Τσιπούρα φούρνου με ντομάτα πλακί

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Γιώργος Φραντζής chef

ΥΛΙΚΑ

4  τσιπούρες 300 γρμ καθαρισμένες- πλυμένες
80 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια καθαρισμένα ψιλοκομένα
1 πράσο καθαρισμένο καλά πλυμένο κομμένο σε ροδέλες.
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες.
2 κ.σ. σέλερι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαιντανός ψιλοκομμένος
400 γρμ ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 κ.σ.ντοματοπολτός
70 ml άσπρο κρασί
2 ντομάτες σε ροδέλες ψιλές για να σκεπαστεί το ψάρι
2  λεμόνια κομμένα σε ροδέλες επίσης1 κλαδάκι δεντρολίβανο
400 ml σπιτικός ζωμός ψαριού
4 αστεροειδείς γλυκάνισους (προαιρετικά στη κοιλιά κάθε ψαριού)
Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί το ελαιόλαδο.Ρίχνουμε τα κρεμμύδια το πράσο και σωτάρουμε έως να μαραθούν.Βάζουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο, τον ντοματοπολτό, υα φύλλα δάφνης και το σέλερι.Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχώς.Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη ντομάτα, τον σπιτικό ζωμό και μαγειρεύουμε για 12 λεπτά.Διορθώνουμε τη γεύση με το αλάτι και πιπέρι.

Σε ταψί βάζουμε τη μισή ποσότητα απο τη σάλτσα, τοποθετούμε πάνω τα ψάρια, όπου πάνω στρώνουμε εναλλάξ ροδέλες από τη ντομάτα  και το λεμόνι.Ρίχνουμε με προσοχή την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180c για 20′. Όταν ψηθούν βγάζουμε τα ψάρια από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

ΤΙΡS

Μπορούμε να προσθέσουμε και πατάτες στο φαγητό.

Πλακί λέγεται το φαγητό που ψήνεται στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας και είναι σκεπασμένο με ροδέλες ντομάτας .Πχ φασόλια γίγαντες πλακί.

Μπορούμε να ψήσουμε τις τσιπούρες στα κάρβουνα η στο γκρίλ και τέλος να τις ραντίσουμε με 150 ml ελαιόλαδο, 50ml φρεσκοστυμένο χυμό λεμονιού,1/2 κ.σ μέλι. 1/2 κλ.μουστάρδα, 1κ.γ.ντίντζερ ψιλοκομμένο,1/2 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο, αλάτι , πιπέρι αφού τα έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ για 2′.

Συνοδεύουμε τα ψάρια μας με χόρτα βραστά,  πατάτες τηγανιτές, πατατοσαλάτα, μπρόκολο ατμού,φασολάκια με τσίκνωση-σύβραση(ξεροχύμωση ελαιόλαδο κρεμμύδι σκόρδο),κολοκυθάκια ατμού,χωριάτικη σαλάτα, η σαλάτες εποχής.

Συντροφεύουμε το φαγητό μας με ένα δυνατό λευκό κρασί . Καλό είναι να επιλέγουμε κρασιά του τόπου μας!
Καλή απόλαυση στο μαγείρεμα και καλή όρεξη!

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • chat
    Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    PittaBun: η κορυφαία πίτα με απ’όλα (όλα όμως, μέχρι και μουσακά!) βρίσκεται στο Λονδίνο

    Η ομάδα του Funky Gourmet δημιούργησε το δεύτερο μαγαζί της στη βρετανική πρωτεύουσα και εκτινάσσει την έννοια «σουβλάκι» σε ευφάνταστες σφαίρες. Ο γευστικός εποικισμός του

    Περισσότερα »

    Δράσεις του πρωτογενούς τομέα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2020

    Στην έγκριση των δράσεων της Περιφέρειας στον Πρωτογενή Τομέα για το 2020, προέβη το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου, μετά από

    Περισσότερα »

    Παγκόσμια Ημέρα Vegan – Ποιος είναι όμως ο «Πατέρας» της Χορτοφαγίας

    Ο Ντόναλντ Γουάτσον ήταν υπερασπιστής των  δικαιωμάτων των ζώων στη Βρετανία. Δημιούργησε τη λέξη vegan και ίδρυσε την «Εταιρία Χορτοφαγίας» (Vegan Society) για να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον

    Περισσότερα »

    Τα ταπεινά φαγητά της Κατοχής!Το “μάνα” εξ ουρανού που έσωσε χιλιάδες Έλληνες

    Πώς οι Έλληνες προσπάθησαν να επιβιώσουν την πιο ζοφερή περίοδο του 20 ου αιώνα! Το πρωί της 27ης Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλουν στην

    Περισσότερα »