Σοκολατόπιτα με καραμελωμένα αμύγδαλα

Απο τον chef Δημήτρη Πλουμιστό

Υλικά

Για το σιρόπι:

  • 250γρ ζάχαρη
  • 500γρ νερό
  • 75γρ κακάο

Για το κέικ:
  • 250γρ βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 350γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 αυγά
  • 80γρ κονιάκ
  • 200ml νερό
  • 350γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 10γρ μπέικιν πάουντερ
  • 80γρ κακάο
  • 150γρ Αμύγδαλα καθαρισμένα

Για το γλάσο:

  • 250γρ κουβερτούρα (55-58% κακάο), ψιλοκομμένη
  • 250γρ κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Σιρόπι
Βάζετε σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους  όλα τα υλικά και αφήστε τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι στην άκρη. Θέλει λίγη προσοχή στο βράσιμο
γιατι φουσκώνει εύκολα. Αν θέλετε βάλτε το στο ψυγείο. Μπορεί να ετοιμαστεί  και από την προηγουμένη.

Καραμελωμένα αμύγδαλα
Βάζετε σε τηγάνι  1 κσ ηλιέλαιο ρίχνετε τα αμύγδαλα καθαρισμένα και σωτάρετε για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνετε 150γρ ζάχαρη και ανακατεύετε ώστε να μην κάνει κόμπους .
Αφήνετε 10 λεπτά να καραμελώσει η ζάχαρη , την βάζετε  στην άκρη και κατόπιν την ενσωματώνετε στο μείγμα σας.

Σοκολατόπιτα
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 C  σε αέρα.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε το ταψί και το τοποθετείτε για λίγο αν θέλετε στην κατάψυξη. Έτσι δεν κολλάει το κέικ !
Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν και ανακατεύετε καλά με  σύρμα.
Χτυπάτε  το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν και ρίχνετε ένα ένα τα αβγά.
Ανακατεύετε σε  ποτήρι το νερό με το κονιάκ και έπειτα προσθέτετε  εναλλάξ με το μίγμα αλευριού μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε για 30-35 λεπτά.

Γλάσο
Σε ένα μπολ κομματιάστε την κουβερτούρα. Ζεστένετε την κρέμα γάλακτος πολύ, σε σημείο λίγο πριν από το βρασμό. Ρίχνετε την καυτή κρέμα πάνω στη σοκολάτα, περιμένετε περίπου 1 λεπτό και έπειτα ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή κρέμα.
Μόλις το κέικ βγει από το φούρνο χαράζετε  καλά και ρίχνετε το σιρόπι. Μόλις κρυώσει λίγο ρίχνετε και το γλάσο και αφήνετε το γλυκό να κρυώσει.
Τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου και διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και 4 ημέρες.
Εναλλακτικά, μπορούμε να ενσωματώσουμε το σιρόπι με το γλάσο και αφού χαράξουμε την σοκολατόπιτα
να προσθέσουμε το σιρόπι.

Spread the love