Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου !
Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά και μεσαιωνικά αξιοθέατα, γραφικά χωριά και αμέτρητες παραλίες, δραστηριότητες στη φύση και θαλάσσια σπορ, βόλτες και ψώνια, καλό φαγητό και παραδοσιακές γεύσεις.
Η κουζίνα της εξαιρετική, με συνταγές που συνδυάζουν μοναδικά τις τοπικές γεύσεις με την παράδοση και τις σύγχρονες τάσεις στην γαστρονομία.
Ο Chef Γιώργος Φραντζής μας στέλνει μια αγαπημένη Ροδίτικη συνταγή για μερακλήδες. Σουτζουκάκια τυλιγμένα σε ρολάκια μελιτζάνας. “Την έχω τροποποιήσει λίγο χωρίς να χάσει την παραδοσιακή της εφαρμογή. Ένα πιάτο  που θα απολαύσουμε με τους καλεσμένους μας  ιδανική  σύντροφος για να συνοδεύσει το κρασί το ούζο και την ροδίτικη σούμα” τονίζει ο Chef!
 
 
 

Υλικά  για 4 άτομα

Κιμάς βοδινός 400 gr

 

Κιμάς χοιρινός  400 gr

 

Ψωμί λευκό  – ψίχα – μουλιασμένο σε κόκκινο ξηρό κρασί 100 gr

 

Σκόρδο 2 σκελιδες καθαρισμένες ψιλοκομμένες

 

Κρεμμύδια 2 μέτρια ψιλοκομμένα

 

Ελαιόλαδο 130 ml 

 

Αυγό 1
 

Μαϊντανός 1 κουταλιά σούπας  ψιλοκομμένος

 
Δυόσμος 1 κουταλιά σούπας  ψιλοκομμένος
 
 

Κύμινο 1 κουτ.γλυκού

 

Αλάτι

 

Πιπέρι

 

Φρέσκια ντομάτα 400 gr τριμμένη

 

Πιπεριά πράσινη  1 καθαρισμένη πλυμένη ψιλοκομμένη

 

Πιπεριά Φλωρίνης  1 καθαρισμένη ψιλοκομμένη

 

Ζωμός σπιτικός 120 ml 

 
Μελιτζάνες αργίτικες  2 κιλά καθαρισμένες κομμένες σε φέτες κατά μήκος

 
Ηλιέλαιο 500 ml 
 
Φέτα 100 gr  κομμένη σε ζάρια
 
 

Γραβιέρα 100 gr τριμμένη

 

Bασιλικός σε φούντες  για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση
 
 
Βάζουμε  τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι τις αρτύζουμε με αρκετό  αλάτι και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν για 40 ‘.
Τις ξεπλένουμε με αρκετό νερό και αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο τηγανίζουμε τις φέτες από μελιτζάνες και τις απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί να φύγει το περιττό λάδι.
 
Ζεσταίνουμε  60 ml ελαιόλαδο  σε μικρή κατσαρόλα ,προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι και ανακατεύουμε  προσέχοντας να μην καεί.
Βάζουμε το σκόρδο τις πιπεριές και την ντομάτα ,ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον σπιτικό ζωμό, αφήνοντας  την σάλτσα να βράσει, φτιάχνουμε την γεύση και αφήνουμε στην άκρη,.
 
Σε μια μικρή λεκάνη βάζουμε και τα δύο είδη του κιμά και προσθέτουμε το αβγό το ψωμί –  το οποίο έχουμε σφίξει να φύγει το περιττό κρασί – το δεύτερο κρεμμύδι που έχουμε σοτάρει στο υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό τον δυόσμο το κύμινο το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά και πλάθουμε σουτζουκάκια. Αλείφουμε με ελαιόλαδο αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά περνάμε τα σουτζουκάκια. Ροδίζουμε-ψήνουμε για 6′ τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα κρατάμε στην άκρη.
 
Εν συνεχεία παίρνουμε τις μελιτζάνες και σε κάθε φέτα  βάζουμε ένα σουτζουκάκι, τυλίγουμε σε ρολά και τα τοποθετούμε σε ταψάκι η πυρέξ. Αφού ολοκληρώσουμε την διαδικασία ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα ντομάτα με τις πιπεριές, προσθέτουμε το τυρί φέτα και την τριμμένη γραβιέρα και γκρατινάρουμε στον φούρνο στους 170 c για 15′. Τα σερβίρουμε ζεστά και γαρνίρουμε με φούντες βασιλικού.
 
TIPS
 
1) Όσο πιο πολύ ζυμώνουμε τον κιμά τόσο πιο αφράτα γίνονται τα σουτζουκάκια.
2) Όσες φέτες από μελιτζάνες έχουμε τηγανίσει, φτιάχνουμε αντίστοιχα σουτζουκάκια .
3) Για πιο ελαφρύ φαγητό ψήνουμε τις μελιτζάνες σε λαδωμένο ταψί στον φούρνο σε 180 c για 15 ‘ .
 
 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση !

 
Γιώργος Φραντζής Chef 
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Οι νησιώτες του Αιγαίου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θαλασσόλυκοι σε επικίνδυνες αποστολές!

    Θαλασσόλυκοι οι νησιώτες μας του Αιγαίου , στήριξαν εν καιρώ Β Παγκοσμίου πολέμου επιχειρήσεις  με διαφυγή και αντίσταση! Με βάρκες κανονικές ή αυτοσχέδιες που έκρυβαν

    Περισσότερα »

    Πουρές γλυκοπατάτας με καρύδια πεκάν και δεντρολίβανο, δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Αγαπάμε γλυκοπατάτες  αυτό το τόσο γευστικό αλλά και θρεπτικό λαχανικό. Πλούσιες σε καροτενοειδή ,βιταμίνη Β5 και βιταμίνη Α που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό  και σχετίζεται με

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »