Σκορδολάζανα με κόκκινη σάλτσα από την Μήλο

Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της που είναι γεμάτα αντιθέσεις και εξαιρετική ομορφιά. Στην σύγχρονη εποχή η Μήλος είναι πασίγνωστη χάρη στο διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης, το καλό φαγητό, τις εκπληκτικές παραλίες, τις σπηλιές και τα απόκοσμα τοπία,τους παραδοσιακούς οικισμούς και επιλογές περιήγησης που δεν θα μας αφήσουν να πλήξουμε.

Με βουτιές στα τυρκουάζ νερά του Κλέφτικου, ηλιοθεραπεία στα κατάλευκα βράχια του Σαρακήνικου , βόλτες στα κατάλευκα σοκάκια στην πανέμορφη χώρα την Πλάκα ,στα δεκάδες χωριά της στις σπουδαίες κατακόμβες της Τρυπητής και τα απόκοσμα Θειωρυχεία η αίσθηση είναι μοναδική!

Η κουζίνα της ιδιαίτερη! Πέρδικες, τρυγόνια, ορτύκια ,ψάρια, πεταλίδες, στρείδια. Κουφέτο γλυκό του κουταλιού από μελωμένη νεροκολοκύθα και αμύγδαλα,  ζουμερή καρπουζόπιτα, μηλέικη κολοκυθόπιτα, χοιρινό φούρνου, πεντανόστιμα πιταράκια, κρίταμα τουρσί, ξινομυζήθρα πιπεράκια  και  σκορδολάζανα (λαζάνια περιχυμένα με σκορδαλιά, σάλτσα ντομάτας και μηλέικο λαδοτύρι) είναι κάποια απο τα τοπικά της πιάτα!

Υλικά

Για τα λαζάνια

Λαζάνια ή ταλιατέλες 1/2 κιλό 

Ελαιόλαδο

Αλάτι

 

Για την σκορδαλιά

Πατάτες 3 μέτριες

Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι τσαγιού

Ξίδι ή λεμόνι 2 κουταλιές της σούπας

Γάλα φρέσκο 1 φλυτζάνι του τσαγιού 

Σκόρδο 2 σκελίδες

Αλάτι και πιπέρι 

Για την κόκκινη σάλτσα 

Ντομάτες ώριμες 4 τριμμένες

Λιαστός πελτές 2 κουταλιές της σούπας

Αλάτι πιπέρι

Κανέλα λίγη

Δάφνη 2 φύλλα

Δυόσμος – προαιρετικά- 

Εκτέλεση

Πρώτα βράζουμε τα λαζάνια (ή τις ταλιατέλες) σε μπόλικο αλατισμένο νερό, στο οποίο ρίχνουμε  και λίγο ελαιόλαδο για να μη λασπώσουν.
Για τη σκορδαλιά ,βράζουμε τις πατάτες και αφού κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε μαζί με το σκόρδο.Βράζουμε  τον πουρέ μαζί με το λάδι, το γάλα, το ξύδι και το αλατοπίπερο.

Για τη σάλτσα βάζουμε λάδι σε τηγάνι όπου σοτάρουμε τον πελτέ και στη συνέχεια προσθέτουμε  τα υπόλοιπα υλικά ώσπου να βράσουν όλα μαζί.
Σερβίρουμε  τα λαζάνια και τα περιχύνουμε με τη σκορδαλιά ενώ  προσθέτουμε από πάνω την κόκκινη σάλτσα.
Για εξαιρετική νοστιμιά θα πασπαλίσουμε με μηλέικο λαδοτύρι!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

 

 

 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »