Λαχταριστή συνταγή για βελούδινη φάβα Σχοινούσας με χταποδάκι!

Υλικά  για την φάβα

Φάβα Σχοινούσας 500 gr

Νερό 1 λίτρο 

Κρεμμύδι  1 ξερό μεγάλο

Ελαιόλαδο 50 ml 

Αλάτι

Πιπέρι

Υλικά για το χταποδάκι

Χταπόδι, κομμένο σε κομμάτια 2­-3 cm 1,5 κιλό 

Κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες 4-5 μεγάλα

Ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια 2 

Λευκό κρασί 50 ml

Ελαιόλαδο 50 ml

Νερό 1 lt 

Δάφνη 2-­3 φύλλα 

Μαϊντανός ψιλοκομμένος  1 μικρό ματσάκι 

Σκόρδο 2-­3 σκελίδες  ψιλοκομμένες 

Μέλι 1 κουταλιά της σούπας 

Αλάτι

Πιπέρι

Θυμάρι

 

 

 

Προετοιμασία φάβας


• Πλένουμε πολύ καλά τη φάβα με κρύο νερό και τη βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο και 1 λίτρο νερό.
• Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και την αφήνουμε μέχρι να ξεκινήσει να βράζει.  Με μια κουτάλα την ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο ελάχιστο.

• Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και την σιγοβράζουμε ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα .Αν δούμε ότι το νερό τελειώνει και η φάβα δεν έχει βράσει, προσθέτουμε σιγά σιγά ζεστό νερό.

• Η φάβα είναι έτοιμη όταν λιώσει τελείως και πήξει αρκετά.  Βγάζουμε από το μάτι και την αφήνουμε να κρυώσει (χλιαρή)
• Αν θέλουμε, την περνάμε από το μπλέντερ για να γίνει πιο βελούδινη η υφή της!

Προετοιμασία χταποδιού


• Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
• Προσθέτουμε το χταπόδι και το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε το μισό νερό, το μαϊντανό, και τα φύλλα δάφνης.

• Χαμηλώνουμε το μάτι , σιγοβράζουμε και λίγο πριν γίνει το χταπόδι προσθέτουμε τις τομάτες και το θυμάρι.
• Βράζουμε μέχρι να δέση η σάλτσα και στο τέλος βάζουμε το μέλι. Σερβίρουμε βάζοντας την φάβα στο κέντρο του πιάτου και από πάνω το χταποδάκι.

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »

    Ρεβυθοκεφτέδες Καστελόριζου με σουσάμι

    Καστελλόριζο .Το ακριτικό νησάκι της Δωδεκανήσου που στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους,μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά και την αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών του.Ειδυλλιακός

    Περισσότερα »