Ροδίτικα ντολμαδάκια-γιαπράκια-της Μ.Πέμπτης

Συνταγή και κείμενο απο τον chef Γιώργο Φραντζή

Υλικά για 4-8 άτομα


400 γρμ φρέσκα αμπελόφυλλα καθαρισμένα απο τα κοτσάνια και ζεματισμένα σε νερό με φρεσκοστυμένο χυμό απο 1/2 λεμόνι. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και να σταγγίσουν.

4 πιπεριές πρασινες καθαρισμένες ανοιχτές για γέμισμα-με το καπάκι-

4 ντομάτες ανοιχτές για γέμισμα -με το καπάκι και κρατάμε τη ψίχα τους σε μπολ-

8 κολοκυθάκια ολόκληρα κομμενα στις δύο άκρες,ξεκουφωμένα-κρατάμε τη ψίχα τους σε μπόλ

16 κολοκυθοανθούς

400 γρμ ρύζι καρολίνα πλυμένο

2 κρεμμύδια καθαρισμένα τριμμένα

2 καρότα καθαρισμένα πλυμένα και τριμμένα

1 μελιτζάνα πλυμένη και τριμμένη-κομμένο το κοτσάνι της-

2 ντομάτες πλυμένες και τριμμένες

1 κ.σ.ντοματοπολτός

1 ματσάκι μαιντανός ψιλοκομμένος

1 ματσάκι δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος

1 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος

120 ml ελαιόλαδο

1 1/2 κ.σ κύμινο

Αλάτι -Πιπέρι

3 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες

1 λίτρο νερό ή ζωμός λαχανικών σπιτικός

 

Διαδικασία- Εκτέλεση

Σε λεκάνη βάζουμε το ρύζι, τα κρεμμύδια, τα καρότα, τη ντομάτα, τη ψίχα απο το κολοκύθι, τη μελιτζάνα, τον ντοματοπολτό, τον μαιντανό,τον δυόσμο,τον άνηθο,το αλάτι, το πιπέρι και 80 ml ελαιόλαδο και ανακατευουμε καλά όλα τα υλικά.

Σε κατσαρόλα απλώνουμε τα σπασμένα αμπελογυλλα για να μην μας κολλήσει ο πάτος, γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και στρώνουμε στη κατσαρόλα, γεμίζουμε τις πιπεριές και κλείνουμε με το καπάκι-το κλείσιμο να ακουμπάει στα κολοκυθάκια-, γεμίζουμε με το μείγμα τις ντομάτες μέχρι τη μέση-όχι τελείως για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο- τις οποίες τις έχουμε αλατοπιπερώσει εσωτερικά και βάζουμε στη κατσαρόλα ενδιάμεσα στις πιπεριές .

Γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα και τα τυλίγουμε σε ρολά τα οποία έχουμε κλειστά στο πλάι για να μη μας αδειάσουν και βάζουμε στη κατσαρόλα στρωμένα περιμετρικά, σκεπάζουμε με τις μισές ροδέλες ντομάτας.

Τέλος γεμίζουμε και τους κολοκυθοανθούς τους οποίους βάζουμε και αυτούς στη κατσαρόλα με το κλείσιμο να ακουμπάει στα ντολμαδάκια, αλατοπιπερωνουμε και σκεπάζουμε με τις  ροδέλες ντομάτας και αμπελόφυλλα.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο απο πάνω για να μην ανεβουν στην επιφάνεια κατά το ψήσιμο.Προσθέτουμε το νερό ή τον σπιτικό ζωμό και μαγειρεύουμε για 45-50′


Τips

1) Μπορούμε αντί ρύζι να χρησιμοποιήσουμε πλιγούρι , μονο που διπλασιάζουμε τη ποσότητα της τριμμένης ντομάτας και πριν προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά αφήνουμε για 45′ να φουσκώσει.

2) Αν δεν μας αρεσει κάποιο λαχανικό το αφαιρούμε.

3) Μπορούμε πριν το τέλος να προσθέσουμε φρεσκοστυμένο χυμό απο 1/2 λεμόνι.

4) Το συνοδεύουμε με ενα τοπικό λευκό οίνο .

Καλή απόλαυση στο μαγείρεμα και καλή σας όρεξη

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Αλλάζουμε τρόπο σκέψης και πετάμε τα κουκούτσια από τα φρούτα στη γη.Εκεί που ανήκουν

    Μια είδηση που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό στο διαδίκτυο και μας βρίσκει θερμούς υποστηρικτές , μας παρακινεί  να μην πετάμε τα κουκούτσια και τους

    Περισσότερα »

    Ελλάδα σ’αγαπώ ποστάρει η Νία Βαρντάλος τρώγοντας λαχταριστή πίτα και διαφημίζει τη χώρα μας σε όλον τον κόσμο

    Τη χώρα μας επέλεξε για άλλη μια φορά για τις διακοπές της η ελληνικής καταγωγής σταρ του Χόλιγουντ, Νία Βαρντάλος. Δεν είναι όμως η μόνη

    Περισσότερα »

    Κασιώτικα ντολμαδάκια συνταγή

    Τα κασιώτικα ντολμαδάκια κερδίζουν τις εντυπώσεις λόγω μεγέθους: είναι τα μικρότερα ντολμαδάκια στον κόσμο. Όμως είναι ονομαστά όχι μόνο ως… μινιατούρες αλλά και για τη

    Περισσότερα »

    Τα κασιώτικα ντολμαδάκια είναι τα μικρότερα, αλλά και τα νοστιμότερα που έχετε δοκιμάσει

    Ο Γιώργος Καντέλης του εστιατορίου «Μπακαλόγατος» μαγειρεύει αυθεντικές συνταγές από το μικροσκοπικό νησί των Δωδεκανήσων  και μιλάει στη Νίκη Μηταρέα! Ενα μικρό νησί με άγρια

    Περισσότερα »

    Δροσερό πλιγούρι θαλασσινών με κόκκινο βασιλικό και δυόσμο

    Συνταγή απο τον chef Γιώργο Μαρκάκη με εξαιρετικά προιόντα Ρόδου. Πλιγούρι απο τον συνεταιρισμό “Οι Απολλωνιάτισσες” και κόκκινο βασιλικό φυσικής καλιέργειας του Μιχάλη Δραμουντανή Υλικά

    Περισσότερα »