Τσιπούρα φούρνου με ντομάτα πλακί

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

Γιώργος Φραντζής chef

ΥΛΙΚΑ

4  τσιπούρες 300 γρμ καθαρισμένες- πλυμένες
80 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια καθαρισμένα ψιλοκομένα
1 πράσο καθαρισμένο καλά πλυμένο κομμένο σε ροδέλες.
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες.
2 κ.σ. σέλερι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαιντανός ψιλοκομμένος
400 γρμ ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 κ.σ.ντοματοπολτός
70 ml άσπρο κρασί
2 ντομάτες σε ροδέλες ψιλές για να σκεπαστεί το ψάρι
2  λεμόνια κομμένα σε ροδέλες επίσης1 κλαδάκι δεντρολίβανο
400 ml σπιτικός ζωμός ψαριού
4 αστεροειδείς γλυκάνισους (προαιρετικά στη κοιλιά κάθε ψαριού)
Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί το ελαιόλαδο.Ρίχνουμε τα κρεμμύδια το πράσο και σωτάρουμε έως να μαραθούν.Βάζουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο, τον ντοματοπολτό, υα φύλλα δάφνης και το σέλερι.Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχώς.Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη ντομάτα, τον σπιτικό ζωμό και μαγειρεύουμε για 12 λεπτά.Διορθώνουμε τη γεύση με το αλάτι και πιπέρι.

Σε ταψί βάζουμε τη μισή ποσότητα απο τη σάλτσα, τοποθετούμε πάνω τα ψάρια, όπου πάνω στρώνουμε εναλλάξ ροδέλες από τη ντομάτα  και το λεμόνι.Ρίχνουμε με προσοχή την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180c για 20′. Όταν ψηθούν βγάζουμε τα ψάρια από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

ΤΙΡS

Μπορούμε να προσθέσουμε και πατάτες στο φαγητό.

Πλακί λέγεται το φαγητό που ψήνεται στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας και είναι σκεπασμένο με ροδέλες ντομάτας .Πχ φασόλια γίγαντες πλακί.

Μπορούμε να ψήσουμε τις τσιπούρες στα κάρβουνα η στο γκρίλ και τέλος να τις ραντίσουμε με 150 ml ελαιόλαδο, 50ml φρεσκοστυμένο χυμό λεμονιού,1/2 κ.σ μέλι. 1/2 κλ.μουστάρδα, 1κ.γ.ντίντζερ ψιλοκομμένο,1/2 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο, αλάτι , πιπέρι αφού τα έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ για 2′.

Συνοδεύουμε τα ψάρια μας με χόρτα βραστά,  πατάτες τηγανιτές, πατατοσαλάτα, μπρόκολο ατμού,φασολάκια με τσίκνωση-σύβραση(ξεροχύμωση ελαιόλαδο κρεμμύδι σκόρδο),κολοκυθάκια ατμού,χωριάτικη σαλάτα, η σαλάτες εποχής.

Συντροφεύουμε το φαγητό μας με ένα δυνατό λευκό κρασί . Καλό είναι να επιλέγουμε κρασιά του τόπου μας!
Καλή απόλαυση στο μαγείρεμα και καλή όρεξη!

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »