Tρουφάκια με ξερά σύκα και χαρουπάλευρο…

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

… χωρίς ζάχαρη, σε 100% ωμή ή κατά τι λιγότερο… εκτέλεση!

Στη χώρα μας έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε μια πλούσια γκάμα φρούτων και λαχανικών όλες τις εποχές, είτε μιλάμε για φρέσκα προϊόντα ή για συντηρημένα με τις παραδοσιακές μεθόδους, όπως είναι η μέθοδος της αποξήρανσης, που αφορά κυρίως τα φρούτα. Φυσικά δε θα ξεχάσω τις πεντανόστιμες μπάμιες που είχα φάει κάποτε στη μέση του χειμώνα και οι οποίες είχαν διατηρηθεί αποξηραμένες για πολλούς μήνες ώσπου να μαγειρευτούν.

Το πλεονέκτημα της αποξήρανσης είναι ότι χωρίς τη χρήση πολύ υψηλών θερμοκρασιών, συντηρητικών ή ζάχαρης και χάρη στον άφθονο ήλιο του καλοκαιριού, οι σταφίδες, τα σύκα, τα βερύκοκα αποβάλουν την υγρασία τους και έτσι είναι δυνατόν να διατηρηθούν για πολύ καιρό αν φυλαχτούν σωστά, διατηρώντας ταυτόχρονα τη θρεπτική τους αξία.

 

Επειδή τα ξερά φρούτα είναι πολύ γλυκά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές αντικαθιστώντας τη ζάχαρη. Όπως στη σημερινή συνταγή, που πέρα από εύκολη είναι και ιδιαίτερα υγιεινή, καθώς μας παρέχει μια αξιοσημείωτη ποσότητα ασβεστίου και ωφέλιμων λιπαρών μεταξύ άλλων. Γευστικά, τα τρουφάκια αυτά είναι απλά υπέροχα, αρκεί να μας αρέσει η ελαφρώς ιδιαίτερη γεύση του χαρουπιού. Προσωπικά τα λατρεύω!

Συνήθως όταν τα φτιάχνω χρησιμοποιώ χαρουπόμελο και καβουρδισμένη χαρουπόσκονη, η γεύση της οποίας μοιάζει κάπως με το κακάο και δίνει μια τσαχπινιά στη συνταγή που την προτιμώ. Φυσικά αν ακολουθούμε 100 % ωμοφαγική διατροφή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ωμή χαρουπόσκονη και ωμό σιρόπη αγαύης ή άλλο ρευστό γλυκαντικό. Τα τελευταία χρόνια βρίσκω χαρουπόσκονη σε αρκετά καλή τιμή, σε όλα σχεδόν τα βιολογικάδικα αλλά και στα μπαχαρικάδικα της Ευρυπίδου.

Υλικά

  • 2 φλιτζ. ξερά σύκα
  • 1 ½ φλιτζ. αλεύρι καρύδας ή τριμμένη καρύδα
  • ½ φλιτζ. σιρόπι αγαύης ή χαρουπόμελο
  • ½ φλιτζ. αλεσμένο λιναρόσπορο
  • ½ φλιτζ. καρύδια ή φουντούκια ή βραζιλιάνικα φιστίκια χονδροκομμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα ή ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά αλλά ταιριάζει πολύ!)
  • 1 φλιτζ. χαρουπάλευρο ωμό ή καβουρντισμένο
  • λίγη επιπλέον χαρουπόσκονη και καρύδα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τα σύκα για 1-2 ώρες σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε καλά.
  2. Τοποθετούμε τα σύκα στον πολυκόφτη και τα δουλεύουμε για 2-3 λεπτά μαζί με το σιρόπι αγαύης, μέχρι να σχηματιστεί ένας σχετικά λείος πολτός.
  3. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός τους χονδροκομμένους ξηρούς καρπούς και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη και ομοιογενής ζύμη.
  4. Τοποθετούμε το μείγμα μας σε μια επιφάνεια εργασίας και την πατάμε λίγο με τα χέρια μας. Ρίχνουμε από πάνω τους ξηρούς καρπούς και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη μας.
  5. Πλάθουμε τρουφάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα κυλάμε στη χαρουπόσκονη ή την καρύδα.
  6. Φυλάμε σε δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς στο ψυγείο.

    Πηγή : Vegan in Athens

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »

    Σβίγκοι.Οι παραδοσιακοί “λουκουμάδες” της Πάτμου!

    Πάτμος ένας τόπος ευλογημένος ! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »