Συνταγή Λέρου για θαλασσινή πατατοσαλάτα με χταπόδι από τον μάγειρα Χρήστο Μπούτση

 
Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος!

Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες και χαμηλά βουνά ,αμέτρητα αμπέλια, συκιές φραγκοσυκιές,γκαβάφες,παραλίες με κρυστάλλινα νερά και αρμυρίκια, είναι ο ιδανικός για όσους θέλουν να χαλαρώσουν!

Οι Ιταλοί αγάπησαν τόσο πολύ το νησί, που έχτισαν μια ολόκληρη πόλη, το θρυλικό Portolago, που σήμερα ονομάζεται Λακκί .
Είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο !

 
Σε αυτόν τον γαστριμαργικό παράδεισο , η δύναμη και η απλότητα της αυθεντικής κουζίνας κυριαρχεί σε όλες τις συνταγές.
Ε
κτός από το ντόπιο πεντανόστιμο κρέας,οι πρωταγωνιστές στο νησί είναι τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που στα χέρια ενός “μάστορα” μάγειρα μετατρέπονται σε απολαυστικά πιάτα!

Την συνταγή για την πιο γευστική θαλασσινή πατατοσαλάτα με χταπόδι μας στέλνει από Λέρο ο μάγειρας Χρήστος Μπούτσης!

 

Υλικά

 

Χταπόδι φρέσκο γύρω στα 2 κιλά

Παρθένο Ελαιόλαδο 1 ποτ. κρασιού 

Ξύδι από κρασί  1 ποτ. κρασιού

Λευκό κρασί 1 ποτ. κρασιού

2 δαφνόφυλλα

Μαύρο πιπέρι 6 κόκκους 

Ρίγανη 1 κουτ.σούπας

Υ.Γ Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε έτοιμο ξυδάτο χταπόδι από  “Λαλάς  φρέσκα και αλίπαστα ψάρια Λέρου”

 

Για την σαλάτα

2 πατάτες βρασμένες 

10 ελιές 

1 φρέσκο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

10 ντοματίνια κομμένα στη μέση  

Λίγο αλάτι

Αγγουράκι και καρότο τουρσί

Λίγα καπαρόφυλλα

Θρούμπι ή ρίγανη

Ελαιόλαδο για το σερβίρισμα


Διαδικασία

Ξεκινάμε καθαρίζοντας πρώτα το χταπόδι. Το πλένουμε και το στραγγίζουμε. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με τη γούλα (κουκούλα) προς τα πάνω.

Το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το κρασί. Ρίχνουμε μέσα το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 40΄ ή έως ότου μαλακώσει (ανάλογα με το πόσο καλά είναι χτυπημένο το χταπόδι)

Όταν μαλακώσει, το βγάζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε το θρούμπι . Μόλις κρυώσει το κόβουμε και το βάζουμε σε γυάλινο σκεύος μαζί με το ζουμί του μέσα στο οποίο έβρασε. Ανακατεύουμε καλά.

Για την σαλάτα

Καθαρίζουμε τις πατάτες όσο είναι ζεστές και τις κόβουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το χταπόδι μαζί με τα ζουμί του,όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ξύδι από κρασί.Ανακατεύουμε και σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 Χρήστος Μπούτσης

 

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »