Ίος, το νησί του φωτός!
Ένα ακόμα μαγευτικό νησί στις Κυκλάδες με καλντερίμια, πάλλευκα πέτρινα σπίτια, «στιγάδια» και «ντάμες» δηλαδή τα στεγασμένα δρομάκια και οι ασπρισμένοι αρμοί για τους ντόπιους ,μαγαζιά ,καφενεία, εστιατόρια ,χρυσαφένιες αμμουδιές και καταγάλανη θάλασσα.
Οι παραλίες του νησιού είναι πόλος έλξης για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και των καταδύσεων.
Ηρεμία και απόλαυση του Κυκλαδίτικου τοπίου την ημέρα και ζωή την νύχτα μιας και θεωρείται δημοφιλής προορισμός διασκέδασης.
Οι Ανεμόμυλοι που μοιάζουν σαν να βγήκαν από παραμύθι, η Παναγία Γκρεμνιώτισσα στη Χώρα, ο Αρχαιολογικός οικισμός του Σκάρκου ,το Αρχαιολογικό μουσείο, το Θέατρο ‘Οδυσσέας Ελύτης’, ο Τάφος του Όμηρου, είναι μόνο κάποια από τα εντυπωσιακά αξιοθέατα .
Οι τοπικές γεύσεις και συνταγές της νιώτικης κουζίνας όπως νιώτικα τυριά (γραβιέρα, σκοτύρι, μυζήθρα), κρασί Ίου, θυμαρίσιο μέλι, τσιμέτια , μάτσι (παραδοσιακές χυλοπίτες), ρεβιθάδα και ρεβιθοκεφτέδες μοσέντα (καρπουζόπιτα καλασούνι , σύκα αποξηραμένα είναι κάποιες που θα μείνουν αξέχαστες σε όσους την επισκεφθούν!
Υλικά
Κολοκυθοκορφάδες 40
Κρεμμύδι 1 μεγάλο τριμμένο
Κρεμμυδάκια 3-4 φρέσκα
Ρύζι 1/2 κούπα καρολίνα
Άνηθος 1 ματσάκι
Μαϊντανός 1 ματσάκι
Δυόσμος 1 κουτ σούπας ψιλοκομμένος
Ντομάτα 1 μέτρια τριμμένη
Κολοκυθάκι 1 τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Βυθίζουμε τους κολοκυθοκορφάδες σε μπολ με νερό. Ξεπλένουμε καλά και κόβουμε τους στήμονες. Γυρίζουμε τα λουλούδια ανοιχτά επάνω στο πάγκο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και γεμίζουμε με αυτά τους ανθούς (όχι πολύ). Κλείνουμε σταυρωτά τα φυλλαράκια. Τους τοποθετούμε στη κατσαρόλα όπως τα ντολμαδάκια αφού πρώτα ρίξουμε λίγο λάδι στη κατσαρόλα. Ρίχνουμε 1 κούπα βραστό νερό και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Βράζουμε για 15-20 λεπτά .Σερβίρουμε αφού κρυώσουν λίγο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
ΥΓ.
1)Η συνταγή είναι από το 8ο φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”.
2)Τσιμέτια στην Ιο ονομάζουν τα κολοκυθολούλουδα που τα κάνουν γεμιστά με ρύζι.
Πρόσθεσε ένα σχόλιο