Οι Ιταλοί αγάπησαν τόσο πολύ το νησί, που έχτισαν μια ολόκληρη πόλη, το θρυλικό Portolago, που σήμερα ονομάζεται Λακκί .
Είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο !
Εκτός από το ντόπιο πεντανόστιμο κρέας,οι πρωταγωνιστές στο νησί είναι τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που στα χέρια ενός “μάστορα” μάγειρα μετατρέπονται σε απολαυστικά πιάτα!
Υλικά
Χταπόδι φρέσκο γύρω στα 2 κιλά
Παρθένο Ελαιόλαδο 1 ποτ. κρασιού
Ξύδι από κρασί 1 ποτ. κρασιού
Λευκό κρασί 1 ποτ. κρασιού
2 δαφνόφυλλα
Μαύρο πιπέρι 6 κόκκους
Ρίγανη 1 κουτ.σούπας
Υ.Γ Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε έτοιμο ξυδάτο χταπόδι από “Λαλάς φρέσκα και αλίπαστα ψάρια Λέρου”
Για την σαλάτα
2 πατάτες βρασμένες
10 ελιές
1 φρέσκο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
Λίγο αλάτι
Αγγουράκι και καρότο τουρσί
Λίγα καπαρόφυλλα
Θρούμπι ή ρίγανη
Ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ξεκινάμε καθαρίζοντας πρώτα το χταπόδι. Το πλένουμε και το στραγγίζουμε. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με τη γούλα (κουκούλα) προς τα πάνω.
Το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το κρασί. Ρίχνουμε μέσα το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 40΄ ή έως ότου μαλακώσει (ανάλογα με το πόσο καλά είναι χτυπημένο το χταπόδι)
Όταν μαλακώσει, το βγάζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε το θρούμπι . Μόλις κρυώσει το κόβουμε και το βάζουμε σε γυάλινο σκεύος μαζί με το ζουμί του μέσα στο οποίο έβρασε. Ανακατεύουμε καλά.
Για την σαλάτα
Καθαρίζουμε τις πατάτες όσο είναι ζεστές και τις κόβουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το χταπόδι μαζί με τα ζουμί του,όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ξύδι από κρασί.Ανακατεύουμε και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Χρήστος Μπούτσης
Πρόσθεσε ένα σχόλιο