Το κρασοτύρι Κω εντάχθηκε στη Κομισιόν ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

Το τυρί της πόσιας ή αλλιώς το κρασοτύρι της Κω, είναι ένα λευκό τυρί από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, που βαπτίζεται και ωριμάζει στην οινολάσπη. Το 2018 το τυρί της πόσιας, μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικού τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη συμπεριελήφθη στην λίστα των ελληνικών προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και από χθες πήρε και επίσημα τον τίτλο του ΠΓΕ αφού η Κομισιόν ενέκρινε το αίτημα που είχε καταθέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ένταξη του στο ειδικό μητρώο.

 

Η ονομασία που κατοχυρώθηκε είναι «κρασοτύρι Κω», ή «τυρί της πόσιας» και έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα 1.460 είδη που υπάρχουν σ΄αυτήν.
Το τυρί της πόσιας ή τρυγιάς μετράει αιώνες παράδοσης στην Κω. Μπορεί η παραμονή του στο κρασί να ξεκίνησε σαν μέθοδος συντήρησης, χρησιμοποιείται όμως μέχρι σήμερα γιατί χαρίζει ιδιαίτερη γεύση στο κατσικίσιο τυρί.

Γνωστό περισσότερο ως κρασοτύρι, το κυλινδρικό τυράκι με το καφεκόκκινο ένδυμα, που του δίνει η παραμονή του σε άλμη εμπλουτισμένη με οινολάσπες, είναι μοναδική περίπτωση. Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα -με το γίδινο να κυριαρχεί- και έχει λευκή, σχεδόν μαλακή, βουτυράτη σάρκα, με πολύ ενδιαφέροντα “ξιδάτα” αρώματα και γεύση. Ένα τυρί σχεδόν ήπιο, χωρίς δριμύτητα στο στόμα, με μέτρια αλμύρα και χαρακτηριστικά αρώματα και γλυκύτητα που παίρνει από την οξοποιημένη οινολάσπη, που προέρχεται από οινοποίηση ντόπιων ποικιλιών.

Μετά την επιτυχημένη αυτή προσπάθεια ο κ. Ζαννετίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Άλλη μία προσπάθεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο στόχο της. Άλλο ένα προϊόν μας μπαίνει στον ευρωπαϊκό κατάλογο των ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΠ, ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Το 2019 μας επιφύλαξε αυτή την ευχάριστη έκπληξη.

Το κρασοτύρι της Κω είναι πλέον και επίσημα με την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον κατάλογο με τα πιο διάσημα πιστοποιημένα προϊόντα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας και με άλλα προϊόντα.

Είναι αναφαίρετα μία μεγάλη επιτυχία των παραγωγών μας με τους οποίους έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία και θα συνεχίσουμε να την έχουμε γιατί ο τόπος μας έχει μεγάλη παράδοση στην γαστρονομία και σε τοπικά προϊόντα.»

 

Το Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Ν.Αιγαίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »