Το κρασοτύρι Κω εντάχθηκε στη Κομισιόν ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

Το τυρί της πόσιας ή αλλιώς το κρασοτύρι της Κω, είναι ένα λευκό τυρί από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, που βαπτίζεται και ωριμάζει στην οινολάσπη. Το 2018 το τυρί της πόσιας, μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικού τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη συμπεριελήφθη στην λίστα των ελληνικών προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και από χθες πήρε και επίσημα τον τίτλο του ΠΓΕ αφού η Κομισιόν ενέκρινε το αίτημα που είχε καταθέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ένταξη του στο ειδικό μητρώο.

 

Η ονομασία που κατοχυρώθηκε είναι «κρασοτύρι Κω», ή «τυρί της πόσιας» και έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα 1.460 είδη που υπάρχουν σ΄αυτήν.
Το τυρί της πόσιας ή τρυγιάς μετράει αιώνες παράδοσης στην Κω. Μπορεί η παραμονή του στο κρασί να ξεκίνησε σαν μέθοδος συντήρησης, χρησιμοποιείται όμως μέχρι σήμερα γιατί χαρίζει ιδιαίτερη γεύση στο κατσικίσιο τυρί.

Γνωστό περισσότερο ως κρασοτύρι, το κυλινδρικό τυράκι με το καφεκόκκινο ένδυμα, που του δίνει η παραμονή του σε άλμη εμπλουτισμένη με οινολάσπες, είναι μοναδική περίπτωση. Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα -με το γίδινο να κυριαρχεί- και έχει λευκή, σχεδόν μαλακή, βουτυράτη σάρκα, με πολύ ενδιαφέροντα “ξιδάτα” αρώματα και γεύση. Ένα τυρί σχεδόν ήπιο, χωρίς δριμύτητα στο στόμα, με μέτρια αλμύρα και χαρακτηριστικά αρώματα και γλυκύτητα που παίρνει από την οξοποιημένη οινολάσπη, που προέρχεται από οινοποίηση ντόπιων ποικιλιών.

Μετά την επιτυχημένη αυτή προσπάθεια ο κ. Ζαννετίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Άλλη μία προσπάθεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο στόχο της. Άλλο ένα προϊόν μας μπαίνει στον ευρωπαϊκό κατάλογο των ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΠ, ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Το 2019 μας επιφύλαξε αυτή την ευχάριστη έκπληξη.

Το κρασοτύρι της Κω είναι πλέον και επίσημα με την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον κατάλογο με τα πιο διάσημα πιστοποιημένα προϊόντα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας και με άλλα προϊόντα.

Είναι αναφαίρετα μία μεγάλη επιτυχία των παραγωγών μας με τους οποίους έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία και θα συνεχίσουμε να την έχουμε γιατί ο τόπος μας έχει μεγάλη παράδοση στην γαστρονομία και σε τοπικά προϊόντα.»

 

Το Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Ν.Αιγαίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »