Ψάρια : Πώς τα επιλέγουμε και πώς τα μαγειρεύουμε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Ψάρια : Σύντομος οδηγός πώς τα επιλέγουμε και πώς τα μαγειρεύουμε !

Οι δικαιολογίες είναι αρκετές για να αποφύγει κάποιος να μαγειρέψει ψάρια, ειδικά αν δεν ανήκουν στα αγαπημένα του φαγητά. Επειδή, όμως, είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, αποτελούν ιδανική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και ιωδίου και μας παρέχουν σελήνιο και ψευδάργυρο –μεταξύ άλλων- πρέπει να μπουν στη διατροφή μας, 1 φορά την εβδομάδα, ιδανικά αντικαθιστώντας ένα γεύμα που μέχρι τώρα περιείχε κρέας.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ξεπεράσετε τις φοβίες σας, να βάλετε το ψάρι στο πιάτο σας και κυρίως να μάθετε να το διαλέγετε και να το μαγειρεύετε. Ο βραβευμένος σεφ και συγγραφέας, Ben Vaughn, σας χαρίζει τα φώτα του επί του θέματος.

Πώς να διαλέξετε το σωστό, φρέσκο ψάρι

Όπως σε κάθε άλλο πιάτο που πρόκειται να φτιάξετε, έτσι κι εδώ, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η ποιότητα ενός πιάτου ξεκινά από την ποιότητα των υλικών που το απαρτίζουν –χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσετε τα πιο ακριβά. Η επιλογή μιας καλής αγοράς, ενός καλού ψαροπώλη που εμπιστεύεστε είναι το πρώτο που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας και στη συνέχεια να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω.

  • Καταρχάς σκεφτείτε πως ό,τι εφαρμόζετε για το κοτόπουλο το χοιρινό και το μοσχάρι, ισχύει πάνω-κάτω κι εδώ. Απλώς με αυτά ίσως είστε εξοικειωμένοι, ενώ με τα ψάρια, όχι.
  • Μην αποφασίζετε από πριν τι ψάρι θα αγοράσετε. Επισκεφτείτε πρώτα την αγορά και κάντε έρευνα (με τα παρακάτω κριτήρια). Μπορεί το ψάρι που είχατε στο μυαλό σας να μην υπάρχει σε καλή ποιότητα. Ψάξτε το πιο φρέσκο.
  • Κάντε αρχικά μια… οπτική επιθεώρηση του ψαριού. Πώς δείχνει; Μοιάζει φρέσκο; Τα βράγχια θα πρέπει να είναι κόκκινα κι όχι καφέ ή γκρι.
  • Τα μάτια, επίσης, δίνουν σημαντικές ενδείξεις. Ψάξτε για λαμπερά και καθαρά μάτια, σαν γυαλί. Μείνετε μακριά από ψάρια που έχουν συννεφιασμένα ή μη διαφανή μάτια.

  • Τσεκάρετε ότι το δέρμα του είναι λαμπερό και μεταλλικό.
  • Στη συνέχεια, σηκώστε το ψάρι. Θα πρέπει να γλιστράει λίγο, αλλά να μην είναι γλοιώδες σαν παλιό χοιρομέρι. Νιώστε το πόσο σφιχτό είναι, όπως θα κάνατε με μια ντομάτα ή ένα αβοκάντο.
  • Τέλος, μυρίστε το. Θα πρέπει να μυρίζει φρεσκάδα και θαλασσινό νερό κι όχι ψαρίλα.

Σε κάθε περίπτωση, μην αφήνετε τη διαδικασία της επιλογής ψαριού να σταθεί εμπόδιο. Όπως όταν αγοράζετε μπανάνες, μπορεί να συμβεί να πάρετε και κάποια χαλασμένη, έτσι και μια αποτυχία στην επιλογή ψαριού, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να το τρώτε.

Πώς να το μαγειρέψετε

-Αν ανησυχείτε για τα κόκαλα και το κεφάλι, μπορείτε να μην αγοράσετε ολόκληρο το ψάρι –αν και θα πρέπει να ξέρετε ότι τρώγοντας μόνο φιλέτο, αφήνετε εκτός μερικά πολύ γευστικά κομμάτια του.

-Προετοιμάστε το. Τα βότανα, τα μπαχαρικά, το βούτυρο, τα εσπεριδοειδή, αποτελούν όλα ιδανικά υλικά για να ετοιμάσετε το ψάρι σας. Διαλέξτε τις αγαπημένες σας γεύσεις και αναμείξτε τες με το ψάρι σας.

-Από δω και πέρα, οι επιλογές σας είναι άπειρες. Μπορείτε να το πανάρετε και να το τηγανίσετε –ειδικά αν είστε αρχάριοι. Μπορείτε να το βάλετε στο γκριλ, να το ψήσετε, να το καπνίσετε ή ακόμη και να το ποσάρετε, ανάλογα με το κομμάτι που έχετε αγοράσει.

-Το αν θα αφήσετε το δέμα του ή όχι είναι καθαρά θέμα προτιμήσεων. Αν πρόκειται να τηγανίσετε ένα φιλέτο με το δέρμα, προτιμήστε να πάρετε ένα μαχαίρι και να το κόψετε σε φέτες, για να το αποτρέψετε από το να «καμπυλώσει» μέσα στο τηγάνι.

-Ό,τι κι αν κάνετε, μην το παραψήσετε. Ο λόγος που το ψάρι που τρώτε έξω είναι συνήθως καλύτερο από όταν το τρώτε στο σπίτι, είναι γιατί μάλλον το παραψήνετε. Αν δεν θέλετε να μαγειρεύετε ψάρι, γιατί το σπίτι σας στη συνέχεια μυρίζει έντονα κι άσχημα, η πιθανότητα είναι να το παραψήνετε.

Βρείτε εδώ όλες τις συνταγές του clickatlife με ψάρια και θαλασσινά και καλή σας όρεξη!

 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »