Τούρτες ( μυζηθρόπιτες) Καρπάθου

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Λαχταριστές  εύκολες πιτούλες γεμιστές με τυρί – μυζήθρα –  και μπαχαρικά . Στην Κάρπαθο τις λένε “τούρτες” γιατί πολύ απλά είναι…γλυκειές!

Υλικά

Για τη ζύμη

Αλεύρι  για όλες τις χρήσεις  1 ½ κιλό

2 αβγά 

Μαγιά 3 κουτ.σούπας

Γάλα συμπυκνωμένο 1/2 νεροπότηρο
 

Ηλιέλαιο 1 νεροπότηρο 

Νερό

Αβγό για την επάλειψη

 

Για τη γέμιση

Μυζήθρα 1 κιλό 

Ζάχαρη 1 φλιτζάνι τσαγιού 

1 αβγό

Μείγμα μπαχαρικών  (μοσχοκάρυδο, κανέλα ,γαρύφαλλο και κύμινο) 3 κουτ. σούπας

Αλάτι



Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι ,τη μαγιά, το γάλα ,το ηλιέλαιο, 2 αβγά και ανακατεύουμε καλά τα υλικά και  ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή.

Aν χρειαστεί κατά το ζύμωμα προσθέτουμε νερό.Παράλληλα σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε τη μυζήθρα με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε τη γέμιση με το χέρι.

 

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη παίρνουμε κομματάκι, κομματάκι, το κάνουμε μπαλάκι και το ανοίγουμε με τον πλάστη ένα στρογγυλό δίσκο. Βάζουμε στη άκρη του δίσκου 1 κουταλιά γέμισης μυζήθρας και διπλώνουμε το δίσκο σε μισοφέγγαρο και πιέζουμε με το δάκτυλο. Κόβουμε τριγύρω με  ρόδα.

Τοποθετούμε  στο ταψί και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Χτυπάμε τον κρόκο ενός αβγού και αλείφουμε τις πιτούλες με  πινέλο.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροσίσαμο .Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά  για 30′ περίπου .

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

Συνταγή του Chef Δημήτρη Σκαρμούτσου στο Dimitrisskarmoutsos.gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »