Βράβευση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, για την ανάδειξη της νησιώτικης γαστρονομίας

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest

 

Βράβευση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, για την ανάδειξη της νησιώτικης γαστρονομίας

Με την έναρξη του πλάνου δράσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2019, στο πλαίσιο του τίτλου “Νότιο Αιγαίο – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019”, συνέπεσε χρονικά η έναρξη της 6ης Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, στην οποία, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που φέτος κρατά τα σκήπτρα της γαστρονομίας στην Ευρώπη, έκανε για μια ακόμη φορά, αισθητή και διακριτή την παρουσία της.

Ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019, μια διάκριση που πρώτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδίκησε και κέρδισε, βάζοντας για πρώτη φορά την Ελλάδα στον χάρτη τον γαστρονομικών προορισμών, το Νότιο Αιγαίο ήταν η τιμώμενη Περιφέρεια στην 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ. Στην διάρκεια των εγκαινίων, οι διοργανωτές της Έκθεσης βράβευσαν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την συνεισφορά της στην διεθνή ανάδειξη της νησιώτικης γαστρονομίας, με την τιμητική πλακέτα να παραλαμβάνει ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

 

Με «όπλο» την εξωστρέφεια η οποία, ως στρατηγική επιλογή αποτυπώνεται πλήρως στον τίτλο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων είχαν για μια ακόμη χρονιά, εξαιρετική παρουσία στην μεγάλη Έκθεση Τροφίμων και Ποτών η οποία άνοιξε τις πύλες της την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό, στην Αθήνα.

Με 44 εκθέτες από 12 νησιά του Νοτίου Αιγαίου – Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Νίσυρο, Σύρο, Τήνο, Άνδρο, Πάρο, Νάξο, Κέα και Σίκινο – σε ένα περίπτερο 312 τ.μ.,, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προώθησε και φέτος έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της: την αποτελεσματική προβολή των τοπικών προϊόντων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρέχοντας παράλληλα την δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τους παραγωγούς της, δίνοντας τους την ευκαιρία να καλλιεργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το ελληνικό κοινό και τους επιχειρηματίες του χώρου, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

 

 

Πλήθος επισκεπτών πέρασαν από το περίπτερο του Νοτίου Αιγαίου, κατά την πρώτη μέρα της Έκθεσης, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εντυπωσιακή γκάμα παραδοσιακών νησιώτικων προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, από τα νησιά που συμμετέχουν, αλλά και την γαστρονομία τους, αφού η παρουσία του Νοτίου Αιγαίου στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ, συνοδεύτηκε για μια ακόμη φορά από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων, που πρόσφερε παραδοσιακές γεύσεις μέσα από τις δημιουργίες της, αφήνοντας τις καλύτερες γευστικές εντυπώσεις στους επισκέπτες της έκθεσης, μαζί με την σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πρέσβειρα του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας.

 

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, στην ομιλία του κατά την διάρκεια των εγκαινίων, αναφέρθηκε στον στρατηγικό στόχο που η Περιφέρεια έθεσε και τον υπηρετεί με πολύ μεγάλο επαγγελματισμό και συνέπεια, την στήριξη και ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής των νησιών, μέσω της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας τους.

Αναφέρθηκε στη ιδιαιτερότητα της γαστρονομίας του Νοτίου Αιγαίου καθώς και στις πρωτοβουλίες εκείνες, με τις οποίες επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχει θέσει η Περιφέρεια, για να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα δια μέσου του τουρισμού, στο πλαίσιο του δυναμικά ανερχόμενου διεθνώς, γαστρονομικού τουρισμού, μια νέα τάση που τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων διαθέτουν όλες τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές για να την αξιοποιήσουν στο έπακρο.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

“Το μεγάλο πλεονέκτημα του Νοτίου Αιγαίου είναι ότι κάθε ένα από τα 50 κατοικημένα νησιά του, διαθέτει τη δική του ξεχωριστή, μοναδική κουζίνα και τοπικά προϊόντα υψηλότατης ποιότητας και διατροφικής αξίας. Αυτός ο εξαιρετικός, μοναδικός γαστρονομικός πλούτος, χάρισε στην Περιφέρειά μας τη διάκριση της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019». Είναι μεγάλο το όφελος από την διάκριση αυτή, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα.

Με κεντρική φιλοσοφία και στόχο μας την διασύνδεση τουρισμού, γαστρονομίας και πρωτογενούς τομέα, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά μας, σε μια περίοδο που ο γαστρονομικός τουρισμός και ο τουρισμός εμπειρίας, είναι τάσεις με ταχεία και ιδιαίτερα δυναμική άνοδο διεθνώς. Η γαστρονομία των νησιών μας αποτελεί εμπειρία για τους επισκέπτες μας και για αυτό έχουμε στόχο να την συνεχίσουμε να την προβάλλουμε και να την αναδεικνύουμε συνεχώς. Η κατάκτηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας ήταν μόνο το ξεκίνημα. Συνεχίζουμε.

Επενδύσουμε στην εξωστρέφεια και κοιτάζουμε μόνο μπροστά”.

Από την πλευρά του, και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, εστίασε την ομιλία του στην στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού, δια μέσου της διασύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, με στόχο την τόνωση της οικονομίας των νησιών, παράλληλα με την εδραίωση τους στον χάρτη των γαστρονομικών προορισμών.

Πηγή:rodiaki.gr

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Πρόσθεσε ένα σχόλιο

    Πρόσφατα άρθρα

    Συνταγή από Ρόδο δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή. Σουτζουκάκια του “Μερακλή”

    Ρόδος το σμαράγδι του Αιγαίου ! Το νησί που δεν χορταίνουμε όσες φορές και να επισκεφθούμε μιας και είναι γεμάτο όμορφα τοπία, ακρογιαλιές, εντυπωσιακά αρχαιολογικά

    Περισσότερα »

    Χοιρινό με λάχανο και μαραθόσπορο. Συνταγή από Σύρο δια χειρός chef Ευαγγελίας Φωτεινιά

    Σύρος  η αρχόντισσα των Κυκλάδων! Νησί με  πλούσια ιστορία και  αύρα άλλης εποχής πιο ρομαντικής! Επιβλητικά αρχοντικά , γραφικά χωριά, αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά,

    Περισσότερα »

    Κατουμάρια.Το παραδοσιακό γλυκό του Καστελλόριζου

    Καστελλόριζο , το ακριτικό μας νησάκι με την μεγάλη ιστορία! Στέκεται περήφανα ανάμεσα σε δύο ηπείρους και μας καλωσορίζει με την ανόθευτη ομορφιά των αναστηλωμένων αρχοντικών

    Περισσότερα »

    Φρέσκο καβούρι με dressing μουστάρδας δια χειρός chef Γεωργίας Κουτσούκου

      Κυριολεκτικά μια συνταγή να “γλείφουμε τα δάχτυλά μας. “Αγαπάμε να απολαμβάνουμε καβούρια συνήθως στο νησάκι που κάνουμε διακοπές.. Έχουν εξίσου όμως συγκλονιστική γεύση όταν

    Περισσότερα »

    Κάπαρη γιαχνί από την Σέριφο!

    Σέριφος το νησί με την άγρια ομορφιά! Τόπος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά,πολύ όμορφες παραλίες, θερμά νερά και παλιούς ανεμόμυλους η Σέριφος διαθέτει μια από τις

    Περισσότερα »

    Πατινιώτικη!Η παραδοσιακή πεντανόστιμη τυρόπιτα της Πάτμου

      Πάτμος ,ένας ευλογημένος τόπος! Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

    Περισσότερα »