Τούρτες ( μυζηθρόπιτες) Καρπάθου

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Λαχταριστές  εύκολες πιτούλες γεμιστές με τυρί – μυζήθρα –  και μπαχαρικά . Στην Κάρπαθο τις λένε “τούρτες” γιατί πολύ απλά είναι…γλυκειές!

Υλικά

Για τη ζύμη

Αλεύρι  για όλες τις χρήσεις  1 ½ κιλό

2 αβγά 

Μαγιά 3 κουτ.σούπας

Γάλα συμπυκνωμένο 1/2 νεροπότηρο
 

Ηλιέλαιο 1 νεροπότηρο 

Νερό

Αβγό για την επάλειψη

 

Για τη γέμιση

Μυζήθρα 1 κιλό 

Ζάχαρη 1 φλιτζάνι τσαγιού 

1 αβγό

Μείγμα μπαχαρικών  (μοσχοκάρυδο, κανέλα ,γαρύφαλλο και κύμινο) 3 κουτ. σούπας

Αλάτι



Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι ,τη μαγιά, το γάλα ,το ηλιέλαιο, 2 αβγά και ανακατεύουμε καλά τα υλικά και  ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή.

Aν χρειαστεί κατά το ζύμωμα προσθέτουμε νερό.Παράλληλα σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε τη μυζήθρα με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε τη γέμιση με το χέρι.

 

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη παίρνουμε κομματάκι, κομματάκι, το κάνουμε μπαλάκι και το ανοίγουμε με τον πλάστη ένα στρογγυλό δίσκο. Βάζουμε στη άκρη του δίσκου 1 κουταλιά γέμισης μυζήθρας και διπλώνουμε το δίσκο σε μισοφέγγαρο και πιέζουμε με το δάκτυλο. Κόβουμε τριγύρω με  ρόδα.

Τοποθετούμε  στο ταψί και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Χτυπάμε τον κρόκο ενός αβγού και αλείφουμε τις πιτούλες με  πινέλο.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροσίσαμο .Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά  για 30′ περίπου .

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

Συνταγή του Chef Δημήτρη Σκαρμούτσου στο Dimitrisskarmoutsos.gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »