Τσιμέτια – κολοκυθοανθοί γεμιστοί – από την Ίο.

Ίος, το νησί του φωτός!
Ένα ακόμα μαγευτικό νησί στις Κυκλάδες με καλντερίμια, πάλλευκα πέτρινα σπίτια, «στιγάδια» και «ντάμες» δηλαδή τα στεγασμένα δρομάκια και οι ασπρισμένοι αρμοί για τους ντόπιους ,μαγαζιά ,καφενεία, εστιατόρια ,χρυσαφένιες αμμουδιές και καταγάλανη θάλασσα.
Οι παραλίες του νησιού είναι πόλος έλξης για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και των καταδύσεων.
Ηρεμία και απόλαυση του Κυκλαδίτικου τοπίου την ημέρα και ζωή την νύχτα μιας και θεωρείται δημοφιλής προορισμός διασκέδασης.

Οι Ανεμόμυλοι που μοιάζουν σαν να βγήκαν από παραμύθι, η Παναγία Γκρεμνιώτισσα στη Χώρα, ο Αρχαιολογικός οικισμός του Σκάρκου ,το Αρχαιολογικό μουσείο, το Θέατρο ‘Οδυσσέας Ελύτης’, ο Τάφος του Όμηρου, είναι μόνο κάποια από  τα εντυπωσιακά αξιοθέατα .

Οι τοπικές γεύσεις και συνταγές της νιώτικης κουζίνας  όπως νιώτικα τυριά (γραβιέρα, σκοτύρι, μυζήθρα), κρασί Ίου, θυμαρίσιο μέλι, τσιμέτια , μάτσι (παραδοσιακές χυλοπίτες), ρεβιθάδα και ρεβιθοκεφτέδες μοσέντα (καρπουζόπιτα καλασούνι , σύκα αποξηραμένα είναι κάποιες που θα μείνουν  αξέχαστες  σε όσους την επισκεφθούν!

 

Υλικά

 

Κολοκυθοκορφάδες 40

Κρεμμύδι 1 μεγάλο  τριμμένο

Κρεμμυδάκια 3-4 φρέσκα 

Ρύζι 1/2 κούπα καρολίνα

Άνηθος 1 ματσάκι 

Μαϊντανός 1 ματσάκι 

Δυόσμος 1 κουτ σούπας  ψιλοκομμένος

Ντομάτα 1 μέτρια τριμμένη

Κολοκυθάκι  1 τριμμένο

Αλάτι 

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

Βυθίζουμε τους κολοκυθοκορφάδες σε μπολ με νερό.  Ξεπλένουμε καλά και κόβουμε τους στήμονες. Γυρίζουμε τα λουλούδια ανοιχτά επάνω στο πάγκο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και γεμίζουμε  με αυτά τους ανθούς (όχι πολύ). Κλείνουμε σταυρωτά τα φυλλαράκια. Τους τοποθετούμε στη κατσαρόλα  όπως τα ντολμαδάκια αφού πρώτα ρίξουμε λίγο λάδι στη κατσαρόλα. Ρίχνουμε 1 κούπα βραστό νερό και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Βράζουμε για 15-20 λεπτά .Σερβίρουμε αφού κρυώσουν λίγο.

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

ΥΓ.

1)Η συνταγή είναι από το 8ο φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”.
2)Τσιμέτια στην Ιο ονομάζουν τα κολοκυθολούλουδα που τα κάνουν γεμιστά με ρύζι.

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »