Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

 

Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Ντυμένη στο λευκό και στο γαλάζιο το ιερό νησί με την γραφική του Χώρα, αποπνέει μια γαλήνια μυστηριακή ατμόσφαιρα και δικαίως αποτελεί έναν σπουδαίο θρησκευτικό αλλά και γαστρονομικό προορισμό.
Η τοπική της κουζίνα γεμάτη με γεύσεις …θεϊκές, κάθε μία ξεχωριστή εμπειρία! Πατινιώτικη τυρόπιτα με γέμιση τοπικών τυριών, καλαμάρια με ρύζι, κρασάτο χοιρινό ,λεμονάτο κατσικάκι, γεμιστό κουνέλι, μυρωδάτο ψωμί ,εκπληκτικά κρασιά , γλυκό πουγγί με μέλι και αχλαδάκια είναι μόνο λίγες από τις γεύσεις που θα απολαύσουν οι επισκέπτες!
 
 
 
 
Η πατινιώτικη τυρόπιτα πεντανόστιμη και αφράτη λόγω των πολλών αβγών περιέχει τρία είδη τυριών, φέτα, πατινιώτικη μυζήθρα και φρέσκο πατινιώτικο τυρί.
 
 
Υλικά
 

Αλεύρι 1 ½ κ. για όλες τις χρήσεις

 

Βούτυρο 150 gr

 

Ελαιόλαδο ½ ποτήρι 

 

Ζάχαρη 1 φλιτζανάκι του καφέ 

 

Γάλα χλιαρό 300 gr

 

Ξηρή μαγιά 1 φακελάκι 

 

Ανθόνερο 1 κ.σούπας

 

Κανέλα -λίγη –

 

 

Για τη γέμιση

 

Πατινιώτικη φέτα 800 gr

 

Πατινιώτικη μυζήθρα 800 gr

 

Πατινιώτικο φρέσκο τυρί 800 gr

 

Αβγά 16 

 

Εκτέλεση

 

Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι, το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μισού πόντου.Κόβουμε δίσκους που το τοποθετούμε σε ειδικές στρογγυλές φόρμες (ταρτιέρες).
Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τον μπατούδο, τη γέμιση, ανακατεύοντας τα τυριά, τα αβγά, το ανθόνερο και την κανέλα.
Γεμίζουμε τη ζύμη των βάσεων και ψήνουμε στους 200C μέχρι να ροδίσουν.

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

Πηγή:https://www.athensmagazine.gr/article/geysi-syntages/474744-patiniwtikh-h-xortastikh-tyropita-apo-thn-patmo

 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »

    Σβίγκοι.Οι παραδοσιακοί “λουκουμάδες” της Πάτμου!

    Πάτμος ένας τόπος ευλογημένος ! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »