Λαχταριστή συνταγή για βελούδινη φάβα Σχοινούσας με χταποδάκι!

Υλικά  για την φάβα

Φάβα Σχοινούσας 500 gr

Νερό 1 λίτρο 

Κρεμμύδι  1 ξερό μεγάλο

Ελαιόλαδο 50 ml 

Αλάτι

Πιπέρι

Υλικά για το χταποδάκι

Χταπόδι, κομμένο σε κομμάτια 2­-3 cm 1,5 κιλό 

Κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες 4-5 μεγάλα

Ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια 2 

Λευκό κρασί 50 ml

Ελαιόλαδο 50 ml

Νερό 1 lt 

Δάφνη 2-­3 φύλλα 

Μαϊντανός ψιλοκομμένος  1 μικρό ματσάκι 

Σκόρδο 2-­3 σκελίδες  ψιλοκομμένες 

Μέλι 1 κουταλιά της σούπας 

Αλάτι

Πιπέρι

Θυμάρι

 

 

 

Προετοιμασία φάβας


• Πλένουμε πολύ καλά τη φάβα με κρύο νερό και τη βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο και 1 λίτρο νερό.
• Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και την αφήνουμε μέχρι να ξεκινήσει να βράζει.  Με μια κουτάλα την ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο ελάχιστο.

• Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και την σιγοβράζουμε ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα .Αν δούμε ότι το νερό τελειώνει και η φάβα δεν έχει βράσει, προσθέτουμε σιγά σιγά ζεστό νερό.

• Η φάβα είναι έτοιμη όταν λιώσει τελείως και πήξει αρκετά.  Βγάζουμε από το μάτι και την αφήνουμε να κρυώσει (χλιαρή)
• Αν θέλουμε, την περνάμε από το μπλέντερ για να γίνει πιο βελούδινη η υφή της!

Προετοιμασία χταποδιού


• Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
• Προσθέτουμε το χταπόδι και το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε το μισό νερό, το μαϊντανό, και τα φύλλα δάφνης.

• Χαμηλώνουμε το μάτι , σιγοβράζουμε και λίγο πριν γίνει το χταπόδι προσθέτουμε τις τομάτες και το θυμάρι.
• Βράζουμε μέχρι να δέση η σάλτσα και στο τέλος βάζουμε το μέλι. Σερβίρουμε βάζοντας την φάβα στο κέντρο του πιάτου και από πάνω το χταποδάκι.

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Φακές αραντιστές από την Αστυπάλαια δια χειρός chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    Αστυπάλαια! Ένα νησί βγαλμένο σαν από παραμύθι! Θυμίζει πεταλούδα γι ‘αυτό  την αποκαλούν «πεταλούδα του Αιγαίου»! Άγρια κυκλαδίτικη ομορφιά,  μοναδική χώρα με το κάστρο και

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με κυδώνια στον φούρνο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά!

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

    Διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη της  Γεωργίας Κουτσούκου στο https://www.humanstories.gr/ena-taxidi-mnimis-kai-geysis στάθηκα στην αγαπημένη της συνταγή.  Μοσχαράκι κοκκινιστό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα με τη  σάλτσα του

    Περισσότερα »

    Μελιτζάνες με μοσχάρι.Παραδοσιακός “καλόγερος” από την Νάξο

    Νάξος! Πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, είναι μόνο κάποια από αυτά που

    Περισσότερα »

    Σβίγκοι.Οι παραδοσιακοί “λουκουμάδες” της Πάτμου!

    Πάτμος ένας τόπος ευλογημένος ! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »