Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου !
Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά και μεσαιωνικά αξιοθέατα, γραφικά χωριά και αμέτρητες παραλίες, δραστηριότητες στη φύση και θαλάσσια σπορ, βόλτες και ψώνια, καλό φαγητό και παραδοσιακές γεύσεις.
Η κουζίνα της εξαιρετική, με συνταγές που συνδυάζουν μοναδικά τις τοπικές γεύσεις με την παράδοση και τις σύγχρονες τάσεις στην γαστρονομία.
Ο Chef Γιώργος Φραντζής μας στέλνει μια αγαπημένη Ροδίτικη συνταγή για μερακλήδες. Σουτζουκάκια τυλιγμένα σε ρολάκια μελιτζάνας. “Την έχω τροποποιήσει λίγο χωρίς να χάσει την παραδοσιακή της εφαρμογή. Ένα πιάτο  που θα απολαύσουμε με τους καλεσμένους μας  ιδανική  σύντροφος για να συνοδεύσει το κρασί το ούζο και την ροδίτικη σούμα” τονίζει ο Chef!
 
 
 

Υλικά  για 4 άτομα

Κιμάς βοδινός 400 gr

 

Κιμάς χοιρινός  400 gr

 

Ψωμί λευκό  – ψίχα – μουλιασμένο σε κόκκινο ξηρό κρασί 100 gr

 

Σκόρδο 2 σκελιδες καθαρισμένες ψιλοκομμένες

 

Κρεμμύδια 2 μέτρια ψιλοκομμένα

 

Ελαιόλαδο 130 ml 

 

Αυγό 1
 

Μαϊντανός 1 κουταλιά σούπας  ψιλοκομμένος

 
Δυόσμος 1 κουταλιά σούπας  ψιλοκομμένος
 
 

Κύμινο 1 κουτ.γλυκού

 

Αλάτι

 

Πιπέρι

 

Φρέσκια ντομάτα 400 gr τριμμένη

 

Πιπεριά πράσινη  1 καθαρισμένη πλυμένη ψιλοκομμένη

 

Πιπεριά Φλωρίνης  1 καθαρισμένη ψιλοκομμένη

 

Ζωμός σπιτικός 120 ml 

 
Μελιτζάνες αργίτικες  2 κιλά καθαρισμένες κομμένες σε φέτες κατά μήκος

 
Ηλιέλαιο 500 ml 
 
Φέτα 100 gr  κομμένη σε ζάρια
 
 

Γραβιέρα 100 gr τριμμένη

 

Bασιλικός σε φούντες  για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση
 
 
Βάζουμε  τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι τις αρτύζουμε με αρκετό  αλάτι και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν για 40 ‘.
Τις ξεπλένουμε με αρκετό νερό και αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο τηγανίζουμε τις φέτες από μελιτζάνες και τις απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί να φύγει το περιττό λάδι.
 
Ζεσταίνουμε  60 ml ελαιόλαδο  σε μικρή κατσαρόλα ,προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι και ανακατεύουμε  προσέχοντας να μην καεί.
Βάζουμε το σκόρδο τις πιπεριές και την ντομάτα ,ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον σπιτικό ζωμό, αφήνοντας  την σάλτσα να βράσει, φτιάχνουμε την γεύση και αφήνουμε στην άκρη,.
 
Σε μια μικρή λεκάνη βάζουμε και τα δύο είδη του κιμά και προσθέτουμε το αβγό το ψωμί –  το οποίο έχουμε σφίξει να φύγει το περιττό κρασί – το δεύτερο κρεμμύδι που έχουμε σοτάρει στο υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό τον δυόσμο το κύμινο το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά και πλάθουμε σουτζουκάκια. Αλείφουμε με ελαιόλαδο αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά περνάμε τα σουτζουκάκια. Ροδίζουμε-ψήνουμε για 6′ τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα κρατάμε στην άκρη.
 
Εν συνεχεία παίρνουμε τις μελιτζάνες και σε κάθε φέτα  βάζουμε ένα σουτζουκάκι, τυλίγουμε σε ρολά και τα τοποθετούμε σε ταψάκι η πυρέξ. Αφού ολοκληρώσουμε την διαδικασία ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα ντομάτα με τις πιπεριές, προσθέτουμε το τυρί φέτα και την τριμμένη γραβιέρα και γκρατινάρουμε στον φούρνο στους 170 c για 15′. Τα σερβίρουμε ζεστά και γαρνίρουμε με φούντες βασιλικού.
 
TIPS
 
1) Όσο πιο πολύ ζυμώνουμε τον κιμά τόσο πιο αφράτα γίνονται τα σουτζουκάκια.
2) Όσες φέτες από μελιτζάνες έχουμε τηγανίσει, φτιάχνουμε αντίστοιχα σουτζουκάκια .
3) Για πιο ελαφρύ φαγητό ψήνουμε τις μελιτζάνες σε λαδωμένο ταψί στον φούρνο σε 180 c για 15 ‘ .
 
 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση !

 
Γιώργος Φραντζής Chef 
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »