Σβίγκοι.Οι παραδοσιακοί “λουκουμάδες” της Πάτμου!

Πάτμος ένας τόπος ευλογημένος !
Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Ντυμένη στο λευκό και στο γαλάζιο το ιερό νησί με την γραφική του Χώρα, αποπνέει μια γαλήνια μυστηριακή ατμόσφαιρα και δικαίως αποτελεί έναν σπουδαίο θρησκευτικό αλλά και γαστρονομικό προορισμό.
 
Η τοπική της κουζίνα γεμάτη με γεύσεις …θεϊκές, κάθε μία ξεχωριστή εμπειρία!
Σβίγγοι,κολοκυθοανθοί γεμιστοί , πατινιώτικη τυρόπιτα,καλαμάρια με ρύζι, κρασάτο χοιρινό, λεμονάτο κατσικάκι, γεμιστό κουνέλι, μυρωδάτο ψωμί ,εκπληκτικά κρασιά , γλυκό πουγγί με μέλι είναι μόνο λίγες από τις υπέροχες γεύσεις!

Οι σβίγκοι , αυτά τα αφράτα μπαλάκια ζύμης που μοιάζουν με λουκουμάδες έχουν πιο πλούσια ζύμη αφού περιέχουν βούτυρο και πολλά αβγά. Οι Γάλλοι τα ψήνουν στο φούρνο και τα ονομάζουν choux ,στην Πάτμο τηγανίζονται, σιροπιάζονται και λέγονται σβίγκοι !

 
 

Υλικά 

Για την ζύμη

Νερό 2 ποτήρια

Αλεύρι 2 ποτήρια

Βούτυρο 2 κουταλιές σούπας

Αβγά 8

Βανίλιες 5

Για το σιρόπι

Νερό 1 ποτήρι

Μέλι 1 ποτήρι

Ζάχαρη 2 ποτήρια 

Λεμόνι 2 σταγόνες 

Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο αρκετό για τηγάνι

Καρύδια χοντροκομμένα

Κανέλλα για πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε  το νερό και κατόπιν το βούτυρο να λιώσει. Αφού λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, για λίγα λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και το αφήνουμε  να βράσει για άλλα 5 λεπτά .
Ρίχνουμε  και το λεμόνι. Αφού κρυώσει το μίγμα μας, προσθέτουμε  τα αβγά ένα ένα και τις βανίλιες και ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη μας θα είναι ρευστή.
Λαδώνουμε τα χέρια μας κάνοντας μπαλάκι με την ζύμη σχηματίζοντας με το δάχτυλό μας μία  μεγάλη τρύπα στην μέση και ρίχνουμε στο καυτό λάδι, χαμηλώνοντας την ένταση της φωτιάς. Τηγανίζουμε όλους τους σβίγκους και εν συνεχεία  τους ρίχνουμε για δευτερόλεπτα στο σιρόπι μας.
Πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο καρύδι και κανέλα !
 
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »