To σπινιάλο Καλύμνου μεταξύ των 13 προϊόντων που βρίσκονται από την Περιφέρεια ΝΑ σε διαδικασία πιστοποίησης Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης(ΠΟΠ).

To σπινιάλο Καλύμνου μεταξύ των 13 προϊόντων που βρίσκονται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε διαδικασία πιστοποίησης Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας στην τελευταία συνεδρίαση της ενέκρινε τους όρους διακήρυξης για την ανάδειξη αναδόχου για την πιστοποίηση νέων προϊόντων σύμφωνα με τα πρότυπα Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης.

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με έγγραφο προς τις διευθύνσεις Προγραμματισμού Δωδεκανήσου και Κυκλάδων ζητά να προβούν στις απαιτούμενες εκείνες ενέργειες προκειμένου να συμπληρωθούν οι φάκελοι για την εγγραφή νέων προϊόντων στο Μητρώο Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης(ΠΟΠ), Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων(ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων(ΕΠΙΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανέφερε πως μετά από προσπάθειες χρόνων και πολλή δουλειά, η οποία απαιτούσε όχι μόνο την κατάθεση του προϊόντος, αλλά και την συχνή ενημέρωση των παραγωγών για τον τρόπο παρουσίας, τυποποίησης και επικοινωνίας του προϊόντος, δεκατρία προϊόντα είναι έτοιμα για την διαδικασία καταχώρησης τους στο Μητρώο ΠΟΠ ή ΠΓΕ, ή ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα δεκατρία αυτά προϊόντα είναι : Μέλι Ρόδου, Κουλούρες Καρπάθου, Κουλουρία Αρχαγγέλου, Σπινιάλο Καλύμνου, Κολιός Λέρου, Γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας, Σκόρδο Καλαβαρδών, Συμιακό Γαριδάκι, Λεμόνι Άνδρου, Μέλι Κυκλάδων, Λιαστή ντομάτα Κυκλάδων, Ντομάτα Κω, Βελανίδι Κέας.

Ο κ. Ζαννετίδης εμφανώς ικανοποιημένος δήλωσε επίσης ότι άλλα εννέα προϊόντα βρίσκονται σε διερεύνηση για να υπαχθούν κι αυτά στα Μητρώα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προϊόντα αυτά είναι: Λάδι Κω, Σιτάρι Ρόδου, Βερίκοκα Αφάντου, Κουφέτο Μήλου, Φράουλες Παραδεισίου, Κατσίκι Νάξου, Αρνί Νάξου, Κατσίκι Αμοργού, Αρνί Αμοργού.

Για όλα αυτά απαιτείται σύνταξη Τεχνικής Έκθεσης στην οποία για κάθε προϊόν θα πρέπει να δικαιολογηθεί με ανάλυση και τεκμηρίωση η αναγκαιότητα υπαγωγής του στις ευρωπαϊκές κατηγορίες.

Πηγή : kalymnos-news.gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με πλιγούρι . Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με πληγούρι (Ατσούναρος).Παραδοσιακή συνταγή από Κω, δια χειρός chef Ηλία Μαμαλάκη

    Κως το νησί του Ιπποκράτη και του ποδηλάτου! Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με χρυσές παραλίες , πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά

    Περισσότερα »

    Φουσκωτή και κολόπια.Παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το βιβλίο”Μαεροτσκαλίσματα”

    Ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Αντίπαρος ξεχωρίζει με τον μποέμ χαρακτήρα της και  τη γνήσια  κυκλαδίτικη ομορφιά της . Με

    Περισσότερα »

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »