Πρασόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο και φέτα

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Συνταγή & υλικό από Ελπίδα Χαραλαμπίδου.

Μου ζητάτε πολλές φορές συνταγή για εύκολη ζύμη πίτας, σας έχω εδώ τη συνταγή .
Δεν χρειάζεται να ανοίξετε πολλά φύλλα παρά μόνο δύο και θα είναι σαν να έχετε ανοίξει πολλά.
Είναι μια ψεύτικη σφολιάτα πολύ τραγανή!

Μπορείτε να την γεμίσετε με ότι επιθυμείτε, εγώ έφτιαξα χορτόπιτα και την πρασόπιτα που θα μοιραστώ μαζί σας.

Πρασόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο και φέτα
 

Υλικά για την ζύμη

900 γρ αλεύρι Κούλα  ή αλεύρι για πίτες

1 κ.γ αλάτι

1 κ.σ ξύδι

1 κ.σ ελαιόλαδο

500 γρ. περίπου ζεστό νερό

250 γρ. βούτυρο αγελαδινό

Αλεύρι Κούλα

 

Γέμιση

6 πράσα το άσπρο μέρος (ανάλογα το μέγεθος βάζετε λιγότερα ή περισσότερα)

2 χωριάτικα λουκάνικα, όποια γεύση προτιμάτε

200 γρ κατσικίσια φέτα

Οδηγίες παρασκευής

Σε  μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά – σιγά το ζεστό νερό.

Πρασόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο και φέτα
 

Ζυμώνουμε μέχρι να καθαρίσει το μπολ και αδειάζουμε στον πάγκο, συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή, λεία και να μην κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.

Πρασόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο και φέτα
 

Συνεχίζουμε με την γέμιση πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα, τα βάζουμε σε  μπολ και τα σκεπάζουμε με ζεστό νερό. Κόβουμε τα λουκάνικα ίδιο μέγεθος με τα πράσα τα περνάμε από το τηγάνι, απλά να πάρουν  χρώμα.

Πρασόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο και φέτα
 

Στραγγίζουμε τα πράσα και τα στρίβουμε πολύ καλά να μην έχουν υγρά, προσθέτουμε τα λουκάνικα και την φέτα. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως. Συνεχίζουμε και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και σβήνουμε την φωτιά, χωρίζουμε στα δύο την ζύμη και ανοίγουμε  το πρώτο φύλλο.

Πρασόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο και φέτα
 

Αλείφουμε όλο το φύλλο με βούτυρο το διπλώνουμε στη μέση από τη μια μεριά αλείφουμε βούτυρο, διπλώνουμε και την άλλη μεριά στη μέση αλείφουμε με βούτυρο και ξανά διπλώνουμε και αλείφουμε με βούτυρο.

Πρασόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο και φέτα
 

Θα σας βοηθήσουν και οι φωτογραφίες. Στο τέλος έχουμε ένα πακέτο,το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.

Πρασόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο και φέτα
 

Το ίδιο κάνουμε και την υπόλοιπη ζύμη και αφού περάσει μισή ώρα, αλείφουμε με βούτυρο το ρηχό ταψί της κουζίνας και ανάβουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο όσο το ταψί,το τοποθετούμε κάτω και από πάνω την γέμιση και με κουτάλι βάζουμε βούτυρο από πάνω και συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο.

Πρασόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο και φέτα
 

Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο πιο μεγάλο γιατί αυτό θα μπει σουρωτό στο ταψί, κλείνουμε γύρω – γύρω την πίτα απλά ή με κόθρο, όπως προτιμάτε.

Πρασόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο και φέτα
 

Αλείφουμε πολύ καλά με βούτυρο και μέσα στα σουρωμένα φύλλα για να γίνουν τραγανά και ψήνουμε την πίτα, μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε περίπου μια ώρα αναλόγως τον φούρνο.

Πρασόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο και φέτα
 

Μόλις βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο την κόβουμε και την αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα, για να μείνει τραγανή.

 

Καλή επιτυχία περιμένω τα σχόλια σας !!

 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »