Το κρασοτύρι Κω εντάχθηκε στη Κομισιόν ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

Το τυρί της πόσιας ή αλλιώς το κρασοτύρι της Κω, είναι ένα λευκό τυρί από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, που βαπτίζεται και ωριμάζει στην οινολάσπη. Το 2018 το τυρί της πόσιας, μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικού τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη συμπεριελήφθη στην λίστα των ελληνικών προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και από χθες πήρε και επίσημα τον τίτλο του ΠΓΕ αφού η Κομισιόν ενέκρινε το αίτημα που είχε καταθέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ένταξη του στο ειδικό μητρώο.

 

Η ονομασία που κατοχυρώθηκε είναι «κρασοτύρι Κω», ή «τυρί της πόσιας» και έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα 1.460 είδη που υπάρχουν σ΄αυτήν.
Το τυρί της πόσιας ή τρυγιάς μετράει αιώνες παράδοσης στην Κω. Μπορεί η παραμονή του στο κρασί να ξεκίνησε σαν μέθοδος συντήρησης, χρησιμοποιείται όμως μέχρι σήμερα γιατί χαρίζει ιδιαίτερη γεύση στο κατσικίσιο τυρί.

Γνωστό περισσότερο ως κρασοτύρι, το κυλινδρικό τυράκι με το καφεκόκκινο ένδυμα, που του δίνει η παραμονή του σε άλμη εμπλουτισμένη με οινολάσπες, είναι μοναδική περίπτωση. Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα -με το γίδινο να κυριαρχεί- και έχει λευκή, σχεδόν μαλακή, βουτυράτη σάρκα, με πολύ ενδιαφέροντα “ξιδάτα” αρώματα και γεύση. Ένα τυρί σχεδόν ήπιο, χωρίς δριμύτητα στο στόμα, με μέτρια αλμύρα και χαρακτηριστικά αρώματα και γλυκύτητα που παίρνει από την οξοποιημένη οινολάσπη, που προέρχεται από οινοποίηση ντόπιων ποικιλιών.

Μετά την επιτυχημένη αυτή προσπάθεια ο κ. Ζαννετίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Άλλη μία προσπάθεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο στόχο της. Άλλο ένα προϊόν μας μπαίνει στον ευρωπαϊκό κατάλογο των ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΠ, ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Το 2019 μας επιφύλαξε αυτή την ευχάριστη έκπληξη.

Το κρασοτύρι της Κω είναι πλέον και επίσημα με την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον κατάλογο με τα πιο διάσημα πιστοποιημένα προϊόντα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας και με άλλα προϊόντα.

Είναι αναφαίρετα μία μεγάλη επιτυχία των παραγωγών μας με τους οποίους έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία και θα συνεχίσουμε να την έχουμε γιατί ο τόπος μας έχει μεγάλη παράδοση στην γαστρονομία και σε τοπικά προϊόντα.»

 

Το Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Ν.Αιγαίου

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φαλάφελ σε ροδίτικη λαδόπιτα με “τζατζίκι” από ταχίνι από τον chef Γιώργο Φραντζή

    Αυθεντικά, αρωματικά φαλάφελ από τον chef Γιώργο Φραντζή Υλικά 300 γρμ ρεβύθια τα οποία έχουμε βάλει σε νερό όλη νύχτα 80 γρμ κρεμμύδι ψιλοκομμένο σοταρισμένο

    Περισσότερα »

    Τα καλάθια αλληλεγγύης γεμίζουν στην Ιταλία με φαγητό για όσους έχουν ανάγκη

    Η  Ιταλία μετρά τις πληγές της με τόσους ανθρώπους που χάνονται! Κι’όμως η αλληλεγγύη ειναι εδώ! Το αποδεικνύουν οι πρώτες εικόνες που συγκινούν και καταμαρτυρούν

    Περισσότερα »

    Παραδοσιακή πατατόπιτα Τήνου από την chef Ευαγγελία Φωτεινιά

      Παραδοσιακή συνταγή  Τήνου από την chef  Ευαγγελία Φωτεινιά  “Ευχαριστώ πολύ την συνεργάτιδα μου και φίλη Μανταλένα Αμοίραλη που μου την έμαθε”  . Ευαγγελία Φωτεινιά

    Περισσότερα »

    Ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων. Από τον κύριο Νίκο Κατσαρό

    Από τον κύριο Νίκο Κατσαρό Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College. Επίτιμο Μέλος και Σύμβουλος Ελέγχου Τροφίμων ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου και Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος. Ο

    Περισσότερα »

    Οι παγκόσμιοι πόλεμοι και ο κορονοϊός: Φάρμακα τα όπλα του νέου πολέμου. Νίκος Κατσαρός

    Από τον κύριο Νίκο Κατσαρό .Επίτιμο μέλος και Σύμβουλος Ελέγχου Τροφίμων ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου και Γενικής Ομοσπονδίας καταναλωτών Ελλάδος, διευθυντής Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας New York

    Περισσότερα »