Τσιπούρα φούρνου με ντομάτα πλακί

Γιώργος Φραντζής chef

ΥΛΙΚΑ

4  τσιπούρες 300 γρμ καθαρισμένες- πλυμένες
80 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια καθαρισμένα ψιλοκομένα
1 πράσο καθαρισμένο καλά πλυμένο κομμένο σε ροδέλες.
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες.
2 κ.σ. σέλερι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαιντανός ψιλοκομμένος
400 γρμ ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 κ.σ.ντοματοπολτός
70 ml άσπρο κρασί
2 ντομάτες σε ροδέλες ψιλές για να σκεπαστεί το ψάρι
2  λεμόνια κομμένα σε ροδέλες επίσης1 κλαδάκι δεντρολίβανο
400 ml σπιτικός ζωμός ψαριού
4 αστεροειδείς γλυκάνισους (προαιρετικά στη κοιλιά κάθε ψαριού)
Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί το ελαιόλαδο.Ρίχνουμε τα κρεμμύδια το πράσο και σωτάρουμε έως να μαραθούν.Βάζουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο, τον ντοματοπολτό, υα φύλλα δάφνης και το σέλερι.Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχώς.Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη ντομάτα, τον σπιτικό ζωμό και μαγειρεύουμε για 12 λεπτά.Διορθώνουμε τη γεύση με το αλάτι και πιπέρι.

Σε ταψί βάζουμε τη μισή ποσότητα απο τη σάλτσα, τοποθετούμε πάνω τα ψάρια, όπου πάνω στρώνουμε εναλλάξ ροδέλες από τη ντομάτα  και το λεμόνι.Ρίχνουμε με προσοχή την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180c για 20′. Όταν ψηθούν βγάζουμε τα ψάρια από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

ΤΙΡS

Μπορούμε να προσθέσουμε και πατάτες στο φαγητό.

Πλακί λέγεται το φαγητό που ψήνεται στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας και είναι σκεπασμένο με ροδέλες ντομάτας .Πχ φασόλια γίγαντες πλακί.

Μπορούμε να ψήσουμε τις τσιπούρες στα κάρβουνα η στο γκρίλ και τέλος να τις ραντίσουμε με 150 ml ελαιόλαδο, 50ml φρεσκοστυμένο χυμό λεμονιού,1/2 κ.σ μέλι. 1/2 κλ.μουστάρδα, 1κ.γ.ντίντζερ ψιλοκομμένο,1/2 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο, αλάτι , πιπέρι αφού τα έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ για 2′.

Συνοδεύουμε τα ψάρια μας με χόρτα βραστά,  πατάτες τηγανιτές, πατατοσαλάτα, μπρόκολο ατμού,φασολάκια με τσίκνωση-σύβραση(ξεροχύμωση ελαιόλαδο κρεμμύδι σκόρδο),κολοκυθάκια ατμού,χωριάτικη σαλάτα, η σαλάτες εποχής.

Συντροφεύουμε το φαγητό μας με ένα δυνατό λευκό κρασί . Καλό είναι να επιλέγουμε κρασιά του τόπου μας!
Καλή απόλαυση στο μαγείρεμα και καλή όρεξη!

Spread the love
  • 2
    Shares