Λαχταριστή συνταγή για βελούδινη φάβα Σχοινούσας με χταποδάκι!

Υλικά  για την φάβα

Φάβα Σχοινούσας 500 gr

Νερό 1 λίτρο 

Κρεμμύδι  1 ξερό μεγάλο

Ελαιόλαδο 50 ml 

Αλάτι

Πιπέρι

Υλικά για το χταποδάκι

Χταπόδι, κομμένο σε κομμάτια 2­-3 cm 1,5 κιλό 

Κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες 4-5 μεγάλα

Ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια 2 

Λευκό κρασί 50 ml

Ελαιόλαδο 50 ml

Νερό 1 lt 

Δάφνη 2-­3 φύλλα 

Μαϊντανός ψιλοκομμένος  1 μικρό ματσάκι 

Σκόρδο 2-­3 σκελίδες  ψιλοκομμένες 

Μέλι 1 κουταλιά της σούπας 

Αλάτι

Πιπέρι

Θυμάρι

 

 

 

Προετοιμασία φάβας


• Πλένουμε πολύ καλά τη φάβα με κρύο νερό και τη βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο και 1 λίτρο νερό.
• Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και την αφήνουμε μέχρι να ξεκινήσει να βράζει.  Με μια κουτάλα την ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο ελάχιστο.

• Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και την σιγοβράζουμε ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα .Αν δούμε ότι το νερό τελειώνει και η φάβα δεν έχει βράσει, προσθέτουμε σιγά σιγά ζεστό νερό.

• Η φάβα είναι έτοιμη όταν λιώσει τελείως και πήξει αρκετά.  Βγάζουμε από το μάτι και την αφήνουμε να κρυώσει (χλιαρή)
• Αν θέλουμε, την περνάμε από το μπλέντερ για να γίνει πιο βελούδινη η υφή της!

Προετοιμασία χταποδιού


• Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
• Προσθέτουμε το χταπόδι και το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε το μισό νερό, το μαϊντανό, και τα φύλλα δάφνης.

• Χαμηλώνουμε το μάτι , σιγοβράζουμε και λίγο πριν γίνει το χταπόδι προσθέτουμε τις τομάτες και το θυμάρι.
• Βράζουμε μέχρι να δέση η σάλτσα και στο τέλος βάζουμε το μέλι. Σερβίρουμε βάζοντας την φάβα στο κέντρο του πιάτου και από πάνω το χταποδάκι.

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

    Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο! Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο

    Περισσότερα »

    Χοιρινό στον φούρνο: Παραδοσιακή συνταγή Λέρου δια χειρός chef Νικόλαου Σιφονιού

    Λέρος, το αρμονικό νησί της Αρτέμιδος! Το μικρό νησί με την μεγάλη ιστορία, ο ευλογημένος αυτός τόπος που οι ρυθμοί κυλούν πιο ήρεμα!Καταπράσινος, με πεδιάδες

    Περισσότερα »

    Φλαουνάκια (παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα και σταφίδες) από την Μήλο

    Μήλος μαγική ! Σε σχήμα πετάλου δεν είναι ένα κλασικό Κυκλαδονήσι !Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της

    Περισσότερα »

    Καρπάθικος μπακλαβάς

    Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες

    Περισσότερα »