Τσιμέτια – κολοκυθοανθοί γεμιστοί – από την Ίο.

Ίος, το νησί του φωτός!
Ένα ακόμα μαγευτικό νησί στις Κυκλάδες με καλντερίμια, πάλλευκα πέτρινα σπίτια, «στιγάδια» και «ντάμες» δηλαδή τα στεγασμένα δρομάκια και οι ασπρισμένοι αρμοί για τους ντόπιους ,μαγαζιά ,καφενεία, εστιατόρια ,χρυσαφένιες αμμουδιές και καταγάλανη θάλασσα.
Οι παραλίες του νησιού είναι πόλος έλξης για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και των καταδύσεων.
Ηρεμία και απόλαυση του Κυκλαδίτικου τοπίου την ημέρα και ζωή την νύχτα μιας και θεωρείται δημοφιλής προορισμός διασκέδασης.

Οι Ανεμόμυλοι που μοιάζουν σαν να βγήκαν από παραμύθι, η Παναγία Γκρεμνιώτισσα στη Χώρα, ο Αρχαιολογικός οικισμός του Σκάρκου ,το Αρχαιολογικό μουσείο, το Θέατρο ‘Οδυσσέας Ελύτης’, ο Τάφος του Όμηρου, είναι μόνο κάποια από  τα εντυπωσιακά αξιοθέατα .

Οι τοπικές γεύσεις και συνταγές της νιώτικης κουζίνας  όπως νιώτικα τυριά (γραβιέρα, σκοτύρι, μυζήθρα), κρασί Ίου, θυμαρίσιο μέλι, τσιμέτια , μάτσι (παραδοσιακές χυλοπίτες), ρεβιθάδα και ρεβιθοκεφτέδες μοσέντα (καρπουζόπιτα καλασούνι , σύκα αποξηραμένα είναι κάποιες που θα μείνουν  αξέχαστες  σε όσους την επισκεφθούν!

 

Υλικά

 

Κολοκυθοκορφάδες 40

Κρεμμύδι 1 μεγάλο  τριμμένο

Κρεμμυδάκια 3-4 φρέσκα 

Ρύζι 1/2 κούπα καρολίνα

Άνηθος 1 ματσάκι 

Μαϊντανός 1 ματσάκι 

Δυόσμος 1 κουτ σούπας  ψιλοκομμένος

Ντομάτα 1 μέτρια τριμμένη

Κολοκυθάκι  1 τριμμένο

Αλάτι 

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

Βυθίζουμε τους κολοκυθοκορφάδες σε μπολ με νερό.  Ξεπλένουμε καλά και κόβουμε τους στήμονες. Γυρίζουμε τα λουλούδια ανοιχτά επάνω στο πάγκο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και γεμίζουμε  με αυτά τους ανθούς (όχι πολύ). Κλείνουμε σταυρωτά τα φυλλαράκια. Τους τοποθετούμε στη κατσαρόλα  όπως τα ντολμαδάκια αφού πρώτα ρίξουμε λίγο λάδι στη κατσαρόλα. Ρίχνουμε 1 κούπα βραστό νερό και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Βράζουμε για 15-20 λεπτά .Σερβίρουμε αφού κρυώσουν λίγο.

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

ΥΓ.

1)Η συνταγή είναι από το 8ο φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”.
2)Τσιμέτια στην Ιο ονομάζουν τα κολοκυθολούλουδα που τα κάνουν γεμιστά με ρύζι.

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »

    Σβίγκοι.Οι παραδοσιακοί “λουκουμάδες” της Πάτμου!

    Πάτμος ένας τόπος ευλογημένος ! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »

    Φασόλια με κρέας (Ροδίτικη φασολάδα) δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Ρόδος !Το νησί που  είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά και μεσαιωνικά αξιοθέατα, γραφικά χωριά και αμέτρητες παραλίες, δραστηριότητες στη φύση και θαλάσσια σπορ,

    Περισσότερα »