Σουτζουκάκια με φορμαέλα

Από τον chef Δημήτρη Πλουμιστό

Υλικά

6 μελιτζάνες
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
3 κρεμμύδια μεγάλα
3 σκελίδες σκόρδο
100 γρ φρυγανιά τριμένη
300 γρ Φορμαέλα τυρί
2 αβγά
Ελαιόλαδο 80γρ
Αλάτι
Πιπέρι
1κγ κανέλα
Λίγο γαρύφαλλο τριμμένο
Κύμινο
Αλεύρι για το τηγάνισμα

Για την σάλτσα

6 ντομάτες
2 κσ πελτέ
Ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ζάχαρη
Κανέλα
Κύμινο
Κρασί κόκκινο

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες και  τοποθετούμε σε λεκάνη με νερό και λίγο αλατι να ξεπικρίσουν. Επειδή οι πικρίζουσες ουσίες (φαινολικές ενώσεις) είναι υδατοδιαλυτές, αποβάλλονται με το νερό.
.
Ζυμώνουμε το κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο – περασμένα στο μπλέντερ-και αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε σε λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο και σβήνουμε με κρασί.

Μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε το πελτέ τις ντομάτες τριμμένες συμπληρώνουμε λίγο νερό και ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας .Βράζουμε για 30 λεπτά.

Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε λάδι μέχρι τη μέση .

Σουρώνουμε τις μελιτζάνες ,στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και τηγανίζουμε.
Εν  συνεχεία πλάθουμε τα σουτζουκάκια προσθέτοντας ένα μικρο μπαστουνάκι τυρί φορμαέλα και κλείνουμε.
Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε.
Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Τυλίγουμε με την μελιτζάνα και τα τοποθετούμε  σε πυρέξ η σε πήλινο σκεύος.
Περιχύνουμε με την σάλτσα μας.
Ρίχνουμε από πάνω τυρί φορμαέλα και ψήνουμε στους 200° για 20 λεπτά περίπου.

Μια ακόμα  πρόταση είναι :

Ανακατεύουμε γιαούρτι γύρω στα 350-400 γρ με 2 κρόκους αυγών .
Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και πάπρικα  ρίχνουμε από πάνω και γκρατινάρουμε στους 220 °για 10- 15 λεπτά.

Καλή απόλαυση !

Spread the love
  • 5
    Shares