Φανουρόπιτα!Αυθεντική συνταγή από τη Ρόδο

“Άγιε μου Φανούριε φανέρωσε το” ακούγαμε συχνά την γιαγιά ή την μητέρα να λένε όταν έχαναν κάτι πολύ αγαπημένο και σημαντικό!

Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου η Εκκλησία τιμάει την μνήμη του Αγ.Φανουρίου και οι ναοί γεμίζουν με φανουρόπιτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές! Η παράδοση μας λέει πως το έθιμο  ξεκίνησε από τη Ρόδο διαδόθηκε πρώτα στα γύρω νησιά και μετά επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα.

Η αυθεντική συνταγή είναι του Μερκούρη Αρφαρά από τη Ρόδο και τον ευχαριστούμε!

 

 

Υλικά

 

Σπορέλαιο 1 κούπα 

Αλεύρι 3 κούπες  (που φουσκώνει μόνο του)

Ζάχαρη 1 κούπα 

Πορτοκάλι 1 κούπα φυσικό χυμό 

Κόκκινο κρασί  γλυκό 1/2 κούπα 

Σταφίδες 1/2 κούπα 

Γαρύφαλλο 1/2 κουταλάκι γλυκού 

Κανέλα 3/4 κουταλάκι γλυκού 

Σουσάμι για πασπάλισμα από πάνω

 

 

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη. Στο μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι συνεχίζοντας το χτύπημα .
Σε μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε το μείγμα με αναδευτήρα ή με κουτάλι .Δεν χρειάζεται να ξαναχρησιμοποιήσουμε το μίξερ.

Έχουμε λαδώσει ελάχιστα το ταψί ( 28 νούμερο), γιατί ήδη το μείγμα μας έχει όσο λάδι χρειάζεται για να μην κολλήσει και  το απλώνουμε πασπαλίζοντας από πάνω  το σουσάμι. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο(ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα) για 40-60 λεπτά. Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε. 

 

Καλή επιτυχία!

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »