Συνέντευξη του καλλιεργητή Μιχ. Δραμουντανή στο Foodme.gr

Συνέντευξη του καλλιεργητή αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων και παραγωγού φυσικών καλλυντικών Μιχάλη Δραμουντανή στο Foodme.gr

Επιμέλεια κειμένου : Στέλλα Προύζου 

Που γεννήθηκες Μιχάλη ;

Γεννήθηκα στη Ρόδο και μεγάλωσα στη Κρεμαστή από γονείς που ήταν στο χώρο της εστίασης αρκετά χρόνια πρίν.
Επέλεξαν όμως μετά τη γέννηση μου να ασχοληθούν σοβαρά με τον πρωτογενή τομέα.

Σε αυτά τα χρόνια ενασχόλησης τους με τον πρωτογενή τομέα βραβεύτηκαν από το υπουργείο Γεωργίας για τη προσφορά τους στη ζωοτροφία με την ανώτατη τιμητική διάκριση, καθώς η κτηνοτροφική τους φάρμα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη , σύγχρονη και αυτόνομη μονάδα σε τροφές για την εποχή .

Τι έχεις σπουδάσει ;

Μετά τη βασική εκπαίδευση ολοκλήρωσα τη φοίτηση μου σε ειδικευμένη σχολή φαρμακευτικών βοτάνων.

Η σχέση σου με αυτό όταν ήσουν παιδί ;

Η σχέση μου με τη φύση ξεκίνησε πολύ κοντά σε αυτή, μετά την επιλογή των γονιών μου να μεγαλώσουμε όσο το δυνατόν κοντά της.
Έτσι ολοκληρώνοντας και κλείνοντας τη δραστηριότητα τους στον τομέα της εστίασης πήραν την απόφαση να ζήσουμε σε μία ορεινή περιοχή λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Κρεμαστή όπου μένω μέχρι και σήμερα.
Εκεί ήταν η πρώτη επαφή και τα πρώτα μου βήματα με τη φύση .

Πως ασχολήθηκες με αυτό ;

Αυτό λοιπόν ήταν ο λόγος που ασχολήθηκα με τη μέθοδο φυσικής καλλιέργειας.
Ο τρόπος καλλιέργειας που έμαθα από τους γονείς μου, αναβίωσαν μία μέθοδο που ξεχάστηκε και χάθηκε με τη πάροδο των χρόνων.
Όπως σταδιακά χάθηκε και η επαφή μας με τη φύση, με αποτέλεσμα πλέον να παίζει καθοριστικό ρόλο η τεχνολογία στη καθημερινότητα μας, τα φάρμακα και οι τυποποιημένες τροφές.
Με τον τρόπο αυτόν μεταφέρουμε ασθένειες στη πόρτα των σπιτιών μας.

Για να αποδώσει αυτή η μέθοδος το μόνο που απαιτείται είναι αγάπη, κατανοώντας τις απαιτήσεις που έχουν  αυτά που καλλιεργούμε.
Στο κτήμα βοτάνων είναι απαγορευτικά κάθε είδους μηχανήματα, λιπάσματα, φάρμακα & βοτάνισμα (ξεχορτάριασμα)
Η συγκομιδή γίνεται μόνο χειρωνακτικά.

Είναι απλά επάγγελμα ή μεράκι ;

Η φύση για μένα δεν είναι επάγγελμα, είναι κομμάτι της ζωής μου και μέρος της καθημερινότητας μου εξερευνώντας συνεχώς νέα πράγματα.

Πού βρίσκεσαι τώρα επαγγελματικά και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια και όνειρα ;

Έχω δημιουργήσει την εταιρεία Dm Natural Farming Rhodes στο αντίστοιχο κτήμα φυσικής καλλιέργειας, παράγοντας βότανα και φυσικά καλλυντικά. Σε αυτά τα 5 χρόνια λειτουργίας της πιστεύω έχω εξελιχθεί αρκετά.

Μετράω στο ενεργητικό μου συμμετοχές σε περισσότερες από 25 Πανελλήνιες εκθέσεις (όπου είμαι ο μοναδικός παραγωγός φυσικής καλλιέργειας βοτάνων που συμμετείχε σε αυτές), 2 διεθνείς, αμέτρητες συμμετοχές σε φεστιβάλ, σε παρουσιάσεις κλπ..

Επίσης έχω δεχτεί στο κτήμα επισκέψεις ερευνητών από το εξωτερικό, ενδιαφέρον σπουδαστών από τη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και πολύ σύντομα συνεργασία με μαθητές Πανεπιστημίου Βιολογίας Αμερικής.

Τον Ιανουάριο ’19 ξεκινάει και μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική συνεργασία για τους μαθητές του νησιού μας ,με το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πεταλούδων Ρόδου. Γι’αυτό ευχαριστώ ιδιαίτερα τον καθηγητή Χάρη Συργιάννη υπεύθυνο του κέντρου.
Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω και τη Περιφέρεια Ν.Αιγαίου και το προσωπικό της  για τη μοναδική στήριξη που μου παρείχε όλα αυτά τα χρόνια.

Τι σε συναρπάζει περισσότερο και τι σε ενοχλεί σε αυτή τη δραστηριότητα ;

Με συναρπάζει το ότι κάθε μέρα μαθαίνω και νέα πράγματα από τη φύση.Κερδίζω την εμπιστοσύνη της και μου ανταποδίδει την αγάπη της σε ότι επιλέγω να καλλιεργώ.
Με ενοχλεί το γεγονός όμως ότι αρκετοί επαγγελματίες στον τομέα της εστίασης ενώ προβάλλουν τα τοπικά προϊόντα δεν τα συμπεριλαμβάνουν δυστυχώς στη κουζίνα τους και ειδικά τα βότανα, χρησιμοποιώντας πολλές φορές λανθασμένες μεθόδους (φύτευση σε γλάστρες ,συγκομιδή από ακατάλληλες περιοχές, αγορές αγνώστου προελεύσεως ) χωρίς  να έχουν την κατάλληλη  ποιότητα.

Η σχέση σου με τους γνωστούς chef ;

Η σχέση μου με τους γνωστούς chef και συμβούλους διατροφής είναι εξαιρετική.
Κατά καιρούς  χρησιμοποιούν τα βότανα μου στα μαγειρέματα τους στις εκθέσεις ο κ Λαζάρου, η κυρία Αλεξιάδου, η σύμβουλος διατροφής κυρία Μελίνα Σελάλμα κ.α.

Να κλείσουμε με ευχές και μήνυμα αγάπης ;

Εύχομαι σε όλους για τη νέα χρονιά υγεία, ευημερία, να τηρούμε τις παραδόσεις και να μη ξεχνάμε την επαφή μας με τη φύση.

Foodme.gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Οι νησιώτες του Αιγαίου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θαλασσόλυκοι σε επικίνδυνες αποστολές!

    Θαλασσόλυκοι οι νησιώτες μας του Αιγαίου , στήριξαν εν καιρώ Β Παγκοσμίου πολέμου επιχειρήσεις  με διαφυγή και αντίσταση! Με βάρκες κανονικές ή αυτοσχέδιες που έκρυβαν

    Περισσότερα »

    Πουρές γλυκοπατάτας με καρύδια πεκάν και δεντρολίβανο, δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Αγαπάμε γλυκοπατάτες  αυτό το τόσο γευστικό αλλά και θρεπτικό λαχανικό. Πλούσιες σε καροτενοειδή ,βιταμίνη Β5 και βιταμίνη Α που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό  και σχετίζεται με

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »