmagazine.gr/article/geysi-syntages/474744-patiniwtikh-h-xortastikh-tyropita-apo-thn-patmo

 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »