To σπινιάλο Καλύμνου μεταξύ των 13 προϊόντων που βρίσκονται από την Περιφέρεια ΝΑ σε διαδικασία πιστοποίησης Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης(ΠΟΠ).

To σπινιάλο Καλύμνου μεταξύ των 13 προϊόντων που βρίσκονται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε διαδικασία πιστοποίησης Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας στην τελευταία συνεδρίαση της ενέκρινε τους όρους διακήρυξης για την ανάδειξη αναδόχου για την πιστοποίηση νέων προϊόντων σύμφωνα με τα πρότυπα Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης.

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με έγγραφο προς τις διευθύνσεις Προγραμματισμού Δωδεκανήσου και Κυκλάδων ζητά να προβούν στις απαιτούμενες εκείνες ενέργειες προκειμένου να συμπληρωθούν οι φάκελοι για την εγγραφή νέων προϊόντων στο Μητρώο Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης(ΠΟΠ), Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων(ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων(ΕΠΙΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανέφερε πως μετά από προσπάθειες χρόνων και πολλή δουλειά, η οποία απαιτούσε όχι μόνο την κατάθεση του προϊόντος, αλλά και την συχνή ενημέρωση των παραγωγών για τον τρόπο παρουσίας, τυποποίησης και επικοινωνίας του προϊόντος, δεκατρία προϊόντα είναι έτοιμα για την διαδικασία καταχώρησης τους στο Μητρώο ΠΟΠ ή ΠΓΕ, ή ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα δεκατρία αυτά προϊόντα είναι : Μέλι Ρόδου, Κουλούρες Καρπάθου, Κουλουρία Αρχαγγέλου, Σπινιάλο Καλύμνου, Κολιός Λέρου, Γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας, Σκόρδο Καλαβαρδών, Συμιακό Γαριδάκι, Λεμόνι Άνδρου, Μέλι Κυκλάδων, Λιαστή ντομάτα Κυκλάδων, Ντομάτα Κω, Βελανίδι Κέας.

Ο κ. Ζαννετίδης εμφανώς ικανοποιημένος δήλωσε επίσης ότι άλλα εννέα προϊόντα βρίσκονται σε διερεύνηση για να υπαχθούν κι αυτά στα Μητρώα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προϊόντα αυτά είναι: Λάδι Κω, Σιτάρι Ρόδου, Βερίκοκα Αφάντου, Κουφέτο Μήλου, Φράουλες Παραδεισίου, Κατσίκι Νάξου, Αρνί Νάξου, Κατσίκι Αμοργού, Αρνί Αμοργού.

Για όλα αυτά απαιτείται σύνταξη Τεχνικής Έκθεσης στην οποία για κάθε προϊόν θα πρέπει να δικαιολογηθεί με ανάλυση και τεκμηρίωση η αναγκαιότητα υπαγωγής του στις ευρωπαϊκές κατηγορίες.

Πηγή : kalymnos-news.gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »