Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Συνταγή για ροδίτικα μελομακάρονα.Τραγανά και μελωμένα  είναι το γλυκό των Χριστουγέννων που μοσχομυρίζουν όλα τα σπίτια μέλι, κανέλα και γαρύφαλλο!

Μερίδες: 2 κιλά περίπου
Προετοιμασία: 1 ώρα

Υλικά

  • 1½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο, για το ταψί
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
  • 1/2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. σούπας γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 6 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι, για πασπάλισμα

Γέμιση

  • 1 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1/2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 1/2 κουτ. σούπας γαρύφαλλο τριμμένο (προαιρετικά)

Σιρόπι

  • 2 φλιτζ. τσαγιού μέλι
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Διαδικασία

Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το λάδι με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε αυγοδάρτη. Προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα, συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμη. Σταματάμε το μίξερ και, ρίχνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι, ξεκινάμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.

Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με λάδι και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ. Παίρνουμε μικρές δόσεις ζύμης και τις πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα. Πατικώνουμε το κάθε ζυμαράκι και βάζουμε στο κέντρο του 1 κουταλάκι από τη γέμιση. Κλείνουμε θωρακίζοντας τη γέμιση στο εσωτερικό του, διατηρώντας το μακρόστενο σχήμα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση. Βάζουμε τα μελομακάρονα στο λαδωμένο ταψί σε σειρές, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού. Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι το πολύ για 1 λεπτό. Μετά τα αφήνουμε να στραγγίξουν, ιδανικά πάνω σε σχάρα, για τουλάχιστον 3 ώρες. Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το μισό φλιτζάνι σουσάμι.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση !

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    PittaBun: η κορυφαία πίτα με απ’όλα (όλα όμως, μέχρι και μουσακά!) βρίσκεται στο Λονδίνο

    Η ομάδα του Funky Gourmet δημιούργησε το δεύτερο μαγαζί της στη βρετανική πρωτεύουσα και εκτινάσσει την έννοια «σουβλάκι» σε ευφάνταστες σφαίρες. Ο γευστικός εποικισμός του

    Περισσότερα »

    Δράσεις του πρωτογενούς τομέα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2020

    Στην έγκριση των δράσεων της Περιφέρειας στον Πρωτογενή Τομέα για το 2020, προέβη το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου, μετά από

    Περισσότερα »

    Παγκόσμια Ημέρα Vegan – Ποιος είναι όμως ο «Πατέρας» της Χορτοφαγίας

    Ο Ντόναλντ Γουάτσον ήταν υπερασπιστής των  δικαιωμάτων των ζώων στη Βρετανία. Δημιούργησε τη λέξη vegan και ίδρυσε την «Εταιρία Χορτοφαγίας» (Vegan Society) για να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον

    Περισσότερα »

    Τα ταπεινά φαγητά της Κατοχής!Το “μάνα” εξ ουρανού που έσωσε χιλιάδες Έλληνες

    Πώς οι Έλληνες προσπάθησαν να επιβιώσουν την πιο ζοφερή περίοδο του 20 ου αιώνα! Το πρωί της 27ης Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλουν στην

    Περισσότερα »