Τσιπούρα φούρνου με ντομάτα πλακί

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Γιώργος Φραντζής chef

ΥΛΙΚΑ

4  τσιπούρες 300 γρμ καθαρισμένες- πλυμένες
80 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια καθαρισμένα ψιλοκομένα
1 πράσο καθαρισμένο καλά πλυμένο κομμένο σε ροδέλες.
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες.
2 κ.σ. σέλερι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαιντανός ψιλοκομμένος
400 γρμ ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 κ.σ.ντοματοπολτός
70 ml άσπρο κρασί
2 ντομάτες σε ροδέλες ψιλές για να σκεπαστεί το ψάρι
2  λεμόνια κομμένα σε ροδέλες επίσης1 κλαδάκι δεντρολίβανο
400 ml σπιτικός ζωμός ψαριού
4 αστεροειδείς γλυκάνισους (προαιρετικά στη κοιλιά κάθε ψαριού)
Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί το ελαιόλαδο.Ρίχνουμε τα κρεμμύδια το πράσο και σωτάρουμε έως να μαραθούν.Βάζουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο, τον ντοματοπολτό, υα φύλλα δάφνης και το σέλερι.Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχώς.Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη ντομάτα, τον σπιτικό ζωμό και μαγειρεύουμε για 12 λεπτά.Διορθώνουμε τη γεύση με το αλάτι και πιπέρι.

Σε ταψί βάζουμε τη μισή ποσότητα απο τη σάλτσα, τοποθετούμε πάνω τα ψάρια, όπου πάνω στρώνουμε εναλλάξ ροδέλες από τη ντομάτα  και το λεμόνι.Ρίχνουμε με προσοχή την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180c για 20′. Όταν ψηθούν βγάζουμε τα ψάρια από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

ΤΙΡS

Μπορούμε να προσθέσουμε και πατάτες στο φαγητό.

Πλακί λέγεται το φαγητό που ψήνεται στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας και είναι σκεπασμένο με ροδέλες ντομάτας .Πχ φασόλια γίγαντες πλακί.

Μπορούμε να ψήσουμε τις τσιπούρες στα κάρβουνα η στο γκρίλ και τέλος να τις ραντίσουμε με 150 ml ελαιόλαδο, 50ml φρεσκοστυμένο χυμό λεμονιού,1/2 κ.σ μέλι. 1/2 κλ.μουστάρδα, 1κ.γ.ντίντζερ ψιλοκομμένο,1/2 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο, αλάτι , πιπέρι αφού τα έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ για 2′.

Συνοδεύουμε τα ψάρια μας με χόρτα βραστά,  πατάτες τηγανιτές, πατατοσαλάτα, μπρόκολο ατμού,φασολάκια με τσίκνωση-σύβραση(ξεροχύμωση ελαιόλαδο κρεμμύδι σκόρδο),κολοκυθάκια ατμού,χωριάτικη σαλάτα, η σαλάτες εποχής.

Συντροφεύουμε το φαγητό μας με ένα δυνατό λευκό κρασί . Καλό είναι να επιλέγουμε κρασιά του τόπου μας!
Καλή απόλαυση στο μαγείρεμα και καλή όρεξη!

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »