ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ “ΙΤΑΛΙΑ” ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΟΥΣ ,ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΛΕΒΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ!
Με συνολική έκταση 21 τετρ. χλμ. και οδικό δίκτυο 14 χιλιομέτρων, στο Λειψώ (όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το κεντρικό, μεγαλύτερο και μόνο κατοικημένο νησί του συμπλέγματος των περίπου 20 μικρότερων νησιών και νησίδων των Λειψών) δεν χρειάζεται  ο επισκέπτηςνα έχει αμάξι!
Ένα τόσο μικρό νησάκι που αγαπούν ιδιαίτερα οι Ιταλοί με 700 μόνιμους κατοίκους που έχουν καταργήσει τους κάδους, έχουν επιτύχει πλήρη ανακύκλωση των απορριμμάτων και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων, καθώς και τριτοβάθμια επεξεργασία των υγρών λυμάτων.Λαμπρό παράδειγμα προς όλους!

Με σημαντικά αξιοθέατα όπως η Αρχαία Ακρόπολη, βυζαντινά εκκλησάκια , αμμουδερές παραλίες όπως ο Κάμπος, η Κατσαδιά, η Λιεντού  ή με βότσαλο όπως η Χοχλακούρα, ο Ξηρόκαμπος, υπέροχα γεωργικά , μελισσοκομικά και τυροκομικά προϊόντα καθώς και το φημισμένο γλυκόπιοτο κρασί τους που είχε φτάσει κάποτε μέχρι το Βατικανό για να χρησιμοποιηθεί ως νάμα!

 

Υλικά

Μπαρμπούνια 1 κιλό μέτριου μεγέθους

Φρυγανιές 4-5  τριμμένες

Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι 

Μαϊντανός ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος

Κρασί ½ φλιτζάνι αρετσίνωτο

 

Σκόρδο 4 σκελίδες ψιλοκομμένες 

 

 

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μπαρμπούνια χωρίς να ανοίξουμε την κοιλιά τους.
Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το σκόρδο, το μαϊντανό και το μισό λάδι, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και γεμίζουμε τα μπαρμπούνια από το κεφάλι.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε βαθύ τηγάνι. Όταν κάψει, αραδιάζουμε τα ψάρια και ρίχνουμε όση γέμιση έχει περισσέψει. Τα τηγανίζουμε ελαφρά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό και σιγοψήνουμε για 10-12 λεπτά περίπου.
Πασπαλίζουμε τα ψάρια με λίγο φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

Πηγή κειμένου συνταγής : https://www.olivemagazine.gr/recipe/%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%88%CE%BF%CF%8D%CF%82/

Foto Foodme.gr

 
mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »